Įvyko konfliktas su bendraklasiu

„Viskas įvyko ketvirtadienį. Mergaitė grįžo iš mokyklos ir pasakė, kad jai skauda pirštą. Na, pažiūrėjau, skauda tai skauda. Juk vaikams skauda, kai susimuša kažką. Kažkokių baisių požymių nebuvo, o ji pasakė, kad seselė mokykloje apžiūrėjo ir pasakė, kad nieko baisaus. Aš ramiai stebėjau dukrą, pirštas netino, bet penktadienį iš ryto sunerimau, kai dukra pasakė, kad skauda, negali prisiliesti, negali judinti. Jautėsi, kad mergaitei kyla temperatūra“, – DELFI pasakojo Renata (pavardė DELFI redakcijai žinoma).

Pastebėjusi, kad mergaitei negerai, ji pranešė mokytojai, kad jos dukra pamokose nepasirodys ir išvyko į gydymo įstaigą. Parengiamąją grupę lankančiai mergaitei buvo nustatytas piršto lūžis ir uždėtas gipsas.

Dar prieš išvykdama į ligoninę Renata apie tai pranešė su jos dukra mokykloje susistumdžiusio vaiko mamai. „Mama pradėjo neigti viską: kaip čia taip gali būti, kaip vaikas gali pirštą sulaužyti, tai neįmanoma, jūs išsigalvojate. Aš jai pasakiau paprastai, kad jei jūs neigiate, pabandysiu gauti vaizdo įrašą ir nuspręsime: buvo taip ar nebuvo, – pasakojo Renata. – Pasakiau jai, kad jei ji nenori kalbėtis, tai tegu viską aiškinasi teisėsaugos institucijos.“

Mergaitę gydymo įstaigoje apžiūrėję medikai apie smurtą mokykloje pranešė policijos pareigūnams, kurie dar tą pačią dieną aplankė mergaitę ir jos mamą namuose.

„Taip, kiekvienas vaikas nėra šventas. Mano vaikas irgi nėra šventas. Ji nenusileidžia, jei kažkas užkabina. Tačiau klasėje tas berniukas yra labai problematiškas, – apie kitą incidente dalyvavusį vaiką kalbėjo mama. – Jis prie mano dukros mokykloje kabinėjasi jau visus metus. Dukra kas antrą dieną skųsdavosi, kad jis ją užgaulioja, mokytojos skundėsi, kad jis visiškai neadekvatus, nebendrauja, kad jį reikia atskirai sodinti, kad jis mušasi, negražiai keikiasi ir panašiai.“

Renata pasakojo, kad buvo pati susidūrusi su berniuko elgesiu: esą per kalėdinį vakarėlį jo taip pat nepavyko sutramdyti. „Matydama visas šias aplinkybes supratau, kad be teisėsaugos aš neapginsiu savo vaiko intereso šitoje mokykloje“, – kalbėjo mama.

Jos mažametė dukra papasakojo, kad iš tikrųjų įvyko muštynės. „Jis pirmas pradėjo kabinėtis, tyčiotis, o ji nestipriai užgavo jį su ranka, tada jis iš nugaros pradėjo lįsti, kažką aiškinti, tada mano dukra jį pastūmė ir jis atgal, jie pradėjo peštis“, – incidentą apibūdino mama. Incidentą mama matė mokyklos pateiktame vaizdo įraše, tačiau jo pabaiga nebuvo užfiksuota, nes vaikai pasisuko ten, kur nėra vaizdo kamerų.

Problemų buvo ir anksčiau

Mama teigia, kad po incidento mokyklos vadovybė su ja nesusisiekė. Esą situaciją bandė glaistyti mokytoja, kuri pasiūlė mergaitę pervesti į kitą grupę.

„Aš nemėgstu konfliktų ir labai nenoriu, kad mane paimtų ir „užkimštų“ kažkokia geresne vieta. Nemanau, kad mokykloje turi būti geresnės ir blogesnės vietos. Noriu, kad mokykloje būtų gera mokytis visiems vaikams, – kalbėjo mama. – Juk kiekvienas vaikas turi turėti geras sąlygas, ne tik tas, kurio mama garsiai rėkia.“

Pasak mamos, šioje mokykloje trūksta bendravimo ne tik tarp mokytojų, pavaduotojų ir direktoriaus, ji skundžiasi, kad per mažai bendraujama ir su mokiniais bei jų tėvais. „Iš šios grupės per metus išėjo dvi mokytojos. Grupė buvo klaiki: buvo keturi problematiški vaikai, kurie trukdė mokytis. Savo vaikus turėjome tobulinti namuose, nes mokytojos visą laiką tramdydavo vaikus“, – vardijo Renata.

Anot Renatos, mokykloje trūksta ir psichologo iniciatyvos. Esą jos dukrą sužalojusio berniuko tėvai net nebuvo gavę įspėjimų apie netinkamą sūnaus elgesį. „Niekas mums nesakė, kad mūsų vaikas blogas, niekas neskyrė jokio psichologo“, – iš berniuko tėvų gautą atsakymą įvardijo Renata. Pokalbio metu ji pabrėžė, kad dėl visos šios situacijos ji labiau kaltina mokyklos vadovybę, o ne berniuko tėvus.

Šiuo metu tą pačią ugdymo įstaigą lanko du Renatos vaikai. Dukra lanko parengiamąją klasę, o sūnus – antrą klasę.

„Nematau galimybių likti šioje mokykloje, kol joje dirba šie vadovai. Aš kaltinu vadovybę“, – kalbėjo Renata. Ji įvardijo, kad ir anksčiau buvo susidūrusi su problemomis – be įspėjimo pradėjo rakinti mokyklos vartus pertraukų metu, todėl mažamečių tėvai, atvykę pasiimti savo vaikų, turėdavo laukti pamokos pradžios.

Vėliau buvo paaiškinta, kad rakinti vartus buvo nuspręsta dėl padidėjusio pamokų nelankymo.

Po šio incidento, kai dukra namo grįžo su sulūžusiu pirštu, tėvai svarsto galimybę vaiką vesti į kitą ugdymo įstaigą. Tiesa, tikėtina, kad sūnaus į kitą mokyklą neves: „Jo klasėje situacija geresnė, jis turi labai stiprią mokytoją, kurią labai gerbiu. Ji tiesiog tobula mokytoja, o ir klasė stipri. Dėl to ir kyla dilema: palikti jį ar vesti kartu su sese.“

Mokykla laukia posėdžio

DELFI susisiekus su Vilniuje įsikūrusios Martyno Mažvydo progimnazijos direktoriumi Eugenijumi Maneliu, šis teigė, kad vyksta tyrimas ir jis negali jo komentuoti kol neįvyko komisijos posėdis.

„Šiuo metu vykdome tyrimą ir šiuo klausimu galėsiu kalbėti po posėdžio. Trečiadienį įvyks komisijos posėdis, bus pakviesta mama, bus pakviesti kito vaiko tėvai, nes ten dviejų vaikų konfliktas. Šnekėsimės. Daugiau, deja, nieko komentuoti negaliu, – teigė direktorius. – Yra vaizdo įrašas. Žinau šitą faktą, mokytojai teikia visą medžiagą.“

Progimnazijos direktoriaus teigimu, visi vaikai yra skirtingi. „Aš mamą labai puikiai suprantu, mama labai jautriai pasižiūrėjo, bet šiais laikais vaikai atsineša visus tam tikrus bendravimo įgūdžius iš namų, – kalbėjo E. Manelis. – Visokių vaikų ateina iš visokių šeimų. Mes apie tai kalbėsimės.“