Mielės - vieninteliai organizmai, kuriuos vartojame gyvus. Suvalgome, o jos ir toliau gyvena mūsų organizme ir netgi dauginasi, pagerina mūsų žarnyno mikrofloros sudėtį. Žinoma, jei joms tai leidžiame.

Gyvos naudingiausios

Alaus mielės nuo seno vartojamos kaip puiki priemonė organizmo atsparumui didinti, nuovargiui mažinti, kai kurioms odos ligoms, žarnyno negalavimams gydyti. Labiau jomis susidomėta 1935 metais, kai beveik tuo pačiu metu Anglijoje ir Amerikoje buvo atlikti moksliniai alaus mielių tyrimai.

Žmogus išmoko panaudoti mieles ūkinėms reikmėms dar neatmenamais laikais. Dėjo jų dėl fermentacijos į kubilus, statinaites ir ąsočius. Ši tradicija išliko iki šiol -dėl jų sultys surūgsta ir virsta vynu net nepridėjus jokių specialių miltelių. Kada tešla iškyla? Kai pašauname ją į karštą orkaitę, o ten mielės žūva. Subrendus vynui gyvų mielių taip pat nebelieka. Ir netgi alus, kad nesurūgtų, yra pasterizuojamas.

Mūsų organizmas gauna naudos ir iš paties šio produkto. Tikriausiai pastebėjote, kad neretai vaikai tik ir taikosi atsignybti gabalėlį žalios tešlos, kai namie kepame pyragą? Teisingai daro: vadovaudamiesi vaikiška nuojauta jie numano, kad joje yra šis tas naudingo.

Ruošdami alų atskiriame skystį nuo nuosėdų, kuriose kaip tik ir pasilieka gyvos bei negyvos mielės. Gyvo naminio alaus nuosėdos - naudingiausias dalykas. Jeigu jums nepatinka drumzlinas alus, nupilkite nuosėdas į dubenėlį ir suvalgykite. Tai kur kas vertingiau nei kaip maisto papildas vaistinėje parduodamos mielės. Europoje ir Amerikoje jos darosi vis paklausesnės.

Netradiciška ir profilaktiška

Kai kurių tautų virtuvėje mielės naudojamos mums neįprastu būdu. Anglijoje iš jų daro padažus ir užpilus, Vokietijoje mielių specialiai dedama į sausainius, o JAV iš jų gamina mėsos pakaitalus, skoniu ir maistingumu nenusileidžiančius jautienai.

Nenuostabu, kad alaus mielės naudojamos ir kaip maisto papildas. Šis produktas pasižymi puikiomis savybėmis: gerai subalansuota aminorūgščių sudėtis, gausybė vitaminų, mineralų ir fermentų. Šiandien, kai dauguma žmonių valgo menkavertį ir neįvairų maistą, mielės gali būti labai naudingos kaip nebrangus ir visavertis baltymų šaltinis. Mielių baltymuose yra puikiai subalansuotų aminorūgščių. Jie panašūs į gyvulinės kilmės baltymus, yra gerai organizmo pasisavinami, puikios kokybės, gali būti naudojami esant mitybos sutrikimų, atsiradusių dėl baltymų stokos ar didesnio jų poreikio sportuojant, intensyviai augant.

Mitybos institutai rekomenduoja mieles kaip profilaktikos priemonę susilpnėjus imunitetui, esant chroniškiems infekciniams susirgimams, dirbant ekstremaliomis sąlygomis, sportuojant. Alaus mielės gali būti naudingos žmonėms, sveikstantiems po sunkiu infekcijų, nudegimų, traumų, sergantiems lėtinėmis žarnyno, nervų sistemos, odos ligomis, tuberkulioze, reumatu, anemija, cukriniu diabetu. Su alaus mielėmis organizmas gauna daugiau baltymų, mineralų, vitaminų.

Sąrašą galima tęsti ilgai. Mielės ypač vertingos: esant hipo ir avitaminozei, baltymų stygiui, hepatitams, susilpnėjus organizmo atsparumui peršalimo ligoms, po operacijų ir gausiai nukraujavus, normalizuoti medžiagų apykaitai, apsinuodijus, ypač sunkiaisiais metalais, kraujagyslių ligų kompleksinėje terapijoje, mažinti stresui, esant dideliam fiziniam krūviui, auginant raumenis.

Alaus mielės naudingos, jei sergate odos ligomis, vargina jaunatviniai spuogai, silpni plaukai ir nagai, jei patiriate nervinę įtampą, depresiją, jaučiate nuovargį. Alaus mielėse yra fosforo, todėl jas vartojantys vyresnio amžiaus žmonės turėtų papildomai gerti ir kalcio preparatus.

Mielinė tešla

Mieles geriausia tirpdyti šiltame vandenyje arba piene: labai karštas arba šaltas skystis gali panaikinti jų gyvybingumą. Optimali temperatūra paruošti mielinei tešlai - 30-35 laipsniai šilumos.

Kad tešla būtų elastinga, trečdaliui mielių (30-40 gramų) naudokite ne daugiau kaip 250 gramų alyvų aliejaus arba margarino: riebalų perteklius apsunkina mielių darbą - tešlos kėlimą.

Tešla bus minkšta ir puri, jeigu į ją įmaišysite truputį atšaldytų, smulkiai sutrintų virtų bulvių.

Kad tešla neliptų prie rankų, patepkite jas augaliniu aliejumi.

Laikykite šviežias mieles šaldytuve, įvynioję į drėgną servetėlę arba užpylę trupučiu augalinio aliejaus.

Mielių teikiamas grožis

Mielėse ypač gausu D, C, B grupės vitaminų (ypač B1, B2, B12), jos gali tapti puikia kosmetine priemone veidui. Iš jų galite pasiruošti ypatingų gydomųjų kaukių. Užtepę mielių košelės ant švarios odos palaikykite 15-20 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu.

Normaliai ir sausai odai: sutrinkite 20 gramų šviežių mielių ir sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu medaus bei šaukštu kvietinių miltų. Į gautą masę įpilkite 3-4 šaukštus šilto virinto pieno.

Riebiai porėtai odai: ištirpdykite 20 gramų mielių nedideliame kiekyje kefyro, kad gautumėte tirštos grietinės konsistencijos masę.