„Pats Planas nenumato naujų draudimų arba ribojimų alkoholio kontrolės srityje. Tarp priemonių, prisidedančių prie Plano tikslų įgyvendinimo, numatytas tabako gaminių atsekamumo ir saugumo elementų tinkamo įgyvendinimo užtikrinimas, įgyvendinant Tabako produktų direktyvą; bendrinės tabako gaminių pakuotės, tabako gaminių pardavimo tiesiogiai neprieinamumu būdu įteisinimas, įgyvendinant Vyriausybės programos įgyvendinimo planą“, – teigiama Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atsiųstame paaiškinime DELFI.

Departamento specialistų teigimu, į planą yra įtrauktos 26 naujos priemonės iš 39.

„Norime atkreipti dėmesį, kad plane numatytos ne tik į ūkio subjektų priežiūrą orientuotos, bet ir į vartojimo prevenciją nukreiptos priemonės“, – rašoma atsakymuose.

Tarp prevencinių priemonių numatyta užtikrinti ankstyvosios prevencijos programas, skirtas eksperimentuojantiems vaikams, parengti medžiagos, prieinamos elektroninėje erdvėje, gerinti paslaugų prieinamumą jau priklausomiems asmenims.

Be to, Plane numatyta „tobulinti ūkio subjektų priežiūrą, ūkio subjektų priežiūros procese naudoti naujausius būdus bei technines priemones, skirtas gerinti ūkio subjektų konsultavimą“.

Išsikėlė ambicingus tikslus

Kaip yra rašęs portalas naujienos.lt, gegužės viduryje ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlomam Narkotikų, tabako ir alkoholio prevencijos tarpinstitucinio veiklos plano projektui. Jame pristatomi trijų metų tikslai tabako, alkoholio, narkotikų kontrolės ir vartojimo prevencijos srityje. Taip pat siūlomi sprendimai, paremti „sveikata visose politikose“ principu.

Numatomi ir ambicingi tikslai: iki 2021 metų planuojama kasmet 1 litru sumažinti alkoholio suvartojimą, tenkantį vienam 15 m. ar vyresniam šalies gyventojui, kasmet 5 proc. mažinti alkoholinių psichozių skaičių ir su rūkymu susijusį mirtingumą nuo piktybinių navikų, stabilizuoti narkotikų vartojimą.

Taip pat siekiama, kad visose mokyklose 100 proc. būtų įgyvendintos psichiką veikiančių medžiagų prevencijos programos, numatoma gydyti visus ŽIV infekuotus asmenis ir laisvės atėmimo vietose.