Higieninės, profilaktinės bei gydomosios dantų pastos

Šiuo metu prekybos vietose yra labai platus dantų pastų asortimentas. Žymūs prekiniai ženklai yra sukūrę po keletą dantų pastos variantų. Reklamose pabrėžiamos balinančias bei valančias savybes turinčios priemonės, vaizduojami tobulos šypsenos savininkai. Tačiau, kokias dantų pastas bei priemones naudoti, jog būtų pasiektas toks rezultatas?

„Yra trijų rūšių dantų pastos, kurios naudojamos atsižvelgiant į žmogaus poreikius bei dantų būklę. Higieninėmis dantų pastomis vadinami produktai, kurių sudėtyje nėra veikliųjų ar gydomųjų medžiagų. Svarbu pastebėti, kad tokios dantų pastos nėra skirtos dantenų uždegimo gydymui bei ėduonies pašalinimui, kadangi jų sudėtyje nėra fluoro. Šios rūšies pastas patariama rinktis žmonėms, kurie nešioja protezus ar implantus bei asmenims, kurie yra alergiški gaminiuose esančioms medžiagoms“, – pranešime spaudai pasakoja vaistininkė.

Tuo tarpu dantų pastos, kurių sudėtyje be pagrindinių medžiagų yra ir veikliųjų elementų, vadinamos profilaktinėmis arba gydomosiomis. Į jų sudėtį įeina fluoras, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies.

„Pastebima, kad kuo didesnis fluoro kiekis priemonėje, tuo ji geriau apsaugos nuo ėduonies. Pavyzdžiui, jeigu dantų pastoje yra apie 5000 ppm fluoro, tuomet šią pastą jau galima laikyti gydomąja, nes ji pasižymi labai stipriu antikoroziniu poveikiu“, – teigia vaistininkė K. Zacharevič.

Kokį dantų šepetėlį pasirinkti?

Norint palaikyti burnos higieną bei užtikrinti, kad būtų sveiki bei švarūs dantys, labai svarbu išsirinkti tinkamą dantų šepetėlį. Kiekvienam žmogui dantų šepetėlis tinka kitoks, priklausomai nuo dantenų bei dantų būklės. Todėl vertėtų pasitarti su odontologu, kokio tipo šepetukas yra tinkamiausias būtent jums.

„Jeigu turite itin sveikas dantenas, patariama rinktis kietus šerelius turintį dantų šepetuką, kuris puikiai masažuoja dantenas. Tuo tarpu, dantų šepetėlius su vidutinio kietumo šereliais turėtų naudoti sveikas dantenas bei dantis turintys asmenys. O minkšti šereliai yra skirti žmonėms, kurie turi itin jautrias, kraujuoti linkusias dantenas“, – teigia vaistininkė.

Taip pat K. Zacharevič tikina, kad puikus pasirinkimas yra vieno danties šepetėliai, kurie ne tik atstoja pačius brangiausius šepetėlius, bet ir pasiekia net ir sunkiausiai pasiekiamas danties vietas. Be to, dėl puikaus kiekvieno danties išvalymo rečiau susiduriama su burnos higienos problemomis.

Skalavimas ir tarpdančių siūlas yra privalomi

Pastebima, kad dažniausiai burnos ertmė nėra tinkamai prižiūrima. Pasak vaistininkės, neretai dantų priežiūrai naudojamos tik dantų pastos bei šepetėliai. Tačiau to tikrai nepakanka.

„Norint palaikyti burnos higieną reikia ne tik kasdien valyti dantis su dantų pasta bei šepetėliu, bet ir bent vieną kartą į dieną naudoti burnos skalavimo skystį, kuris pasiekia net ir sudėtingiausius bei tolimiausius burnos kampelius, taip panaikindamas visas bakterijas. Be to, reikėtų periodiškai naudoti ir tarpdančių siūlą, o dantų šepetėliu dantis valyti du kartus per dieną: ryte ir vakare, apie 3 minutes“, – įsitikinusi K. Zacharevič.

Tačiau puikią burnos higieną užtikrinti padės tik bendradarbiavimas su odontologais. Patariama bent 1-2 kartus per metus apsilankyti pas gydytojus odontologus, profilaktiškai pasitikrinti dantų būklę bei atlikti profesionalią dantų higienos procedūrą.

Vaikų dantų priežiūra

Vaistininkės K. Zacharevič teigimu, dantų priežiūra bei burnos higiena vaikams skiriasi nuo suaugusiųjų. Vaikų dantų priežiūrai reikėtų naudoti vaikams skirtas priemones: dantų pastas bei šepetėlius.

„Mažuosius labai sunku prikalbinti valytis dantis, dėl to vaikiškos dantų pastos yra papildytos įvairiais skoniais. Neretai vaikai paragauja pastos ir nuryja. Tačiau dėl to nereikėtų nerimauti, kadangi vaikams skirtose pastose nėra fluoro arba jo kiekis yra nedidelis, tad net ir nurijus dantų pastos sveikatai pavojaus nebus“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

Tuo tarpu, koks fluoro kiekis vaikučių dantų pastoje turėtų būti, pasak vaistininkės, reikėtų nustatyti pagal vaiko amžių. Nuo pirmojo danties išdygimo iki 3 metų rekomenduojama naudoti priemones, kurių sudėtyje išvis nėra arba fluoro kiekis neviršija 500 ppm, 3-6 metų vaikams apie 1000 ppm, o nuo 6 metų iki pat pilnametystės – 1450 ppm fluoro turinčią dantų pastą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)