Jis piktinosi, kad paprastai užsienio privataus kapitalo kompanijos, atleidžiančios darbuotojus, yra smerkiamos, tam skiriamas didelis dėmesys, tačiau tai, kaip elgiamasi su darbuotojais valstybinėse įmonėse, anot jo, – niekam neįdomu.

Svarsto apie emigraciją

Rekvizitai.lt duomenimis, šiuo metu „EnePRO“ dirba 477 darbuotojai. Visų jų likimas pakibo ant plauko – dauguma jau gavo atleidimo lapelius, kiti laukia nežinomybėje.

„Laukėme restruktūrizacijos, o sulaukėme sunaikinimo, – teigė savo vardo ir pavardės neskelbti prašęs skaitytojas.

– Šioje įmonėje jau dabar dirbo apie 500 žmonių, ir daugelis iš jų atsiduria tiesiog bedarbių gretose arba priversti emigruoti. Girdint, kaip Lietuvos vyriausybė deklaruoja, kaip jie kovoja su emigracija, kaip jie daug daro, kad susigrąžintų emigrantus – realybė visai kitokia. Valstybinė įmonė tiesiog paleidžia žmones į gatvę po skambiu šūkiu – veiklos gryninimas.“

Apie tai, kad „Lietuvos energija“ atsisakys energetikos įrenginių statybos, remonto ir priežiūros paslaugas teikiančios įmonės „EnePRO“ bendrovė viešai pranešė maždaug prieš mėnesį.

„Nutarėme dabar atsisakyti rangovinės veiklos ir nebeturėti jos bendrame portfelyje, nes siekiame sparčiau judėti link visiško grupės veiklų išgryninimo“, – balandžio 13 d. ELTAI sakė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Jo teigimu, natūralu, jog traukiantis „EnePRO“ darbų apimtims, mažės darbuotojų poreikis. Taip pat pranešime buvo teigiama, kad su įmonės darbuotojų atstovais bus tariamasi dėl įmonės ir darbuotojų interesų suderinimo ir bus imamasi veiksmų padedant žmonėms susirasti darbą kitose įmonėse.

Tačiau žadamos pagalbos, kaip teigė į DELFI kreipęsis darbuotojas, nebuvo sulaukta.

„Iš tikrųjų niekas niekam nesiūlo, žmonės patys ieškosi, kur įsidarbinti. Aišku, tvyro panika. Didžioji dalis darbuotojų gavo lapelius, kad yra atleidžiami nuo liepos 1 d., iki metų galo lieka tik 65 darbuotojai“, – neslėpė apmaudo.

Jis atskleidė, kad nuotaikos yra liūdnos, daugelis galvoja apie emigraciją: „Belieka tik emigruoti, ką daugiau daryti. Labai didelė dalis žmonių yra ilgamečiai energetikos sistemos darbuotojai, kurių amžius virš 50 metų – tai nei pensijos sulaukė, nei emigruot išeina.“

„Lietuvos energija“: daugiau kaip pusė atleistųjų jau gavo kitus darbo pasiūlymus

„Lietuvos energijos“ Korporatyvinės komunikacijos tarnybos projektų vadovė Laura Šebekienė DELFI teigė, kad įmonių grupės valdyba balandžio 13 d. priėmė sprendimą dėl vienos iš grupėje vykdomos nepagrindinės veiklos atsisakymo.

„Buvo nutarta per artimiausius mėnesius imtis nuoseklių veiksmų atsisakant rangovinės veiklos, kurią vykdo grupės įmonė Energetikos paslaugų ir rangos organizacija „EnePRO“, teikianti energetikos įrenginių statybos, rekonstravimo, remonto ir priežiūros paslaugas. Nuo to laiko „EnePRO“ užbaiginėja vykdyti turimas sutartis ir nesiima naujų užsakymų bei atsiskaito su tiekėjais.

Poreikis atsisakyti rangovinės veiklos ir nebeturėti jos bendrame portfelyje kilo dėl siekio sparčiau judėti link visiško grupės veiklų išgryninimo. Naujajame veiklos etape „Lietuvos energija“ koncentruojasi ties bazinėmis, šalies energetikos sektoriaus pajėgumą užtikrinančiomis veiklomis“, – sakė ji.

Darbuotojams, anot jos, ši žinia buvo pranešta tą pačią dieną, kai „Lietuvos energijos“ valdyba priėmė sprendimą – balandžio 13 d.

Vis dėlto ji pabrėžia, kad įmonė nėra likviduojama.

„Įmonės veikla sumažinama iki minimumo, siekiant užbaigti svarbiausius vykdomus projektus. Natūralu, kad traukiantis „EnePRO“ darbų apimtims, mažėja darbuotojų poreikis. Didžiajai daugumai darbuotojų praėjusią ir šią savaitę įteikti įspėjimo dėl darbo sutarties nutraukimo dokumentai. Maža dalis darbuotojų – 65 – lieka užbaigti minėtus svarbiausius projektus“, – teigė ji.

Anot jos, elektros tinklų montavimo ir remonto darbus, kaip ir iki šiol, taip ir toliau „Lietuvos energijos“ grupės įmonės pirks rinkoje, viešųjų pirkimų būdu.

L. Šebekienė taip pat pabrėžė, kad visi darbuotojai gaus jiems priklausančias išeitines kompensacijas pagal reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus. Be to, ji nesutiko, kad darbuotojai palikti likimo valioje.

„Nuo pirmos dienos, paskelbus šią žinią, tarėmės su įmonės darbuotojų atstovais dėl įmonės ir darbuotojų interesų suderinimo bei atleidimo padarinių sušvelninimo papildomomis socialinėmis priemonėmis. Ėmėmės veiksmų padėti žmonėms susirasti darbą kitose įmonėse.

Rinkoje jaučiamas energetikos rangos specialistų poreikis, todėl organizuojame „EnePRO“ darbuotojų susitikimus su kitomis rangovų įmonėmis ir girdime, kad kai kurios iš jų jau yra atsirinkusios ne tik atskirus mūsų specialistus, bet ir ištisas brigadas dirbti jų projektuose. Mūsų žiniomis, daugiau kaip pusė darbuotojų jau yra gavę darbo pasiūlymus iš kitų rangovų įmonių.

Visiems darbuotojams skelbiame informaciją apie specialistų poreikį tiek grupės įmonėse, tiek kitose rangovų organizacijose – kasdien pildome visiems „EnePRO“ darbuotojams prieinamą intraneto skiltį bei skelbimo lentas naujais darbo pasiūlymais. Organizavome mokymus darbuotojams Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje kaip pasiruošti gyvenimo aprašymus bei darbo pokalbiui ir kt.“, – teigė ji.

Energetikos paslaugų ir rangos organizacija „EnePRO“ buvo įkurta 2016 m. sausio 1 d. sujungimo būdu reorganizavus dvi „Lietuvos energijos“ grupės valdomas energetikos paslaugų įmones – UAB „Elektros tinklo paslaugos“ (ETP) ir UAB „Kauno energetikos remontas“ (KER). Sujungus šias bendroves, „EnePRO“ perėmė abiejų bendrovių turtą, teises ir pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (633)