Tam, kad netaptumėte eiliniu plaukiku pasroviui, bejėgiškai priklausomu nuo įvairių aplinkybių, bet tvirtai eitumėte savo keliu, „Devbridge Group“ Žmonių ir organizacijos vystymo direktorė bei ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto docentė Raimonda Alonderienė įvardina tris esminius žingsnius, kurie veda į tinkamą to pradžią.

Pažintis su savimi

Populiariausių profesijų TOP 10, brangiausiai apmokamos specialybės, iš kartos į kartą einančios pareigybės ir t.t. Paspauskit visam šiam triukšmui stop ir žvilgtelkit į save. Tai – pirmas žingsnis į sėkmingą karjerą. Vis tik, „pasikalbėti su savimi“ nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti.

„Pažinti save, reiškia suprasti save, kaip asmenybę, identifikuoti pomėgius, vertybes, veiklas, kurios „veža“ bei turimas kompetencijas. Visos mažos detalės yra svarbios. Pavyzdžiui, užčiuoptas pastabumas detalėms galėtų būti kelio, kad ir į programinės įrangos testavimą pradžia“, – pastebi R. Alonderienė.

Internete yra galybė testų asmenybės tipui identifikuoti. Vieni dažniausiai naudojamų – MBTI ar „Big 5“. Svarbu atsakyti į klausimus visiškai nuoširdžiai. Atlikę testus, šalia jūsų asmenybės tipo rasite ir visą sąrašą galimų profesijų.

Pavyzdžiui nustatote savo asmenybės tipą ir matote, kad jūsų geriausiai jums tinka šios profesijos: programuotojas, bibliotekininkas ir dantistas (ISTJ asmenybės tipui). Ką pasirinkti? Žengiame antrąjį žingsnį.

Galimybių apžvalga

Darbo rinka veikia panašiai, kaip ir bet kokia kita rinka, pvz. nekilnojamojo turto. Yra pasiūla ir paklausa. Jei priklausote tai profesijai, kurios atstovų darbo rinkoje labai daug (pasiūla), o darbo vietų yra mažai (paklausa), teks stipriai konkuruoti, ieškant darbo ir, tikėtina, kad atlyginimas nebus didelis.

„Pažiūrėkite darbo skelbimus. Kokia programuotojų, bibliotekininkų ir dantistų darbo pasiūla? O kokia bus ateityje? Žinant dabartines rinkos tendencijas, matyt neverta rinktis profesijos, kur darbas bus, pavyzdžiui, automatizuotas. Svarbu įsigilinti į ilgalaikes svarstomų profesijų perspektyvas“, – akcentuoja specialistė.

Sprendimas veikti

Įvertinus pirmųjų dviejų žingsnių rezultatus, taigi, nusistačius kryptį, lieka nei daug, nei mažai – įgyti reikiamas kompetencijas, rasti patrauklius darbdavius ir galimybes pabendrauti su pasirinktos profesijos atstovais.

Pastaroji – bene svarbiausia. Gera žinia ta, kad susitikti ir gyvai pabendrauti su pasirinktos profesijos autoritetais nėra taip sudėtinga. Egzistuoja daugybė įvairių profesinių renginių, mentorystės, praktikos ar kitų mokymosi programų, kurios leidžia pažvelgti į potencialią darbovietę iš vidaus ir įsivertinti, ar jums pakeliui.

Kaip pavyzdį, R. Alonderienė pateikia JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ vidines akademijas „Sourcery for Developers“ ir „Sourcery for Testers“.

„Šios programos leidžia tvirtai žengti į technologijų industriją. Abi akademijos yra nemokamos, į jas patenka geriausiai atrankos užduotis įveikę kandidatai. Patekę į programą, jie ne tik įgauna naujausių žinių, bet ir realaus darbo specialistų komandoje įgūdžių“, – „Sourcery“ programas pristato specialistė.

Pasak R. Alonderienės, žengiant šį, trečiąjį, žingsnį, reikėtų pasitikėti labiau savo instinktais ir atsargiai vertinti kai kur dar vyraujančius stereotipus. Ypač, esą vienos profesijos yra labiau tinkamos „mergaitėms“, kitos – „berniukams“.

„Bene labiausiai mitais apipinta yra IT industrija. Dažnas programuotojus „nurašo“ “vyriškai profesijai“. Tai – absurdas. Pastebėta, kad tiek mergaitės, tiek berniukai vienodai mėgsta techninius, tiksliuosius mokslus ir jiems yra vienodai gabūs. Deja, situacija pradeda keistis, kai aplinka ima ir „suorientuoja“ mergaites prie „mergaitiškų“ užsiėmimų ir profesijų“, – sako R. Alonderienė.

Pabaigai, kai viskas aplink taip sparčiai kinta, svarbu šalia profesinių kompetencijų ugdyti bendrąsias kompetencijas, savo asmeninius „kozirius“: kritinio mąstymo, kūrybiškumo, darbo su žmonėmis, emocinio intelekto ir, svarbiausia, gebėjimo mokytis visą gyvenimą.