Trečiadienio vakarą sostinėje prasidėjo gastro festivalis „Smidrų festas“. Naujamiesčio rajone veikiančiame turguje „Uptown Bazaar“ vilniečiai ir miesto svečiai keturias dienas galės skanauti patiekalus iš smidrų. Festivalio organizatoriai intriguoja – neįprastų ir netikėtų skonių čia atras ir didžiausi maisto gurmanai.
„Smidrų festas“ priviliojo garsenybes
© Organizatoriai

„Smidrai vis labiau populiarėja Lietuvoje. Pavasarį tai yra pirmoji lauko sąlygomis užauganti daržovė, skelbianti apie šviežių daržovių sezono pradžią. Smidrai pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir yra labai naudingi žmogaus organizmui. Juose yra baltymų, vitamino C, kalcio, vitaminų B1 ir B3. Lietuvoje smidrų derlius pradedamas rinkti gegužės pradžioje ir sezonas tęsiasi iki Joninių. Tad mėgaukimės šiomis daržovėmis kol dar nevėlu“, – šypsosi viena iš „Smidrų festo“ organizatorių Renata Paleičikaitė-Polujanskienė.

Festivalio atidarymo nepraleido ir gurmaniškiems skoniams neabejingos garsenybės. „Uptown Bazaar“ restoranų virtuvės šefų ruoštus patiekalus įvertino Ieva Stasiulevičiūtė su draugu Justinu Žvigu, Nida Degutienė su vyru Dariumi Degučiu, Saugirdas Vaitulionis, Alesia ir Romualdas Mačiuliai, Ugnė Galadauskaitė ir Marius Siparis, Diana Dargienė su dukra Une, Indrė Stonkuvienė su vaikais, Julija Steponavičiūtė, Rima ir Žydrūnas Stankai, Mantas Žmuidinavičius-Wizard, Neringa Zeleniūtė, Vaida Skaisgirė su sūnumi Atu, Urtė Mikelevičiūtė, Migloko, Rimvydas Širvinskas-Makalius, Kristina Kaikarienė, Liucina Rimgailė, Deimantė Kazėnaitė, Gintarė Gurevičiūtė su draugu Dmitrijumi Jaruševičiumi ir daugelis kitų.

Festivalio dekoru pasirūpino floristas Antanas Mažonas. Vos prieš kelias savaites „Uptown Bazaar“ turguje kaunietis atvėrė gėlių saloną „Floristai ant ribos“. Smidrų festivaliui parinktas dekoras pasižymi žaluma, gaiviomis, pavasariškomis spalvomis, jaukumu. „Smidrus galime pagaminti pačiais įvairiausias būdais. Tą norėjome pabrėžti skonių ir spalvų įvairove. Šis šiuolaikiškas turgus išsiskiria moderniu, industriniu interjeru. Stengėmės išlaikyti jo charakterį ir sustiprinti keliais elementais“, – pasakojo žinomas floristas.

Kaip gi smidrus valgyti pataria profesionalai? Smidrai gali būti valgomi žali, apvirti, kepti keptuvėje ar ant grotelių. Juos galima marinuoti arba šaldyti. „Smidrų festo“ lankytojai galės įvertinti ir netikėtas šių daržovių paruošimo interpretacijas. Gurmaniškų potyrių mylėtojams – rūkyti, marinuoti smidrai, picos, mėsainiai, blyneliai, fajitai, vafliai, kišai, tacos su smidrais. Na, o smaližių lauks smidrų ledai ir panakota su sepijų rašalu ir smidrais.

„Smidrų festivalis skirtas visiems: tiems, kuri domisi maisto gaminimu, nori paragauti netikėtų skonių arba nė karto gyvenime nėra ragavę smidrų. Vakaro svečiai jau spėjo įvertinti festivalio meniu, kviečiu tą padaryti ir kitus. Net neabejoju, kad kiekvienas ras sau priimtiniausią skonį“, – sako R. Paleičikaitė-Polujanskienė. Apsilankyti smidrų festivalyje bus galima gegužės 17 - 20 dienomis, turguje „Uptown Bazaar“.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.