Susitikimo Sočyje metu kreipdamasis į Rusijos kariuomenės vadus V. Putinas sakė, kad laivai dislokuoti dėl „tebesamos terorizmo grėsmės Sirijoje“.

„Šiemet suplanuota 102 laivų ir povandeninių laivų išplaukimai. O dėl išliekančios teroristų Sirijoje ir Viduržemio jūroje grėsmės mūsų laivai su sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“ nuolat budės karinėje sargyboje“, – pranešė Rusijos lyderis susirinkimo kariniais klausimais Sočyje metu.

Jo teigimu, karinių jūrų pajėgų efektyvumas ir aukšto lygio karinis pasirengimas yra svarbiausias šalies ekonominio saugumo ir strateginio pariteto palaikymo veiksnys. Be to, tai „reikšmingas mūsų nacionalinių interesų užtikrinimo instrumentas“, pabrėžė V. Putinas.

Rusijos prezidentas teigė, kad pastaraisiais metais Rusijos laivyno buvimo geografija žymiai padidėjo.

Kalbama apie Viduržemio jūrą, Šiaurės Atlanto vandenyną ir Azijos ir Ramiojo vandenyno jūrų erdvę, paaiškino Rusijos lyderis.

Šiuo metu Viduržemio jūroje nuolat būna eskadra, kurios sudėtyje – iki 15 karinių ir aptarnaujančiųjų laivų. Fregatos „Admirolas Essenas“ ir „Admirolas Grigorovičius“, taip pat dyzeliniai povandeniniai laivai ne kartą smogė sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“ Sirijos teritorijoje veikiančioms grupuotėms, taip pat ir „Islamo valstybei“.

Antradienį skelbta, kad nuo 2015 metų, kai Rusija įsikišo į Sirijos konfliktą, karo aviacijos smūgių intensyvumas šalyje išaugo 150 procentų ir Basharo al Assado režimui pavyko patrigubinti savo kontroliuotą teritoriją, sakoma antradienį paskelbtoje ataskaitoje.

Saugumo ir gynybos studijų instituto „IHS Jane's“ Terorizmo ir partizaninio karo tyrimų centro (JTIC) atliktas tyrimas taip pat parodė, kad vos 14 proc. smūgių buvo nukreipta prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“.

Sirijos vyriausybei pavyko padidinti savo kontroliuojamą šalies teritoriją nuo 16 proc. 2015 metų rugsėjį iki 47 proc. 2018 metų kovą.

Rusijos pagalba ne tik padėjo B. Assado režimui išsilaikyti, bet visiškai pakeitė Sirijos karo eigą.

„Rusijos intervencija davė Sirijos vyriausybei laiko ir galimybę sutelkti savo pajėgas prie strategiškai svarbiausių vietų ir su triuškinančia jėga atkovoti opozicijos užimtas teritorijas“, – sakė JTIC vadovas Matthew Henmanas.

„JTIC turimi duomenys rodo, kad aviacijos smūgiai atliko lemiamą vaidmenį šioje strategijoje. Opozicijos pajėgos dažniausiai negalėjo apsiginti, o tuo labiau atsakyti į karinių oro pajėgų smūgius“, – sakė jis.

B. Assado pajėgoms pavyko atgauti didžiulius ir svarbius centrus, tokius kaip Alepas ar Homsas, taip pat užtikrinti sienos su Libanu apsaugą ir pažaboti islamistų sukilėlių keliamą grėsmę Idlibe, nurodoma pranešime.

Nuo 2015 metų rugsėjo iki 2018 metų kovo Rusijos ir Sirijos karinių oro pajėgų smūgių skaičius išaugo nuo 2 735 iki 6 833.

Iš jų 930 buvo nukreipti prieš grupuotę „Islamo valstybė“, bet dauguma smūgių atiteko sukilėlių grupėms, parodė tyrimas.

Šie smūgiai „daugiausia buvo sukoncentruoti rajonuose, kuriose nebuvo arba beveik nebuvo „Islamo valstybės“ kovotojų“ , – paskelbė ekspertai.