Vitalijus Žuta susitikime su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu trečiadienį aptarė dialogo būtinumą, ministerijai pasirašius taikos sutartį su Vokietijos energijos gamybos bendrove „Danpower“ dėl išskirtinių jos veiklos sąlygų Kaune.

„Apsikeitėme nuomonėmis ir apie dialogo būtinumą, bet daugiau neturiu ką komentuoti“, – BNS sakė V. Žuta.

Elektrinę statanti bendra „Fortum Heat Lietuvos“ ir „Lietuvos energijos“ įmonė Kauno kogeneracinė jėgainė (KKJ) šią savaitę kreipėsi į teismą, prašydama įtraukti ją į ministerijos ir „Danpower“ bylą trečiuoju asmeniu.

V. Žuta mano, kad Energetikos ministerija turėjo palaukti galutinio teismo sprendimo dėl „Danpower“ projekto Kaune ir tik tuomet spręsti dėl taikos sutarties.

„Šneku apie tą tarifo suteikimą Kauno projektui „Danpower“ – du teismo procesai, kurie vyko dėl tarifo suteikimo, buvo nesėkmingi „Danpower“, tai rodo, kad, matyt, yra kažkokių problemų dėl projekto įgyvendinimo“, – BNS sakė V. Žuta.

Paklaustas, kodėl KKJ kreipėsi į teismą tik dabar, V. Žuta teigė, kad su jo atstovaujama bendrove nesikalbama.

„Matote, diskusijose mes paprastai nesugebame įsiterpti, mūsų niekas nekviečia ir kituose įstatymų priėmimo ar keitimo, kur „Fortum“ veiklą tiesiai liečia, mes paskutiniai sužinome“, – sakė V. Žuta.

Ž. Vaičiūnas, klausiamas, ar KKJ kreipimasis į teismą, prašant ją įtraukti į Energetikos ministerijos ir „Danpower“ bylą trečiuoju asmeniu, gali sutrukdyti taikos sutarčiai, teigė, kad dėl to turi spręsti teismas.

„Manau, kad teismas pirmiausia turi vertinti dėl priėmimo ar nepriėmimo to prašymo. Jeigu bus kreipimasis į Energetikos ministeriją, mes atitinkamai vertinsime. (...) Be abejo, trečios šalys turi teisę kreiptis ir teismo vertinimo“, – BNS antradienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak V. Žutos, susitikime su Ž. Vaičiūnu dalyvavo ir „kolega iš „Fortum“ korporacijos“, tačiau jo pavardės nenurodė.

Energetikos ministerija ir „Danpower“ praėjusią savaitę pasirašė taikos sutartį, kuri numato bendrovės valdomai Kauno biokuro jėgainei suteikti didesnį už rinkos kainą skatinamąjį elektros tarifą. Jei teismas sutartį patvirtins, „Danpower“ jėgainei bus sudarytos išskirtinės sąlygos gaminti elektrą Kaune. Savo ruožtu „Danpower“ atsisako milijoninių ieškinių valstybei.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas gegužės 22 dieną turėtų paskelbti, ar patvirtins taikos sutartį. Tačiau KKJ skundas gali dar kartą atidėti sprendimą.

„Fortum Heat Lietuva“ nuo 2013 metų Klaipėdoje turi vienintelę Lietuvoje atliekų deginimo jėgainę, be to, ji kartu su savivaldybėmis valdo šilumos tinklus Joniškyje ir Švenčionyse, valdo apie 20 proc. „Klaipėdos energijos“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją