Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) misija, surinkusi medžiagos faktams nustatyti, padarė išvadą, kad per vasario 4-ąją surengtą ataką „Sarakibo rajone Talile chloras buvo paleistas iš balionų mechaninio smūgio būdu“, sakoma agentūros pranešime.

OPCW komandos išvados yra grindžiamos dviem surastais balionais, kuriuose anksčiau, kaip nustatyta, buvo chloras.

Aplinkos mėginiai taip pat „atskleidė neįprastą chloro buvimą vietos aplinkoje“, paskelbė Hagoje įsikūrusi organizacija.

Tačiau laikydamasi savo mandato OPCW nenurodė, kuri sudėtingo, septynerius metus trunkančio Sirijos pilietinio konflikto šalis yra atsakinga už chloro panaudojimą.

Vasario 4 dieną po Sirijos vyriausybės reidų Sarakibe medikų pagalbos dėl kvėpavimo sunkumų prireikė 11 žmonių, tuo metu pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi ir padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Vieno netoliese esančio Idlibo provincijos miestelio ligoninės gydytojas Mohammadas Ghalebas Tannari tuo metu naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad jo ligoninėje buvo gydoma 11 žmonių.

„Visiems pacientams, kurie buvo atvežti pas mus, pasireiškė simptomai, atitinkantys toksiškų chloro dujų įkvėpimo požymius, įskaitant išsekimą, sunkų kvėpavimą ir kosėjimą“, – sakė jis.

Kaip nurodė OPCW, jos komanda apklausė liudininkus ir nustatė, kad „virtinei pacientų medicinos įstaigose netrukus po incidento pasireiškė... simptomai, atitinkantys chloro poveikio“ požymius.

„Griežtai smerkiu toksiškų chemikalų, kaip ginklų, naudojimą, kad ir kas (juos naudotų), kad ir dėl kokios priežasties, kad ir kokiomis aplinkybėmis“, – sakė OPCW vadovas Ahmetas Uzumcu.

„Tokie aktai prieštarauja nedviprasmiškam cheminių ginklų draudimui“, – pažymėjo jis.

OPCW faktų nustatymo komanda šiuo metu taip pat laukia savo sunkios misijos Sirijos Dumos mieste rezultatų. Medikai ir gelbėtojai teigė, kad Dumoje balandžio 7 dieną panaudojus chlorą ir zariną žuvo 40 žmonių.

Komanda ekshumavo žuvusiųjų palaikus, paėmė daugiau kaip 100 aplinkos mėginių, kurie dabar analizuojami keliose laboratorijose.

Sirija ir Rusija kaltino sirų gelbėtojus savanorius Vašingtono ir jo sąjungininkų paliepimu inscenizavus balandžio 7-osios vaizdo įrašą iš Dumos.