Kokių žuvų gaudyti bus negalima Išsiruošus į žvejybą, reikia nepamiršti ne tik meškerės, bet ir žvejo mėgėjo taisyklių. Vis dėlto, rečiau žvejojantys gyventojai dažnai susiduria su įvairiais klausimais, pavyzdžiui: kiek ir kokių žvejybos įrankių turėti, kiek ir kokių žuvų galima sugauti. Pastaruoju metu vis aktualesniu klausimu tampa ir laikotarpiai, kada, kokias žuvis galima gaudyti, o kokių ne. DELFI tiesioginėje konferencijoje Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos ir miškų departamento Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas vardija, kad iki gegužės 15 dienos imtinai draudžiama žvejoti kiršlius ir salačius, iki gegužės 20 dienos – sterkus, tačiau, kadangi šiemet gegužės 20 diena yra sekmadienis, pagal mėgėjų žvejybos taisykles, jei paskutinė draudimo diena yra sekmadienis, tas draudimas sekmadienį nebegalioja.

„Sekmadienį jau galės žvejoti sterkus, taip pat apie Dabintos pusiasalį, 400 metrų atkarpoje, Kauno mariose ir Nemuno deltos regioniniam parke jau galės ne tik žvejoti, bet ir pasiimti karšių. Gegužės 15 dieną prasideda žiobrių žvejybos draudimas, jis tęsis mėnesį, iki birželio 15 dienos. Kalbant apie draudimus jūroje, tai nuo birželio 1 dienos iki liepos 31 dienos draudžiama žvejoti otus“, – aiškina V. Graičiūnas.

Nustatyti ir leidžiami kiekiai

Ruošiantis į žvejybą nereikėtų pamiršti ir leidžiamų pagauti laimikių kiekių. V. Graičiūnas pabrėžia, kad vienų žuvų leistinas pagauti kiekis skaičiuojamas kilogramais, kitų – vienetais.

„Pagal taisykles galima pasiimti ne daugiau kaip vieną šamą, ne mažesnį nei 75 cm, du ūsorius arba salačius, tris lydekas, vėgėles, sterkus, marguosius upėtakius, kiršlius, penkias meknes, šapalus. Bet bendras šių žuvų kiekis neturėtų būti didesnis kaip 5 vienetai per vieną žvejybą. Jeigu pagavai tris sterkus, tai turi teisę pagauti tik 2 lydekas. Tų žuvų, kurios taisyklėse nesurašytos vienetais, galima pagauti 5 kg, o Kuršių mariose ir Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje – 7 kg“, – vardija Aplinkos ministerijos atstovas.

Dažnai žvejai mėgėjai abejoja ir dėl leistinų žvejybos įrankių skaičiaus. V. Graičiūnas primena, kad vienu metu žvejoti galima su 4 žvejybos įrankiais, pavyzdžiui, su 2 plūdinėmis meškerėmis, viena dugnine ir dar spiningauti su viena meškere. Jūroje leidžiama žvejoti su 5 žvejybos įrankiais.

„Penkios meškerės leidžiamos jūroje. Vidaus vandenyse, įskaitant ir Kuršių marias, leidžiama 4 žvejybos įrankiai, vėžiaujant – 5 bučiukai arba 5 samteliai. Skaičiuojama labai paprastai, pavyzdžiui, dvi dugninės, viena plūdinė ir spiningas. Jeigu spiningaujate, turite teisę pastatyti tris skritulius, bet ne daugiau, nes skritulys taip pat yra įrankis. Kabliukų skaičius negali viršyti 6 vienetų turint omeny visus įrankius, trišakis kabliukas skaičiuojamas kaip vienas. Jūroje – 5 įrankiai ir 15 kabliukų“, – skaičiuoja pašnekovas.

Daugiau skaitykite čia.