Iš tikrųjų labai seniai norėjau papasakoti, kokios machinacijos vyksta. Pirma, dirbti toje vietoje (pagal sutartį pusė etato, kadangi dirbau tik savaitgaliais, todėl daugiausiai per dieną galėdavau dirbti apie 8 valandas) 14-16 val. būdavo visai normalu. Su pietų pertrauka ta pati situacija, nes pagal darbo saugos sutartį privalomas bent pusvalandis, bet jei norėdavau papietauti, privalėdavai surasti, kas dirbs mano zonoje, o tokių savanorių tikrai neatsirasdavo, nes vienas padavėjas per 15 staliukų ir taip laksto akis išdegęs vos neverkdamas.

Taip pat ir su užsakymais – jei virėjas nespėja pagaminti patiekalo, klientui atsibosta laukti ir jis atsisako užsakymo, o tu privalai užmokėti, nes juk tavo kaltė, kad „neišsaugojai kliento“. Be abejo, darbuotojų trūkumas buvo toks didelis, kad picų kepėjas dirbo visą mėnesį be išeiginių! Net nenoriu kalbėti, kas darosi virtuvėje, kaip yra gaminamas maistas (juk pakelti nuo žemės nukritusi cepeliną ir atgal įdėti į lėkštę nieko nereiškia). Tad po tokių vaizdų krenta noras išvis eiti valgyti į kavines.

Ir galiausiai, kai paprašai vadovės, kad sekmadienį galėtum išeiti pusvalandžiu anksčiau, nes rytoj tau į mokyklą ir norėtum jai pasiruošti, nepaisant to, kad taip jau atidirbai 10 valandų, ji tau sugeba rėžti „na ir kas? Man rytoj 8 val. irgi keltis“. Šiai poniai ranka kildavo liepti man eiti dirbti po pamokų, tačiau jai tekdavo priminti, kad darbo ieškojau tik savaitgaliais, dėl ko ji visiškai sutiko. Neketinau eiti dirbti po pamokų iki nakties. Realiai nemačiau nei vienos dienos, kada ten kas nors neverktų, ar vidury darbo dienos neišeitų iš darbo viską metę.

O gavusi savo „algą“ tik ironiškai nusijuokiau (nesiekė net minimumo). Tad po visos šios patirties esu supratusi, kad jaunas žmogus yra klaikiai išnaudojamas tokiose sferose. Tėvai man sakė, kad mesčiau šį darbą jau nuo pirmų dienų, tačiau neišdrįsau, nemalonu buvo, taip pat gaila ir kitas vienas palikti ten vargti. Visgi, kai galiausiai jų paklausiau, pasakiau jiems nuoširdų ačiū!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite, kokiomis darbo sąlygomis jums tenka dirbti? Ar tenka dirbti be pietų pertraukų? Galbūt jums pavyko ištrūkti iš nepakenčiamų darbo sąlygų? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darbo sąlygos“ arba spauskite apačioje.