Šiuo metu rusai nesupranta, kas bus, kai Krymas grįš į Ukrainos sudėtį, t. y. nemano, kad neteisėtai pastatytą Vladimiro Putino tiltą reikės nugriauti. Tokią nuomonę leidiniui „Apostrof“ išsakė Rusijos opozicijos politikas Konstantinas Borovojus.

„Nėra jokio skirtumo, ar pastatė Kerčės tiltą, ar nepastatė. Juk jis – propagandinė akcija. Žinoma, dabar praneša, kad Rusija sujungta su Krymu tiltu. Tai absoliučiai propagandinis efektas, jo Kremlius ir siekia. Didelio tilto poreikio nėra, jei ten nestatys karinės bazės – nes ekonomiškai Krymas yra izoliuota teritorija, toksiška.

Verslas ten nesivysto. Paprasčiausiai todėl, kad tai pavojinga.

Todėl nėra nieko iš principo naujo, susijusio su tilto atidarymu, išskyrus propagandinį efektą. Atidarys, po kiek laiko organizuos veikimo visu pajėgumu pradžios akciją, paskui vyks iškilmingas važiavimas... Bet šiam tiltui išleisti pinigai niekada neatsipirks. Kaip ir pinigai, kurie Rusijoje švaistomi militaristinei propagandai. Bet jie ir neturi atsipirkti.

Norint suprasti, kas laukia Krymo, galima pažiūrėti į Abchazijos ekonomikos būklę. Ši teritorija labai intensyviai vystėsi kaip Gruzijos dalis, tai pat – turizmo dėka.

„O dabar ten kitokia situacija. Man labiausiai patinka nuotrauka, kurioje pavaizduota sustojęs traukinys, per kurį išaugęs medis. Po kiek laiko ir Krymas bus tokios pat būklės. O kareiviai – kiek suprantu, taip, kaip ir Abchazijoje – sulaikys informacijos ir žmonių srautą tarp Krymo ir tarp Rusijos“, – rašo politikas.

Taip, paplitęs reiškinys – rusai perka nekilnojamąjį turtą Abchazijoje. Ypač paklausūs namai, priklausę gruzinams. Iš tiesų abchazai bijo juose gyventi, nes puikiai supranta – kai grįš gruzinai, naujus gyventojus paprasčiausiai išmes į gatvę, ir nebus kur gyventi.

O rusai, kurie perka namus Kryme, nelabai supranta, kas bus, kai Krymas grįš Ukrainai. Manau, čia dar ir tikimasi Ukrainos demokratinės valstybės, kuri nepanorės keršyti net savo priešams, gailestingumo.

Iš tiesų vos tik Krymas grįš Ukrainai, kils rimtų problemų. Žmonės turi dokumentų, patvirtinančių, kad jie pirko žemę, statybinių medžiagų, bet jie nesupranta, kad visa tai vogta. Beje, Ukrainai būtų teisinga pradėti aiškintis šiuos klausimus.

Kerčės tiltas – puikus pretekstas pradėti tokį aiškinamąjį darbą – kas vogta ne šiaip teks atiduoti, bet ir reikės prisiimti atsakomybę už jo supirkimą. Manau, atitinkamus įstatymus būtų teisinga pakoreguoti būtent pakoreguoti pagal tai, kas vyksta Kryme – tai rekomendacija Aukščiausiajai Radai.

Kerčės tilto statybos niekaip nesutrukdys grąžint Krymą į Ukrainos sudėtį. Šios statybos neteisėtos, nes buvo vykdomos Ukrainos teritorijoje, nesitariant su Ukraina. Taigi Rusija sumokės dar ir už tilto nugriovimą, rašo opozicionierius.