Visiems penkiems Krymo rinkimų komisijos ar Sevastopolio rinkimų komisijos aukšto rango nariams uždrausta atvykti į ES, įšaldytas jų turtas Bendrijoje. ES „juodajame“ sąraše dar yra 150 kitų asmenų.

Sankcijos minimiems penkiems pareigūnams paskelbtos „dėl jų dalyvavimo organizuojant 2018 metų kovo 18-osios Rusijos prezidento rinkimus neteisėtai aneksuotame Kryme ir Sevastopolyje, tuo aktyviai paremiant ir įgyvendinant politiką, pakertančią Ukrainos teritorinį vientisumą, suverenumą ir nepriklausomybę“, sakoma Europos Vadovų Tarybos pareiškime.

Individualios sankcijos yra dalis priemonių, kuriomis ES siekia nubausti Maskvą už jos paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje, kur konfliktas prasidėjo 2014 metų pradžioje, po Krymo aneksijos.

2014 metų vasarą įvestos plačios ekonominės sankcijos Rusijos naftos, gynybos ir bankininkystės sektoriams gruodį buvo pratęstos šešiems mėnesiams.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad Maskva „pasilieka teisę atitinkamai reaguoti į naujausią priešišką ES žingsnį“.

Sankcijos Rusijai „virto „solidarumo“ Europos Sąjungoje demonstravimo ritualu“, sakė M. Zacharova.

„Vienintelis praktinis jų rezultatas yra „dirgiklių“ kaupimas, trukdantis pradėti abipusiai naudingą dialogą ir bendradarbiavimą su Rusija mūsų piliečių labui“, – pridūrė ji.