Sekso teikiamus pranašumus sveikatai įrodė ne vienas atliktas tyrimas, – sako lytinių santykių terapeutė, profesorė Sandra L. Caron iš Meino universiteto žmogaus raidos ir ugdymo koledžo Orone. – Daugelis pozityvių lytinių santykių aspektų pasitvirtina, jei įvyksta orgazmas, bet niekas juk nesako, kad jį pasiekti galima tik su partneriu.“

Ši užuomina skamba kaip intriguojantis patarimas tiems, kuriems „tų vienintelių“ sutikti nepavyko. Savęs patenkinimas, pasirodo, turi panašių pliusų kaip ir seksas su partneriu, ypač jei sukeliamas orgazmas.

Tad net jei esate vieniša (-as), peržvelkite toliau pateiktą sąrašą ir įsitikinkite, kad reguliariai užsiiminėti seksu ne tik malonu, bet ir sveika.

1. Teigiamas poveikis širdžiai

Sveikas seksas (t. y. toks, kurio netrikdo jokie su lytinių organų sveikata susiję negalavimai), kaip ir bet kuri fizinė veikla, gerina širdies darbą. 2015 metų sausį žurnale „American Journal of Cardiology“ paskelbtose tyrimo išvadose nurodoma, kad dukart per savaitę arba dažniau lytiškai santykiaujantys vyrai atsiduria mažesnės širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip širdies priepuolis arba insultas, rizikos grupėje, nei tie, kurie seksu mėgaujasi tik kartą per mėnesį arba rečiau.

Tie, kurie būgštauja, kad pastangos maksimaliai susijaudinti vargina širdį, turėtų atminti, jog užsiimti seksu tikrai saugu, jei jokių širdies problemų nekyla atliekant pratimus, vertinamus 3–5 balais funkcinio pajėgumo vienetų MET (matabolinių ekvivalentų) skalėje. MET – tai energija (kalorijos), išeikvojama užsiimant kokia nors fizine veikla. Trimis MET balais vertinamas, pavyzdžiui, vidutiniškai spartus ėjimas, o penkiais – nedidelio intensyvumo aerobikos treniruotė.

Mylėjimąsi išties galima lyginti su tam tikra mankšta. Nedidelio masto tyrimas, aprašytas žurnalo „PLoS One“ 2013 metų spalio mėnesio numeryje, įrodė, kad vyrai per 25 minutes trunkančias ir lytiniu aktu užsibaigiančias glamones sudegina vidutiniškai 4, o moterys 3 kalorijas per minutę. Išties neblogai, turint omeny dar ir tai, kad seksas – daug smagesnis užsiėmimas nei risnojimas bėgtakiu.

2. Vaistas nuo nedidelio skausmo

Juk vos pažvelgus į mylimą žmogų – kartais net į jo atvaizdą fotografijoje – visada bent kiek palengvėja. Kad taip iš tiesų yra, įrodė kitas pirmiau minėtame žurnale „PLoS One“ aprašytas Stanfordo universitete, Kalifornijoje, atliktas tyrimas. Tyrimo dalyviams buvo rodomos, pirmiausia, partnerių, su kuriais juos sieja romantiniai jausmai, tada – patrauklios išvaizdos nepažįstamų asmenų nuotraukos, o galiausiai buvo pasiūlyta pažaisti kokį nors žodžių žaidimą. Mokslininkams pavyko nustatyti, kad žvelgiant į artimų žmonių nuotraukas, skausmas slopinamas efektyviausiai. Taigi, nors iki šiol galbūt manėte, kad skausmas automatiškai užkerta kelią bet kokiems meilės žaidimams, prisiminkite šį sekso teikiamą pranašumą ir pabandykite pasielgti kitaip nei esate pratę – rezultatas gali nustebinti.

Keletas tyrimų įrodė, kad pilnavertis orgazmas gali bent kiek palengvinti per menstruacijas varstančius spazmus.

3. Pagalba apėmus įtampai ir pakilus kraujospūdžiui

Besimylint pakyla endorfinų ir kitų už gerą nuotaiką atsakingų hormonų lygis, todėl nuslūgsta įtampa. Taigi, seksas tikrai gali padėti nusiraminti, be to, kaip rodo vienas žurnale „Biological Psychology“ aprašytas Škotijoje atliktas tyrimas, intymūs santykiai veiksmingai užkerta kelią kraujo spaudimo kilimui. Nors prie pastarųjų išvadų buvo prieita tiriant lytiniu aktu pasibaigiančias glamones, tiesa ta, kad apėmęs nervingumas sumažėja net neįvykstant sueičiai arba masturbuojantis.

4. Tikėtina prostatos vėžio prevencija

2016 metais žurnale „European Urology“ paskelbtos publikacijos autoriai nurodo, kad vyrams, patiriantiems ejakuliaciją daugiau nei 21 kartą per mėnesį, prostatos vėžio rizika sumažėja net 20 proc., palyginti su tais, kurie ejakuliaciją patiria 4–7 kartus per mėnesį. Nors ši nuostata galutinai neįrodyta, labai gali būti, kad reguliariai ejakuliaciją patiriančius vyrus prostatos vėžio grėsmė turėtų bauginti mažiau.

5. Išeitis, jei sunku užmigti

Organizacijos „National Sleep Foundation“ specialistai nurodo, kad įvykstant orgazmui išsiskiria hormonas prolaktinas, keliantis mieguistumą ir atsipalaidavimo jausmą, todėl nieko stebėtino, jei seksualiai pasitenkinę partneriai trumpam užsnūsta, o tada nubunda gerokai atsigavę.

Beje, tarp miego ir sekso egzistuojantis ryšys – abipusis. Remiantis leidinyje „Journal of Sexual Medicine“ 2015 metų gegužę išspausdinta publikacija, kokybiškas miegas didina seksualinį potraukį, taigi, tikėtina, kad pakankamai išsimiegant galima užsitikrinti reguliarius lytinius santykius. Mokslininkai išsiaiškino, kad ilgiau išsimiegojusios moterys jaučia didesnį seksualinį apetitą.

6. Nuotaikos ir poros santykių gerinimo priemonė

Seksualiai pasitenkinę žmonės visada pozityviau žvelgia į gyvenimą. Nuotaikos pagerėjimą lemia tam tikri lytinių santykių metu vykstantys biocheminiai procesai. Nereikia pamiršti, kad nuotaika kyla ir nuo suvokimo, kokie artimi esate su žmogumi, kurį mylite ir kuriuos pasitikite.

Jaudinančios glamonės kelia malonius prisiminimo jausmus, o šie, savo ruožtu, skatina norą dar labiau atsiduoti partneriui ir stiprina poros ryšį. Tokią išvadą padarė žurnale „Psychological Science“ 2017 metų kovo mėnesį išspausdintos publikacijos autoriai. Atliekant tyrimą buvo analizuojami neseniai į porą suėjusių žmonių santykiai ir jų dinamika. Tyrimo dalyviai turėjo užsivesti seksualinio gyvenimo dienoraštį ir dvi savaites jį pildyti. Mokslininkams pavyko nustatyti, kad pozityvios emocijos, apimančios po intymios sueities, gali nepraeiti net 48 valandas, o prisiminimai apie patirtą malonumą didina laimės pojūtį. Šitaip savo būseną nupasakojusios poros jau po kelių mėnesių galėjo nuoširdžiai pasidžiaugti tvirtėjančiais santykiais.

7. Efektyvi grožio terapija, jei norite turėti švytinčią, jauną odą

Jei naktį ne vien miegojote, o veikėte ir šį tą malonaus, veido oda ryte tikrai atrodys mažiau suvargusi. Anot lytinių santykių terapeutės S. L. Caron, pilnaverčiu seksu besimėgaujančios moterys atrodo ne tik gražesnės, bet ir jaunesnės, nei būtų, jei meilės džiaugsmų nepatirtų. Veide atsispindinčio vidinio švytėjimo priežastimi reikėtų laikyti streso nebuvimą, gerą nuotaiką, taip pat pagerėjusią kraujo apytaką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)