„Savo naujausiu žingsniu Amerika pasirinko būti problemos, o ne sprendinio dalimi ir prarado savo tarpininko vaidmenį Artimųjų Rytų taikos procese“, – strateginių studijų centre „Chatham House“ pareiškė R. T. Erdoganas.

„Mes dar kartą atmetame šį sprendimą, kuriuo pažeidžiama tarptautinė teisė ir prieštaraujama Jungtinių Tautų rezoliucijoms“, – sakė jis.

JAV ambasados perkėlimą iš Tel Avivo į ginčijamą Jeruzalę R. T. Erdoganas pavadino „labai, labai nevykusiu“ ir sakė, kad jis „padidins įtampą ir įžiebs dar didesnę ugnį tarp bendruomenių“.

„Tarptautinė bendrija privalo kuo greičiau atlikti savo vaidmenį ir imtis skubių veiksmų, kad būtų nutraukta didėjanti Izraelio agresija“, – tęsė jis.

„Nepriklausomos Palestinos valstybės su sostine Jeruzalėje sukūrimas yra vienintelis kelias į ilgalaikę taiką ir stabilumą“, – sakė jis.

Vėliau pirmadienį JAV ambasados Jeruzalėje atidaryme turi dalyvauti Baltųjų rūmų delegacija ir Izraelio pareigūnai.

Tuo tarpu prie Gazos Ruožo sienos toliau vyko palestiniečių ir Izraelio pajėgų susirėmimai. Pirmadienį, smurtui įsiplieskus penkiose vietose prie sienos, žuvo mažiausiai 18 palestiniečių, dar šimtai buvo sužeisti, pranešė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.