Tiesmuka nuomonė viešoje erdvėje sukėlė pasipiktinimo bangą. Nemaža dalis internautų teigė, kad kalbėti apie dainininkės kūno formas yra tiesiog amoralu. Su šia nuomone sutinka ir atlikėja Valerija Iljinaitė. Nors Izraelio atstovė nebuvo jos favoritė, ji sunkiai valdė emocijas, kalbėdama apie susidariusią situaciją.

„Tai, kas vyksta yra taip žema ir liūdna. Negalima taip kalbėti viešai, skatinti patyčių. Siaubas kažkoks, kad mergina nėra S dydžio – tai reikia dergtis. Man sunku rinkti žodžius, pripažinsiu. Po visko, ką pati perėjau dėl tokių ekspertų kaip gerb. juvelyrė, ta prasme dugnas, visiškas dugnas. Jeigu Ieva mūsų šalį sujungė, skleidė nerealią šilumą ir meilę visiems, tai šita pykčio banga atėjo viską griauti. Kaip galima sau leist taip šnekėti, kuo turi save laikyti, kad rašyt, jog žmogus yra storas ar negražus, man tai yra tas pats, kas tyčiotis iš žmogaus sergančio vėžiu arba žmogaus negalinčio vaikščioti“, - mintis dėstė dainininkė.

Valerija neslepia, kad viešai aptarinėjama „Eurovizijos“ nugalėtojos išvaizda ją paveikė asmeniškai.

„Kodėl Lietuva lenkia kitas šalis savižudybių skaičiumi? Gal kažkur Kaune ar Šiauliuose, arba išvis kokiam mažam kaime, sėdi putli mergaitė paauglė su didelėmis svajonėmis ir paskui paskaito tokius įrašus, kaip Jurgos Lago, ir sugalvoja, kad jos gyvenimas sugriautas ir, kad ji neturi vilties, nes neįtelpa į tuos standartus. Tokia mergaitė kažkada buvau aš ir turėjau gydytis ilgai ir nuobodžiai, nes galvojau, kad niekada nebūsiu sėkminga be ilgų kojų ir mažo svorio. Susigadinau sveikatą. Ir fizinę, ir psichologinę. Nepilstau iš tuščio į kiaurą, man yra nenormaliai skaudu ir pikta matyti tokius pasisakymus ir dar iš išsilavinusių žmonių. O tai aš ar praeičiau Lietuvos atrankos grožio atranką, jei nuspręsčiau dalyvauti kitąmet, ar ir mane Jurga Lago išvadintų stora kniaukiančia bačka? Įniršis pakyla iki maksimumo paskaičius, kad Netta ilgai kovojo su bulimija“, - pasakojo V. Iljinaitė.

Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis, išvydęs kritikos laviną nugalėtojos atžvilgiu, pastebėjo, kad tokiose situacijose iškyla pačios tamsiausios lietuvių savybės.

„Kritikuoti laimėtoją yra silpnumo išraiška. Kalbama ne apie tai, kas mums nepadėjo laimėti, bet kritikuojame tą, kuris laimėjo ne per lovą, ne per pinigus, ne per technines ar kompiuterines manipuliacijas. Taip, galbūt ji laimėjo pasitelkusi savo kitokias formas, iššaukiančią išvaizdą ar žinutę, tačiau ji tokiu būdu pelnė žmonių ir komisijos simpatijas. Tai buvo garbinga ir sąžininga kova. Niekaip nesuprantu, kodėl dabar reikia traukti tuos tamsiausius jausmus ir emocijas. Užuot pasveikinus nugalėtoją, prasidėjo diskusija apie jos išvaizdą“, - DELFI sakė jis.

G. Drukteinis pripažino, kad Nettos daina jam nebuvo prie širdies, tačiau jis tiki, kad nugalėtoją reikia gerbti, o ne žeminti.

„Tai baudžiauninkų, mužikų bruožas. Aš tai vadinu Tado Blindos kompleksu, kuomet žmogus mato dvarą, simbolizuojantį civilizaciją, kultūros centrą, jis staiga nori pademonstruoti savo galią, tą dvarą sudegindamas, sunaikindamas jame esančius paveikslus. O viską pelenais pavertęs jis sako: „Va, matot, parodžiau, ką aš galiu“. Šioje situacijoje mes atrodome taip pat. Bandome sugalvoti kuo šlykštesnį epitetą žmogui ar kultūriniam reiškiniui, kuris laimėjo“, - stebisi pašnekovas.

Etiketo srities žinovas nustebo, kad „stora boba“ Nettą išvadino ne kas kitas, o jo paties kolegos, dažnai sutinkami šou verslo pasaulio koridoriuose.

„Na, tikrai labai nustebau. Visą laiką juos laikiau padoriais žmonėmis. Ne pirmus metus esu visam tam šou versle, esu matęs ir jų nuopolių, ir jų pakilimų. Sveika prisiminti XIX a. Didžiosios Britanijos švietimo sistemą, kuomet visiems berniukams, būsimiems karininkams, buvo įdiegiamas pralaimėjimas. Jie žinojo, kad kol tu nepajutai kančios, skausmo, neteisybės asmeniškai, tu neturėsi teisės valdyti kitų žmonių. Jie tikėjo, kad su šia patirtimi, vykdydamas bet kokį sprendimą, tavo žingsnis bus protingesnis. Man tai visada atrodė logiška, todėl visą laiką maniau, kad tie šou verslo rykliai puikiai žino šią tiesą. Jie žino, ką reiškia pralaimėti, todėl tas neapykantos proveržis – nesuprantamas“, - DELFI sakė G. Drukteinis.

Simpatiją Izraelio atstovei nuo pat pirmų „Eurovizijos“ akimirkų jutusi Daina Bilevičiūtė taip pat mano, kad toks visuomenės susiskaldymas demonstruoja blogą toną.

„Kai pirmą kartą išgirdau šios atlikėjos dainą, iškart supratau, kad tai kažkas kitokio, kažkas naujo ir ji gali tapti nugalėtoja. Man ši neigiama žmonių reakcija atsiskleidžia kaip kultūros lygio trūkumas ir neišprusimo demonstravimas. Tai rimta socialinė problema. Juk patyčiomis užsiima suaugę žmonės, ko tuomet galime tikėtis iš vaikų? Man tai baisu. Tokie žmonės tik parodo savo siauraprotiškumą, bukumą“, - DELFI sakė ji.

Dainininkė yra įsitikinusi, kad Nettos pasirodyme viskas buvo atlikta estetiškai, o dainos kitoniškumas klausytojams puikiai įsiminė ir jai atnešė pergalę.

„Kodėl niekas nešneka apie Kiprą? Juk tokia gražuolė jų atlikėja buvo, tikra vyrų svajonė. O visi kudakuoja tik apie Nettą. Vadinasi, ji tikrai buvo išskirtinė atstovė. Jei būtume didesnė šalis, net nenustebčiau, jei Izraelio advokatai tokius žmones paduotų į teismą dėl įžeidinėjimų. Džiaugiuosi tik tuo, kad visas pyktis ir agresija dabar yra ne ant Lietuvos atstovės, kaip būna įprastai. Juk visą laiką tauta susierzina, kai nėra užimama prizinė vieta. Ievą visi myli – bent toks mūsų šalies pasiekimas“, - pasakojo D. Bilevičiūtė.

Daugelį metų scenoje dirbanti dainininkė neslepia, kad kritikos strėlių dėl savo išvaizdos ji sulaukia nuolat, tačiau dėl to Daina visai nesuka galvos.

„Žinoma, kad ši tema labai palietė, bet aš esu labai laiminga. Man susidarė toks įspūdis, kad feisbukas tampa nesveikų žmonių išsiliejimo tašku. Aš jame tik džiaugiuosi, o čia toks pyktis. Gal tokia ta varomoji jėga – vieni dirba ir džiaugiasi, o kiti loja. Matyt, šiandien tos ale gražiosios ir plonosios verkia, kad apie jas niekas nekalba. Net senais laikas putli moteris buvo laikoma talismanu. Etta buvo išskirtinė, ji buvo kitokia ir tai faktas“, - teigė atlikėja.

„Eurovizijos“ nugalėtoja Netta Barzilai:

Nugalėtojos daina:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1033)