Saugumo tarnybos, dar žinomos kaip MI5 (Military Intelligence, Section 5), vadovas Andrew Parkeris Berlyne sakė, kad kovą Didžiosios Britanijos teritorijoje įvykdytas pasikėsinimas nunuodyti Rusijos piliečius Sergejų ir Juliją Skripalius, per kurį taip pat nukentėjo ir vienas vietos pareigūnas, buvo „sąmoningas ir konkretų taikinį turėjęs kenkėjiškas veiksmas“.

A. Parkeris teigė, kad šis išpuolis - įrodymas, jog Rusija siekia savo tikslų „agresyviais ir piktybiniais veiksmais“. Tai, pasak žvalgybų vadovo, gali paversti šalį „dar labiau izoliuota atsiskyrėle“.

Rusija, savo ruožtu, neigia kaip nors prisidėjusi prie šios atakos ir ragina Didžiąją Britaniją atskleisti įrodymus, esą paremiančius jos teiginį, kad už išpuolio slypi Rusijos valstybė.

Kalboje saugumo vadams Berlyne A. Parkeris taip pat pasmerkė po pasikėsinimo į buvusį Rusijos žvalgybininką S. Skripalį Kremliaus pradėtą dezinformacijos kampaniją.

Komentaruose, pirmą kartą pasakytuose už Didžiosios Britanijos ribų, buvo pabrėžiama būtinybė „įžiebti šviesą melo, dalinės tiesos ir klaidinamos informacijos rūke, skleidžiamame jų (Rusijos) propagandos mašinų“.

A. Parkeris, be kita ko, pagyrė tarptautinį atsaką į išpuolį Solsberyje, konkrečiau - 18 iš 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių narių sutikimą paremti Jungtinę Karalystę (JK) išsiunčiant po kelis Rusijos diplomatus.

Dėkodamas Europos saugumo agentūroms už paramą tiriant prieš metus Mančesteryje įvykdytą išpuolį, kuris pareikalavo 22 gyvybių, žvalgybos vadovas atskleidė, kad nuo 2017-ųjų kovo išpuolio Vestminsteryje, per kurį žuvo penki žmonės, MI5 ir policija JK užkardė 12 atakų.

Taigi nuo 2013 metų šalyje iš viso buvo užkardytos 25 atakos.

A. Parkeris teigė, kad „pasitiki mūsų gebėjimu susitvarkyti su šiomis grėsmėmis, nes mūsų demokratinės sistemos yra tvirtos bei atsparios, nes atsparios yra mūsų visuomenės ir vertybės, siejančios mus su partneriais Europoje“.

„Dabartinis Europos žvalgybų bendradarbiavimas tiesiog nepalyginamas su tuo, koks jis buvo prieš penkerius metus“, - tvirtino A. Parkeris ir pridurė: „Šiandieniame neužtikrintumo kupiname pasaulyje tos bendros jėgos mums reikia kaip niekada anksčiau“.

„Islamo valstybė“ vis dar kelia grėsmę

Berlyne kalbėdamas A. Parkeris įspėjo, kad didelių teritorijų Artimuosiuose Rytuose netekusi grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) vis dar siekia vykdyti „pražūtingas“ ir „daug sudėtingesnes“ atakas Europoje, informuoja BBC.

Vadovas įspėjo, kad nepaisant didelių IS grupuotės praradimų Sirijoje ir Irake, grupuotė vis dar kelia grėsmę Vakarų demokratijoms ir „vis dar siekia vadovauti pražūtingoms ir daug sudėtingesnėms atakoms“ Europoje, kuri nuo 2016 metų jau nukentėjo nuo 45 išpuolių.

„Šiandien man kalbant jie siekia persigrupuoti ir labai tikėtina, kad grėsmė išliks“, - sakė A. Parkeris.

MI5 vadovas taip pat pabrėžė, kad susiduriant su dviguba grėsme, kurią kelia tokios grupuotės kaip IS ir tokios valstybės kaip Rusija, dabar kaip niekada svarbus Didžiosios Britanijos ir kitų Europos žvalgybos tarnybų bendradarbiavimas.

Tačiau A. Parkeris pridūrė „pasitikįs mūsų gebėjimu susitvarkyti su šiomis grėsmėmis, nes mūsų demokratinės sistemos yra tvirtos bei atsparios (...)“.

Tuo tarpu saugumo ir žvalgybos ekspertas Philas Ingramas transliuotojui BBC teigė, kad vyksta konkurencija tarp skirtingų ekstremistinių grupuočių.

Eksperto teigimu, IS buvo kaltinama dėl išpuolių ir tai kelia nusivylimą daugeliui su „al-Qaeda“ susijusių grupuočių, norinčių sugrįžti į aukštą lygį.