Pasak Premjero, E. Jankevičius turi didelę politiko ir vadybininko patirtį.

Pirmadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė gavo S. Skvernelio teikimą dėl E. Jankevičiaus skyrimo į teisingumo ministro postą. Šalies vadovė sprendimą dėl ministro skyrimo priims artimiausiu metu.

Pats kandidatas į teisingumo ministrus sako, kad sieks skaidrumo ir visuomenės pasitikėjimo kalėjimų sistemoje, progreso vartotojų teisių sistemoje bei skirs dėmesį asmens duomenų direktyvos įgyvendinimui.

Pirmadienį Prezidentė, susitikusi su kandidatu į ministrus E. Jankevičiumi, aptarė svarbiausius klausimus Lietuvos teisingumo srityje.

Šalies vadovė atkreipė dėmesį į būtinybę Teisingumo ministerijai ryžtingai spręsti įsisenėjusias problemas bausmių vykdymo sistemoje.

Susitikimo metu taip pat kalbėta apie poreikį skaidrinti antstolių veiklą, aptartos greitesnio bei kokybiškesnio teisingumo vykdymo galimybės. Prezidentės teigimu, nuolat į viešumą iškylantys neskaidrių viešųjų pirkimų ar galimai korupcinių ryšių atvejai kalėjimų sistemoje rodo, kad joje susiformavo terpė, leidusi vešėti ydingai praktikai. Siekiant ją išgyvendinti, reikia sparčiau vykdyti pradėtas reformas ir užtikrinti, kad bausmių vykdymo sistemai skiriamos lėšos būtų valdomos skaidriai ir tikslingai.

Kandidatas į teisingumo ministrus po susitikimo su Prezidente sakė, kad didelį dėmesį, jei bus paskirtas teisingumo ministru, skirs kalėjimų sistemos pertvarkai.

E. Jankevičius nesureikšmino, kad neturi teisinės patirties. Paklaustas, ar tai nebus kliūtis, E. Jankevičius akcentavo, kad turi stiprius administracinius įgūdžius.

„Ministerijoje yra labai daug teisininkų, mano politinė komanda bus teisininkai“, - sakė E. Jankevičius.

Tai, kad teisinio išsilavinimo stoka nėra problema, pabrėžė ir Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė. Pasak jos, svarbios yra kitos E. Jankevičiaus savybės. D. Grybauskaitės patarėja pažymėjo, kad teisinio išsilavinimo stoka nėra minusas, nes kandidatas turi administracinio darbo patirtį, yra patyręs politikoje žmogus. R. Svetikaitės teigimu, būtent tokių savybių šiandien teisingumo ministerijoje ir reikia.

ELTA primena, kad E. Jankevičius šiuo metu yra Premjero S. Skvernelio patarėjas savivaldos, regioninės bei socialinės politikos ir sporto klausimais. S. Skverneliui vadovaujant Vidaus reikalų ministerijai, jis dirbo jo viceministru.

E. Jankevičius yra dirbęs Sveikatos apsaugos ministerijoje, Seimo nario padėjėju, taip pat - Varėnos rajono savivaldybės meru.

Teisingumo ministro pareigos yra laisvos nuo kovo 9 dienos, kai iš jų pasitraukė Milda Vainiutė, kritikuota dėl nesugebėjimo susitvarkyti su savo pareigomis.

Kaip primena ELTA, balandžio 16 d. Premjeras S. Skvernelis pateikė kandidatą į teisingumo ministrus advokatą Giedrių Danėlių. Šis Premjero teikimas sukėlė aštrias diskusijas viešojoje erdvėje.

Prezidentūra balandžio 19 d. pranešė, kad Premjero pateiktas kandidatas į teisingumo ministro postą G. Danėlius nebus skiriamas dėl galimo interesų konflikto.

Valdančiosios koalicijos susitarime numatyta, kad Teisingumo ministerijos vadovo postas priklauso Socialdemokratų darbo partijai.