Rusija bando išsaugoti istorinį 2015 metų susitarimą su Iranu, JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimui privertus Maskvą šiuo klausimu imtis retai matomo bendradarbiavimo su Europa.

„Šių derybų galutinis tikslas – siekti garantijų, kad Irano valstybės interesai bus apginti“, – M. J. Zarifas sakė per spaudos konferenciją Maskvoje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Šiuos komentarus jis išsakė tęsdamas diplomatinę kelionę į Pekiną, Maskvą ir Briuselį.

S. Lavrovas savo ruožtu pareiškė, kad Rusija ir Europa turėtų „kartu ginti savo teisėtus interesus“ pagal 2015 metų susitarimą, įpareigojusį Iraną apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

M. J. Zarifas savaitgalį lankėsi Pekine, o vėliau šią savaitę lankysis Briuselyje, tarptautiniams susitarimo rėmėjams stengiantis šį susitarimą išsaugoti.

Po sekmadienį įvykusio susitikimo su Kinijos užsienio reikalų ministru, M. J. Zarifas sakė turintis vilčių susitarti dėl bežlungančio branduolinio susitarimo „aiškaus būsimo projekto“.

„Didelį susirūpinimą“ D. Trumpo sprendimu pareiškęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie šias pastangas jau kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Atnaujinamas koordinavimas?

D. Trumpo sprendimas atsisakyti susitarimo su Iranu papiktino Vašingtono sąjungininkes Europoje ir, taip pat, Kiniją bei Rusiją.

„(Europos) bendradarbiavimas su Rusija, kuris iki pastarojo meto atrodė neįmanomas dėl (buvusio rusų šnipo Sergejaus) Skripalio (apnuodijimo Anglijoje) bylos su diplomatų išvarymu ir kontaktų apribojimu, dabar gauna naują postūmį“, – sakė konsultantas Andrejus Baklickis iš nevyriausybinės organizacijos „PIR-Centr“.

„Po JAV pasitraukimo iš sutarties europiečiai buvo priversti patys gelbėti Jungtinį išsamių veiksmų planą (JCPOA)", – naujienų agentūrai AFP sakė konsultantas.

Maskva turės vaidinti svarbų vaidmenį užtikrinant, kad Teheranas neatnaujintų savo branduolinės programos, pridūrė jis.

Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad Vašingtonas vis dar nori dirbti su Europa atsveriant Irano „piktybinį elgesį“.

Tačiau nors M. Pompeo kalbėjo apie koordinavimo su Amerikos sąjungininkėmis atnaujinimo perspektyvą, kitas JAV aukšto rango pareigūnas priminė Europai, kad jos kompanijos gali sulaukti sankcijų, jei toliau dirbs su Iranu.

Svarbi regiono žaidėja Rusija

Rusijos pastangos gelbėti susitarimą padidins jos, kaip įtakingos žaidėjos Artimuosiuose Rytuose, vaidmenį po intervencijos Sirijoje, kur ji remia Basharo al Assado režimą.

Tai, drauge su Rusijos diplomatiniais veiksmais siekiant surežisuoti konflikto pabaigą, supriešino Maskvą su JAV ir Europa, kurios Sirijoje palaiko režimo opoziciją.

Vokietijos kanclerė A. Merkel penktadienį su darbo vizitu turi nuvykti į Rusijos Sočio kurortą prie Juodosios jūros susitikti su V. Putinu, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas vėliau šį mėnesį dalyvaus ekonomikos forume Sankt Peterburge.

V. Putinas Sočyje taip pat susitiks su Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovu Yukiya Amano, sakė prezidento padėjėjas Jurijus Ušakovas.

Iranas yra sakęs, kad rengiasi atnaujinti „pramoninio lygio“ urano sodrinimą „be jokių suvaržymų“, jeigu Europa nepateiks tvirtų garantijų dėl prekybinių ryšių išsaugojimo nepaisant JAV sankcijų atnaujinimo.

Po ilgų derybų Iranas 2015 metų liepą sutiko įšaldyti savo branduolinę programą mainais į skaudžių tarptautinių sankcijų panaikinimą.

Susitarimą Iranas sudarė su Vokietija ir penkiomis nuolatinėmis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narėmis: Didžiąja Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir JAV.

Rusijos ir Irano santykiai kažkada buvo komplikuoti, bet po Šaltojo karo pagerėjo.

Savo verslo ryšius šios šalys siekė stiprinti dar iki 2015 metų susitarimo, nepaisydamos tarptautinių sankcijų.

Analitikai užsiminė, kad Rusijai JAV pasitraukimas gali būti ekonomiškai naudingas, nes ją mažiau nei Europą veiks sankcijų atnaujinimo pasekmės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)