Johnas Boltonas tikisi, kad daugelis Europos valstybių, kurios šiuo metu piktinasi Amerikos pasitraukimu iš branduolinio susitarimo su Iranu, galiausiai pakeis nuomonę, rašo independent.co.uk.

„Manau, europiečiai supras – jiems naudingiau eiti kartu su mumis“, – pareiškė J. Boltonas, kalbėdamas per CNN.

Jis taip sakė apie Didžiąją Britaniją, Prancūziją, Vokietiją ir pan. šalis: „Jos (gali nenutraukti susitarimo) iš dalies todėl, kad, manau, nepaisant prezidento D. Trumpo tvirto nepritarimo susitarimui, daug žmonių, taip pat ir buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry, nemanė, kad pasitrauksime iš jo.“

Po D. Trumpo pranešimo apie pasitraukimą iš branduolinio susitarimo praėjusią savaitę Iranas su dar šešiomis šalimis, kurios pasirašė susitarimą 2015 m., paskelbė sieksiantys, kad susitarimas toliau galiotų.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) dar kartą pabrėžė, kad Teheranas laikosi susitarimo, kurio tikslas – kontroliuoti ir riboti Irano ambicijas dėl branduolinių ginklų ir sudaryti sąlygas patikrinimams.

Daugelis valstybių gali pageidauti toliau laikytis susitarimo su Iranu, tačiau joms gali būti įvestos JAV sankcijos. „Airbus“, „Boeing“ ir kitos turinčios sandorių su Iranu kompanijos gali nebepavykti vykdyti pasirašytų sandorių.

J. Boltonui uždavė klausimą: „Ar JAV įves sankcijas Europos kompanijoms, kurios tęs verslo santykius su Iranu?“

Jis atsakė: „Atsakymas – galimas dalykas, tai priklauso nuo kitų vyriausybių elgesio.“

M. Pompeo: JAV nori dirbti su Europa

Jungtinės Valstijos nori dirbti su savo partneriais Europoje dėl naujo susitarimo, kuriuo būtų užkirstas kelias Irano „piktybiniam elgesiui“, po to, kai Amerika pasitraukė iš istorinio Irano branduolinio susitarimo, sekmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Prezidento Donaldo Trumpo pareiškimas antradienį apie JAV pasitraukimą iš 2015 metais pasirašyto susitarimo Europoje sukėlė sumaištį, iškilus grėsmei šio žemyno kompanijoms sulaukti Vašingtono sankcijų, jeigu jos toliau dirbtų su Iranu.

Visgi M. Pompeo teigė, kad JAV nori sąjungininkams pasiūlyti platesnio pobūdžio susitarimą.

Valstybės sekretorius sekmadienį televizijai „Fox News“ tvirtino, kad prezidentas pavedė jam „siekti susitarimo, kurio rezultatai apsaugos Ameriką“.

„Būtent tai mes ir padarysime, aš į tai smarkiai telksiuosi pokalbiuose su europiečiais per artimiausias kelias dienas“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Tikiuosi, kad per ateinančias kelias dienas ir savaites sugebėsime susitarti dėl susitarimo, kuris tikrai veikia, kuris tikrai apsaugo pasaulį nuo Irano blogo elgesio, o ne tik nuo jų branduolinės programos, bet ir nuo jų raketų ir jų piktybinio elgesio“, – pridūrė jis.

„Artimai dirbsiu su europiečiais, kad pabandytume tai pasiekti“, – kalbėjo M. Pompeo.

JAV administracija sako, kad sankcijų Iranui sušvelninimas 2015 metais leido Iranui vystyti kariuomenę. D. Trumpas šeštadienį pareiškė, jog Teherano gynybos finansavimas nuo 2015-ųjų išaugo 40 procentų.

Prezidento nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas teigė, kad Irano kariuomenė išnaudojo sumažėjusį tarptautinį spaudimą šalies ekonomikai ir ėmė aktyviau kištis į konfliktus Artimuosiuose Rytuose.

„Jei pažvelgtumėte į Irano po šio susitarimo padarytą pažangą, jo konvencinės kariuomenės ir terorizmo pažangą, Irake, Sirijoje, Libane, Jemene nuo 2015 metų Iranas iš tikrųjų buvo pakilime“, – televizijai NBC teigė J. Boltonas.

„Keitė galių balansą“

„Jie keitė galių balansą Artimuosiuose Rytuose iki kol prezidentas Trumpas išstojo iš šio susitarimo“, – kalbėjo patarėjas.

Paklaustas, ar Vašingtonas dabar pasisako už režimo pasikeitimą Irane, J. Boltonas tvirtino, jog tai nėra administracijos tikslas.

„Administracijos tikslas yra užtikrinti, kad Iranas niekada nepriartėtų prie galimybės turėti gabenamus branduolinius ginklus“, – sakė jis.

Vašingtone prieš porą savaičių lankęsis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas kėlė idėją pasirašyti 2015-ųjų dokumentą papildantį susitarimą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel vizito JAV metu praėjusį mėnesį prezidentui sakė, jog branduolinio susitarimo savaime nepakanka, norint pažaboti Irano ambicijas regione.

Vokietija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė yra trys iš šešių 2015 metais susitarimą pasirašiusių šalių. Pagal jį Iranui buvo sušvelnintos tarptautinės sankcijos mainais į tai, kad Teheranas atsisakytų branduolinio ginklo programos.

Nors daugelis ekspertų mano, kad JAV pasitraukimas sužlugdė šį susitarimą, Kinijoje viešintis Irano užsienio reikalų ministras sekmadienį kalbėjo apie galimybę jį išsaugoti. Kinija taip pat yra pasirašiusi šį dokumentą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (443)