„Jaučiu, kad Seimas dar nesusiformavo savo nuomonės. Aš turiu viltį, kad dalis pokyčių bus priimti kitaip nei siūlo Vyriausybė“, – ketvirtadienį Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete surengtoje diskusijoje apie mokesčių reformos pasekmes viešajam sektoriui kalbėjo jis.

DELFI primena, kad balandį Vyriausybės pristatytose reformų gairėse buvo kalbama, jog darbo apmokestinimas Lietuvoje turi tapti konkurencingiausiu Baltijos šalyse.

Finansų ministras Vilius Šapoka tada sakė, kad dėl mažinamų mokesčių 1 mln. dirbančiųjų per tris metus gaus 1 mlrd. eurų papildomų pajamų „į rankas“.

Tačiau T. Tomilinas teigė, kad V. Šapokai jau pasakė, jog pažado „milijardas milijonui“ nebuvo jokioje programoje.

„Tai yra specifinė Vyriausybės nuomonė ir dėl to Seime yra abejonių. Taip, nesakysiu dabar detalių, kokie vyksta pokalbiai, tai kol kas yra labai intymu“, – sakė Seimo narys.

Diskusijos dalyvius, tarp kurių buvo profesoriai Romas Lazutka, Boguslavas Gruževskis, Vytautas Radžvilas ir kiti, T. Tomilinas pavadino absoliučia mažuma Lietuvos visuomenėje.

„Kai įtaką darantys visuomenės lyderiai nors truputėlį pasižiūrės į šios grupės susirinkimo nuomones, tada kažkas pasikeis“, – sakė jis.

T. Tomilinas pasakojo, kad panašiu metu Vilniuje vyko ir Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute organizuota diskusija apie tai „ar Seimas pradės kada nors gerbti mokesčių mokėtojus, nes jis pradeda didinti mokesčius“.

„Ten susirenka liberalus jaunimėlis ir jis piktinasi, kad valdžia kišasi į kišenę. Noriu pasakyti, kad galima tą valdžią kaltinti, bet tam tikras vektorius vis tiek jau matosi. Jis ne toks jau „superliberalus“, – sakė politikas.

Savo mintį jis argumentavo tuo, kad praėjusiais metais buvo padidinti mokesčiai individualia veikla užsiimantiems asmenims, o šiuo metu jau pasiūlytas 25 proc. progresinis gyventojų pajamų mokesčio tarifas uždirbantiems didelius atlyginimus.

„Psichologinis lūžis įvyko. Per sunkius derinimus Vyriausybė pasiūlė jį darbo pajamoms. Taip, dar atskleisiu, kad yra mąstoma, diskutuojama apie tai, kad gali būti ir kitoms“, – sakė T. Tomilinas. – Tikrai neturiu jokios garantijos, mes už tai stovėsime.“

Jis teigė, kad tokios pat nuomonės laikosi ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas. „Žmogus stovės iki galo ir savo įsitikinimus gins“, – sakė T. Tomilinas.

Jis dar sakė, kad viešasis sektorius nėra vertybė didžiajai daugumai sprendimams įtaką darančių asmenų Lietuvoje.

„Praktiškai pažįstu visus asmeniškai, kurie kalba viešai apie viešą sektorių kaip vertybę. Visi kiti jį laiko neefektyviu, bet šita Vyriausybė taip pat stengiasi taupyti ministerijose“, – sakė T. Tomilinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)