„Nusprendėme aplankyti naują prekybos centrą. Lauko prekybos aikštelėje buvo išdėlioti augalai – kas rūpi suaugusiems, įrengta žaidimų aikštelė – kas labai rūpi vaikams. Mano dukra norėjo pasisupti ant sūpynių. Mačiau, kaip kiti vaikai supasi, jokių perspėjimo ženklų, kad negalima lipti ar kad tai tik ekspozicija – nebuvo, todėl leidau.

Kadangi mano vaikui jau 7 metai, tai nėra tas vaikas, kuris reikalauja visiškos priežiūros, tai mes su kitu lydinčiu žmogumi pasisukome pažiūrėti į augalus. Ir po kelių minučių girdžiu, kad kita mamytė, kurios vaikas leidosi nuo čiuožyklos, rėkia, kad vaikas nukrito.

Atbėgau – mano dukra guli ant žemės. Aišku, stvėriau iškart į glėbį, ko gal nereikėjo daryti, nes buvo be sąmonės, – graudinasi mama, pasakodama apie balandžio 30 d. įvykusį incidentą. – Pamačiau, kad ne mano vaikas pats nukrito, nes neišlaikė pusiausvyros ar pan., o buvo nutrūkusi grandinė. Kadangi grindinys iš plytelių, nepritaikytas vaikiškoms žaidimų aikštelėms, ji trinktelėjo galva į plyteles ir nuo smūgio prarado sąmonę.“

Vos tramdė ašaras

Pasakodama įvykį mama vos tramdo ašaras. Ji nesupranta, kaip lauko ekspozicijoje galėjo atsirasti tokios nesaugios sūpynės. Iš mamos atsiųstų nuotraukų matyti, kad viena sūpynes laikanti virvė-grandinė yra nutrūkusi, tačiau iš vaizdo neaišku, ar sutrūko pati grandinė, ar ji išsinėrė iš kabliuko. Bet kokiu atveju, saugumas turėjo būti užtikrintas.
Depo

„Apsikabinau dukrytę, nes pati patyriau šoką. Kadangi buvo artimas žmogus – iškvietė greitąją, leido truputį susigaudyti situacijoje. Dukrytė ant mano rankų atgavo sąmonę po kokios minutės. Tada pradėjo vemti, ją labai pykino, todėl dar labiau sutrikau.

Atėjo „Depo“ darbuotoja, klausė, kaip leidau suptis vaikui ant sūpynių, nes ji pati čia neleistų savo vaikui suptis. Man įdomu, kokie argumentai – jokių ženklų juk nėra, perspėjimų, kad tai tik ekspozicija ar pan. Prekybos centras juk tam ir įsirengia aikšteles, tai lyg galimybė lošti vaikų emocijomis, kad sužadintų jų norą turėti tokias sūpuokles ir tėvai nupirktų“, – sako mama.

Ji pasakoja, kad darbuotoja tik papasakojo greitosios pagalbos darbuotojams, kaip greičiau atvykti iki lauko ekspozicijos per parduotuvės vidaus sandėlius.

„Tačiau iš kitos pusės, gal buvo bandyta išvengti daugiau akių, kad kažkas rimto atsitiko“, – svarsto mama.

Greitoji mamą su dukra išvežė į ligoninę, ten jos praleido 4 dienas: „Praktiškai savaitę gavom pagulėti. Atstatinėjo visokius skysčius, lašino įvarius vaistus, kad būtų išvengta potrauminių pasekmių.“
Depo

Mama pasakoja, kad dukrytė šiuo metu jaučiasi pakankamai gerai, tačiau medikai parekomendavo dar savaitę nekeliauti į darželį.

„Kartais ji užsimiršta, pradeda bėgioti, tada pradeda svaigti galvelė. Bet šiaip jau visai neblogai“, – atsidūsta mama.

Atsiprašymo taip ir neišgirdo

Mamą labiausia skaudina ir neramina tai, kad toks įvykis galėjo nutikti bet kuriam vaikui.

„Stengiuosi būti atsakinga mama, pati esu pedagogė, žinau, koks svarbus vaikų saugumas, ir nuėjusi į prekybos centrą tikiuosi praleisti laiką saugiai. Mane piktina, kad nebuvo jokių ženklų, nes jei jie būtų buvę ir vis tiek leisčiau vaiką suptis, bent žinočiau, kad esu pati kalta.

Kitas dalykas – pardavinėjami nesaugūs daiktai. Galbūt tokia nelaimė galėjo atsitikti nusipirkus tokias sūpynes namuose. Kur kokybė? Už ką žmonės moka pinigus?, – klausė ji. – Mano pagrindinė žinutė, kad tėvai pasisaugotų, nes nebūtinai vaikiški atributai ir daiktai yra saugūs.“

„Depo“ atstovė moteriai paskambino tik po kelių dienų, tačiau laukto atsiprašymo ji taip ir neišgirdo.

„Mes patys niekur nesikreipėme, tiesiog darbuotoja pasiteiravo, kaip vaiko sveikata ir labai nustebo, kad mes ligoninėje.
Depo

Išsakiau nuogąstavimą, kad prekybos centre nesaugu, kad tai kelia nerimą, tačiau ji pasakė, kad apie tai dabar nekalbėsime, svarbiausia mano vaiko sveikata. Jokio žodžio atsiprašau aš neišgirdau, arba kad įvyko klaida, užfiksuotas darbuotojų aplaidumas, įstaiga pripažįsta savo kaltę ir pan.“, – sako ji.

Policija tikslina įvykio aplinkybes

Advokatas Laimundas Baršauskas teigė, kad nežinant tikslių aplinkybių – ar iš tiesų nutrūko grandinė ir pan. – situaciją vertinti sunku, tačiau bet kokiu atveju prekybos centras turėtų prisiimti kaltę.

„Jeigu prekė išstatyta parduotuvės teritorijoje, prekybos centras privalo užtikrinti saugumą, o jei prieigą turi vaikas – tuo labiau. Bet kokiu atveju prie aikštelės turėjo būti pranešama, ar tai ekspozicija ar ne, ar galima išbandyti ar ne. Jeigu negalima – vieta turi būti užtverta ar pakabinta informacinė lentelė“, – sako jis.
Depo

L. Baršauskas teigė, kad įvykus tokiam įvykiui kompensacija turi priklausyti, o žmogiškas atsiprašymas arba aplankymas ligoninėje – įprasta praktika, kurios laikomasi įvykus tokiems įvykiams.

Jis taip pat pabrėžė, kad atvejį turėtų tirti policija: „Kai vaikas arba suaugusysis patenka į ligoninę dėl sunkios traumos, medikai iš karto turi pranešti policijai, kurie gal ir atlieka tyrimą, tik moteris to nežino. Tai turi vykti net jei moteris nėra parašiusi pareiškimo.“

DELFI dar kartą susisiekus su motina, ji teigė, kad policijos pareigūnai buvo atvykę dar į patį „Depo“, kai laukė greitosios.

„Realiai jau beveik sėdome į greitosios pagalbos mašiną ir policija atvyko, tai tiesiog trumpai paklausė, kur vežamas vaikas ir toliau nukeliavo į „Depo“ parduotuvę. Nežinau, kaip toliau viskas vystėsi, bet manęs neapklausė“, – sakė ji.

DELFI kreipusis į policiją, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis patvirtino, kad toks incidentas balandžio 30 d. išties yra užfiksuotas.

„Kiek dabar išsiaiškinau, įvykis buvo, pareigūnai buvo atvykę, apžiūrėjo vietą, apklausė liudytojus. Su motina pabendrauti nepavyko, nes nebuvo kaip.
Depo

Tos sūpynės, kaip supratau, kiek rašo pareigūnai, yra nenaudojamos ir su jomis suptis negalima. Paprasčiausia vaikas turbūt buvo paliktas be priežiūros ir pasisupo. Medžiaga yra registruota policijoje, toliau tikslinamos įvykio aplinkybės“, – sakė jis.

Tuo metu su „Depo“ susisiekti nepavyko, nurodytas telefono numeris yra nepasiekiamas, o e. paštu bendrovė neatsakė.

Privalėjo nurodyti, kad ekspozicija negalima naudotis

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė pabrėžė, kad Produktų saugos įstatymas nustato gamintojo, platintojo pareigą teikti į rinką tik saugius gaminius.

„Tarnybos nuomone, vadovaujantis įstatymo nuostatomis, pardavėjas privalėjo pateikti informaciją, kad ekspozicijoje esančiais gaminiais negalima naudotis. Ši informacija turėtų būti pateikta lauko ekspozicijoje, šalia sūpuoklių arba prie įėjimo į lauko ekspoziciją. Vadovaujantis Produktų saugos įstatyme apibrėžta saugaus gaminio sąvoka, pardavėjas turėjo eksponuoti saugias sūpuokles – tinkamai surinktas bei prižiūrimas.

Tarnyba pagal kompetenciją prižiūri, ar rinkai tiekiami ne maisto produktai atitinka ne maisto produktų saugą, kokybę, ženklinimą, informacijos apie ne maisto produktus teikimą nustatančių teisės aktų reikalavimus, todėl dėl galimai nesaugių sūpuoklių pareiškėja turėtų kreiptis į Tarnybą kartu pateikiant visus turimus įrodymus. Šiuo konkrečiu atveju Tarnyba ir savo iniciatyva atliks patikrinimą.

Papildomai informuojame, kad dėl patirtos žalos atlyginimo pareiškėja turėtų kreiptis į įmonę ir pateikti patirtą žalą patvirtinančius įrodymus. Jeigu su įmone susitarti nepavyktų, pareiškėja dėl žalos atlyginimo turi teisę kreiptis į teismą“, – patarė G. Nenartavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (632)