„Jau nebėra taip, kad Jungtinės Valstijos mus paprasčiausiai apsaugo – Europa turi paimti savo likimą į savo pačios rankas: tokia yra ateities užduotis“, – sakė A. Merkel, JAV prezidentui Donaldui Trumpui nepaisius savo tradicinių sąjungininkių ir atsisakius svarbaus susitarimo su Iranu.

DELFI primena kad trečiadienį Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad vadovaujant prezidentui D. Trumpui Jungtinės Valstijos atsuka nugarą daugiašaliams santykiams ir draugiškam bendradarbiavimui „su tokiu nuožmumu, kuris mus tik stebina“.

Pasak J.-C. Junckerio, D. Trumpui nusprendus pasitraukti iš Irano branduolinės sutarties, Jungtinės Valstijos „nebenori bendradarbiauti su kitomis pasaulio dalimis“.

Kreipdamasis į Belgijos Flamandų regiono parlamentą EK vadovas sakė, kad dabar Europos Sąjunga turi perimti atsakomybę iš Jungtinių Valstijų.

„Dabar mes turime pakeisti Jungtines Valstijas, kurios neteko galios kaip tarptautinių santykių subjektas ir ilgainiui (neteks) įtakos“, – sakė J.- C. Junckeris.