„Izraelio smūgiai Irano pozicijoms Sirijoje – akivaizdi, suplanuota provokacija po JAV pasitraukimo iš „branduolinės sutarties“ (Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA))“, – žurnalistams sakė L. Sluckis.

Anot Dūmos komiteto pirmininko, panašūs veiksmai yra itin destruktyvūs ir pakerta regiono saugumo pamatus.

„Tokiu būdu Tel Avivas didina realios karinės konfrontacijos su Teheranu grėsmę“, – pažymėjo jis.

„Prieš Iraną nukreiptos isterijos kurstymas kelia sprogimo pavojų“, – pridūrė L. Sluckis.

„Tai šiurkščiausiu būdu pakerta tarptautinės bendrijos pastangas sureguliuoti situaciją, susijusią su Irano branduoline programa, ir yra ryškus neatsakingo požiūrio į regioninio saugumo klausimus pavyzdys“, – kalbėjo Dūmos komiteto pirmininkas.

Kaip pažymėjo L. Sluckis, visa tai vyksta gana arti Rusijos sienų.

„Kad ir koks neparankus virtinei valstybių būtų Teherano režimas, labai svarbu visas problemas spręsti konstruktyviai. Būtent toks formatas yra JCPOA“, – sakė jis.

Deputatas pridūrė, esą Rusija visada pasisakė prieš bet kokius karinius veiksmus ir ragino Irano problemą spręsti tik derybų keliu.

Praėjusią naktį Izraelio kariškiai pranešė, kad Irano pajėgos iš Sirijos teritorijos paleido maždaug 20 raketų į Izraelio kariuomenės pozicijas okupuotoje Golano Aukštumų dalyje. Atsakydamos Izraelio oro pajėgos raketomis smogė taikiniams Sirijos teritorijoje.

Kaip praneša laikraštis „Haaretz“, per Izraelio smūgius, kurių taikiniais tapo raketų leidimo įrenginiai, dalyvavę apšaudant izraeliečių pozicijas, bei ginklų sandėliai, nukentėjo kažkiek sirų ir iraniečių.

Rusija: Izraelio atakoje Sirijoje dalyvavo 28 lėktuvai, paleista apie 70 raketų

Izraelis, anksti ketvirtadienį atakavęs Irano pajėgų objektus Sirijoje, pasiuntė į šią operaciją 28 naikintuvus ir paleido apie 70 raketų, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Ministerijos duomenimis, ataka tęsėsi nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. 45 min. Sirijos (ir Lietuvos) laiku. Antskrydžiuose dalyvavo 28 Izraelio karo lėktuvai F-15 ir F-16, paleidę apie 60 raketų.

Be to, Izraelis paleido daugiau kaip dešimt taktinių balistinių raketų „žemė–žemė“.

Ministerija pridūrė, kad ši operacija buvo surengta atsakant į „iraniečių dalinių“ surengtą ataką prieš Izraelio pajėgų pozicijas okupuotose Golano Aukštumose.

„Atakuotos Irano ginkluotųjų dalinių dislokacijos vietos, taip pat Sirijos kariuomenės oro erdvės gynybos priemonės Damasko apylinkėse ir Sirijos pietuose“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Duomenys apie žalą Irano ginkluotiesiems daliniams ir Sirijos karinei bei civilei infrastruktūrai šiuo metu tikslinama“, – pažymėjo ministerija.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad Izraelio smūgius taikiniams Sirijoje praėjusią naktį žuvo mažiausiai 23 kombatantai – penki Damasko režimo kariai ir 18 kovotojų iš režimą palaikančių pajėgų.

Organizacija pridūrė, kad kitos aukos yra sirai ir užsieniečiai.

Anksčiau Izraelio kariuomenės atstovai oficialiai pareiškė, kad Rusija buvo iš anksto informuota apie planus surengti smūgių Sirijoje.

Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas anksčiau ketvirtadienį sakė, kad izraeliečių pajėgos smogė „beveik visai iraniečių infrastruktūrai Sirijoje“, bet pridūrė, kad žydų valstybė nenori eskaluoti padėties.

„Tikiuosi, kad šį skyrių baigėme ir kad visi suprato mūsų žinią“, – sakė ministras.

A. Lavrovas: Rusija ragina Izraelį ir Iraną užmegzti dialogą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį, po Izraelio aviacijos smūgių Irano taikiniams Sirijoje, smarkiai eskalavusių įtampą, paragino Izraelį ir Iraną užmegzti dialogą.

„Kalbant apie eskalaciją tarp Izraelio ir Irano: mes manome, kad tai gan didelį nerimą kelianti tendencija. Pradedame nuo to, kad visus klausimus reikia spręsti dialogu“, – spaudos konferencijoje per susitikimą su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu sakė S. Lavrovas.

Jis pridūrė, kad Maskva perspėjo vengti „provokuojančių veiksmų“.

„Ne kartą per susitikimus su Irano vadovybe, Izraelio vadovybe, taip pat ir vakar, per Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą su (Izraelio) premjeru (Benjaminu) Netanyahu, mes pabrėždavome būtinybę vengti bet kokių veiksmų, kurie būtų abipusiai provokuojantys“, – sakė S. Lavrovas.

Pasak jo, abi šalys buvo deklaravusios pasirengimą vengti tokių incidentų.

Berlynas kaltina Iraną provokacija po smūgių Izraelio pozicijoms

Vokietija ketvirtadienį apkaltino Iraną provokacija, kai buvo pranešta, kad iraniečių pajėgos Sirijoje paleido dešimtis raketų į Izraelio armijos pozicijas okupuotose Golano Aukštumose.

„Šios atakos yra rimta provokacija, mes griežtai ją smerkiame. Kaip visada, pabrėžiame, Izraelis turi savigynos teisę“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Tačiau ji pridūrė, jog „labai svarbu, kad nebūtų tolesnės eskalacijos“.

Tuo tikslu reikia rasti „tvarų politinį Sirijos konflikto sprendinį“, kad būtų nutrauktos Sirijos žmonių kančios ir užkirstas kelias tolesnei destabilizacijai visame regione, pažymėjo URM atstovė.

JAV „tvirtai remia“ Izraelio teisę į savigyną

Vašingtonas ketvirtadienį pasmerkė Iraną, raketomis apšaudžiusį Izraelio pajėgas okupuotose Golano Aukštumose, ir išreiškė „tvirtą paramą“ Izraelio teisei į savigyną.

Izraelis apkaltino Iraną dėl tų atakų, o ketvirtadienį atkeršijo smūgiais Irano taikiniams Sirijoje.

Jungtinės Valstijos smerkia Irano režimo provokacines raketų atakas iš Sirijos prieš Izraelio piliečius, ir tvirtai remiame Izraelio teisę į savigyną“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Damaskas: Izraelio smūgiai žymi „naują etapą“ Sirijos kare

Virtinė Izraelio naktinių smūgių Sirijos teritorijoje iškėlė į „naują etapą“ septynerius metus šalyje besitęsiantį karinį konfliktą, ketvirtadienį pareiškė Sirijos užsienio reikalų ministerija.

Savo pareiškime, paskelbtame valstybinės naujienų agentūros SANA, ministerija nurodė, kad Izraelio „tiesioginė konfrontacija... žymi Sirijos karo naujo etapo pradžią“.

Izraelio kariuomenė pranešė trečiadienio naktį sudavusi smūgių dešimtims Irano karinių objektų Sirijos teritorijoje.

„(Izraelio) agresyvus elgesys... niekur nenuves ir tik padidins įtampą regione“, – pareiškė Sirijos ministerija.

Izraelio atakas Damaskas pavadino „rimta grėsme tarptautinei taikai ir saugumui“.

Anot Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), stebinčios padėtį Sirijoje, netoli Damasko bei centrinėje ir pietvakarinėje šalies dalyje suduoti smūgiai nusinešė 23 režimo karių gyvybes.

Tuo tarpu Sirijos kariuomenė paskelbė, kad žuvo trys žmonės.

Naktinės atakos buvo virtinės tariamai Izraelio surengtų atakų Sirijoje dalis.

SOHR duomenimis, balandžio 29-ąją per „veikiausiai Izraelio“ surengtus smūgius raketomis prieš režimo pozicijas žuvo mažiausiai 26 kovotojų, dauguma jų iraniečiai.

Prieš tai balandžio 9-ąją buvo smogta raketomis aviacijos bazei T-4, esančiai centrinėje provincijoje Homse. Tąsyk pražuvo iki 14 kovotojų, tarp jų septyni iraniečiai, o pats smūgis buvo suduotas praėjus dviem dienoms po numanomos Sirijos vyriausybės cheminės atakos.

Damaskas kaltina Izraelį sudavus šį smūgį.

Izraelis nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011-aisiais ne kartą smogdavo Sirijos kariuomenės taikiniams bei Damaską remiančio Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ pozicijoms Sirijos teritorijoje.

Londonas ragina vengti „tolesnės eskalacijos“

Didžioji Britanija ketvirtadienį paragino vengti „tolesnės eskalacijos“ Iranui apšaudžius raketomis Izraelio pajėgas, o šioms atsakius smūgiais prieš Irano taikinius Sirijoje.

„Svarbu vengti bet kokios tolesnės eskalacijos; tuo niekas nebūtų suinteresuotas“, – pranešime sakė britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Jis „kuo griežčiausiai“ pasmerkė raketų paleidimą į Izraelį ir pridūrė, kad „tvirtai remiame Izraelio teisę gintis“.

B. Johnsonas paragino Irano režimą „susilaikyti nuo tolesnių veiksmų, kurie sukels tik padidėjusį nestabilumą regione“.

„Taip pat ir toliau raginame Rusiją pasinaudoti savo įtaka, kad paspaustų Sirijoje esančias (jėgas), kad jos nutrauktų destabilizuojančią veiklą ir stengtųsi pasiekti platesnį politinį sprendimą“, – pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius.