Tai didžiulis triumfas 92 metų Mahathirui Mohamadui, kurio niekas neprognozavo ir kuris užbaigė ilgai trukusį „Nacionalinio fronto“ (Barisan Nasional, BN) koalicijos valdymą. Ši koalicija prie Malaizijos vairo stovėjo praktiškai nuo tada, kai ji tapo nepriklausoma valstybe.

Pergalė vainikavo dramatišką Mahathiro Mohamado sugrįžimą į šalies politinę areną. Anksčiau jis 22 metus geležiniu kumščiu valdė Malaiziją ir nusprendė sugrįžti į didžiąją politiką bei mesti iššūkį savo buvusiam protežė, ministrui pirmininkui Najibui Razakui, kai šis įsivėlė į didžiulio masto korupcijos skandalą.

Kai pradės eiti savo pareigas, Mahathiras Mohamadas bus vyriausias ministras pirmininkas pasaulyje.

Mahathiro Mohamado pergalė reiškia, kad Najibo Razako laukia rimti nemalonumai. Buvęs lyderis žadėjo, kad jo pergalės atveju Najibas Razakas bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl pasaulio dėmesį atkreipusio skandalo, susijusio su valstybiniu investiciniu fondu 1MDB.

Įtariama, kad iš šio fondo įžūliu sukčiavimu ir pinigų plovimu buvo išgrobstyti milijardai dolerių, o didelės sumos galiausiai atsidūrė asmeninėse Najibo Razako bankų sąskaitose.

Visgi Mahathiras Mohamadas spaudos konferencijoje pažymėjo: „Nesiekiame keršto. Norime atkurti įstatymo viršenybę“.

Kartu su Mahathiru Mohamadu į valdžią ateina opozicijos aljansas, sudarytas iš partijų, kurias jis mėgino pažaboti, kai anksčiau valdė šalį. Šiam aljansui priklauso ir buvęs nesutaikomas jo priešininkas, viena ryškiausių opozicijos figūrų Anwaras Ibrahimas, šiuo metu atliekantis laisvės atėmimo bausmę.

Opozicija perėmė ne tik nacionalinės vyriausybės kontrolę, bet ir pirmą kartą užsitikrino daugumą kelių valstijų įstatymų leidžiamosiose institucijose, įskaitant šalies pietvakariuose esantį Džohorą, laikomą Najibo Razako partijos, kuriai teko pagrindinis vaidmuo valdančiojoje koalicijoje, lopšiu.

Rinkimų komisijos paskelbti oficialūs rezultatai, rodo, kad Mahathiro Mohamado opozicinis Vilties aljansas (Pakatan Harapan, PH) kartu su sąjungininke iš Borneo saloje esančios Sabos valstijos parlamente užsitikrino 115 vietų. Vyriausybei formuoti reikalingos 112 vietų. BN koalicija gavo 79 vietas.

Paaiškėjus, kad Mahathiras Mohamadas iškovojo pergalę, jo šalininkai su opozicinio aljanso vėliavomis užplūdo miestų gatves.

Kiek anksčiau trečiadienį, kai baigėsi balsavimas, žurnalistai susirinko prie Najibo Razako partijos – Jungtinės malajų nacionalinės organizacijos (UMNO) – būstinės, tačiau premjeras nepasirodė, o žiniasklaidos atstovams buvo nurodyta išsiskirstyti.

Tačiau ketvirtadienį Najibas Razakas pareiškė priimąs liaudies valią.

"Priimu žmonių sprendimą", - sakė lyderis, atrodęs sugniuždytas savo koalicijos pralaimėjimo. Jis pridūrė, kad jokia partija neužsitikrino daugumos parlamente, todėl karalius turės nuspręsti, ką paskirti premjeru.

Rinkėjai visoje šalyje balsavo palyginti aktyviai, nors rinkimai vyko darbo dieną. Najibo Razako sprendimas rengti balsavimą trečiadienį buvo neįprastas, nes paprastai visuotiniai rinkimai Malaizijoje vyksta savaitgalį. Kritikų teigimu, premjeras taip nusprendė vildamasis, kad darbo dieną ateis balsuoti mažiau žmonių.

BN pralaimėjimas yra katastrofa Najibui Razakui, jautusiam nemenka spaudimą iš savo sąjungininkų iškovoti tvirtą pergalę po nesėkmės 2013-ųjų rinkimuose. Juose BN pirmą kartą per savo istoriją gavo mažiau balsų už opoziciją, nors vis tiek užsitikrino daugumą parlamente.

Skandalas dėl investicinio fondo 1MDB įsiplieskė 2015 metais ir nuo tada jo šešėlis persekioja premjerą. Teigiama, kad iš valstybinio fondo, kurį įsteigė ir prižiūrėjo Najibas Razakas, buvo išgrobstyti milijardai dolerių. Premjeras ir 1MDB neigia, jog buvo padaryta kokių nors nusižengimų.

Tačiau kaimiškose šalies vietovėse skurdžiai gyvenančius rinkėjus malajus labiausiai neramina augančios pragyvenimo išlaidos ir piktina 2015 metais įvestas nepopuliarus pardavimo mokestis.