Per televizijos transliuotą kalbą kreipdamasis į Irano vyriausybę A. Khamenei sakė: „Girdime, kad norite tęsti ... susitarimą su trimis Europos šalimis. Aš šiomis trimis šalimis nepasitikiu.“

„Jei jums nepavyks gauti geriausių garantijų – o aš tikrai abejoju, kad pavyks – tą akimirką nebegalėsime taip tęsti, – pareiškė A. Khamenei. – Jei norite sudaryti susitarimą, gaukite realias garantijas, antraip rytoj jie padarys tą patį ką ir Jungtinės Valstijos.“

Ajatola kalbėjo kitą dieną po to, kai JAV prezidentas D. Trumpas paskelbė, kad JAV traukiasi iš susitarimo, kuriuo mainais į sankcijų sušvelninimą buvo apribota Irano branduolinė programa.

Kitos susitarimo dalyvės – Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija – nepritarė JAV sprendimui ir užsiminė norinčios stengtis su Teheranu išsaugoti susitarimą.

Pasak A. Khamenei, Irano vyriausybės laukia didelis išbandymas išsaugoti „iraniečių liaudies orumą ir didybę“.

Jis taip pat perspėjo nepasitikėti užsienio lyderiais: „Jų žodžiai beverčiai. Šiandien jie sako viena, o rytoj kita. Jie neturi gėdos.“

Nors seniai nepasitiki Jungtinėmis Valstijomis, A. Khamenei parėmė susitarimą, kai jis buvo pasirašytas, net sakė, kad tai gali tapti pagrindu tolesnėms deryboms.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad daugelį privalumų pagal susitarimą vis tiek blokuoja tebegaliojančios JAV sankcijos, todėl jis ėmė jo nepalaikyti.

Pernai A. Khamenei sakė, kad susitarimą reiktų panaikinti, jei pasitrauktų Vašingtonas.

R. T. Erdoganas: JAV „galiausiai pralaimės“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „galiausiai pralaimės“ pasitraukusios iš istorinės Irano branduolines ambicijas pažabojusios sutarties.

JAV prezidento Donaldo Trumpo antradienio pranešimas, kad jo šalis atsisako šio susitarimo ir vėl įveda sankcijas Teheranui, privertė Europos galingąsias valstybes imtis kokių nors priemonių 2015 metų sutarčiai išsaugoti.

R. T. Erdoganas interviu televizijai „CNN International“ sakė, jog baiminasi, kad šis D. Trumpo sprendimas nesukeltų naujos krizės regione.

„Mums nereikia naujos krizės tame regione“, – sakė jis interviu, kuris visas bus transliuojamas per televiziją trečiadienio vakarą.

Tačiau Turkijos vadovas perspėjo, kad būtent Vašingtonas rizikuoja pralaimėti, jeigu Teheranas įvykdys savo įsipareigojimus ir laikysis sutarties.

„Tada pralaimėjusios bus Jungtinės Valstijos“, – sakė jis.

Iranas niekada šio susitarimo nestatys į pavojų, o jo laikysis iki pabaigos... aš taip manau. O JAV galiausiai pralaimės“, – patikino R. T. Erdoganas.

Turkijos prezidentas priekaištavo NATO sąjungininkei, kad ji atsisakė sutarties, kurią pasirašė prezidento Baracko Obamos administracija.

„Tarptautiniai mechanizmai taip neveikia, – kalbėjo jis. – Tarptautiniai susitarimai ir tarptautinės konvencijos negali būti panaikintos vos panorėjus. Jeigu ant dokumento yra tavo parašas, privalai jį gerbti. Privalai to laikytis“, – kalbėjo R. T. Erdoganas interviu, kurio ištraukos skelbiamos CNN interneto svetainėje.

Pasak jo, net jeigu JAV galės pasidžiaugti šiuo savo žingsniu dėl išaugsiančių naftos kainų, jis turės neigiamos įtakos pasaulio ekonomikai.

„Dar stipresnį ir skaudesnį smūgį pajus daugelis skurstančių šalių“, – sakė R. T. Erdoganas.

Turkijos ir JAV dvišaliai santykiai yra įtempti. JAV palaiko kurdų kovotojus Sirijoje, kurie, pasak Ankaros, yra susiję su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), be to Turkija yra įkalinusi vieną amerikiečių pastorių.

Nors Ankaros santykiai su Teheranu ne visada buvo sklandūs, tačiau pastaraisiais metais abi šalys bendradarbiauja su Rusija, siekdamos padėti užbaigti konfliktą Sirijoje.

TATENA: Iranas laikosi branduolinio susitarimo įsipareigojimų

Iranas laikosi su pasaulio galybėmis sudaryto branduolinio susitarimo įsipareigojimų, trečiadienį pareiškė Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Yukiya Amano.

TATENA generalinis direktorius pareiškė, jog „šiuo metu TATENA gali patvirtinti, kad Iranas vykdo branduolinius įsipareigojimus“

Vienoje įsikūrusi TATENA stebi ir tikrina, kaip Iranas laikosi 2015 metais su šešiomis pasaulio galingosiomis šalimis pasirašytos sutarties.