Vykdantys individualią veiklą privalo mokėti ne tik gyventojų pajamų mokestį Valstybinei mokesčių inspekcijai, bet taip pat privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas „Sodrai“.

2017 m. buvo du VSD įmokų tarifai: pirmą pusmetį 29,7 proc, o antrą pusmetį 28,7 proc. (kaupiantiems pensijai savarankiškai – 2 proc. punktais didesni).

Pagal įstatymą, už antrą pusmetį „Sodra“ turėjo skaičiuoti mažesnes įmokas, tačiau, kaip feisbuke pastebėjo vienas iš jos klientų Remigijus Mekionis, už visus metus visiems norėta skaičiuoti didesnes įmokas:

„Taigi, 2018-05-02 visi deklaruoja pajamas ir pradeda gauti iš „Sodros“ pranešimus mokestinių prievolių pažymos pavidalu, kad VSD neprimokėjo. Nedaug, po kelis eurus, bet neprimokėjo.

Pradėjau domėtis, kodėl taip yra. Skambinu tetai į „Sodrą“ ir klausiu. Ji sako, čia todėl, kad neišskaidėt pamėnesiui pajamų. Sakau, nė velnio, viską suskaidžiau, bet jūs neskaičiuojat mokesčių pagal pusmečius, o taikot visoms pajamoms tą didesnį tarifą. Tada teta sako, na žinai, sistema tai nemoka dviem tarifais skaičiuoti, todėl skaičiuoja vienu. Kreipkitės į „Sodrą“ asmeniškai ir kita teta perskaičiuos...

Kažkaip įdomu pasidarė, o kiek žmonių pastebėjo tai ir nesumokėjo neteisingai paskaičiuotų mokesčių? Kodėl „Sodros“ vadas postringauja apie mūsų, mokesčių mokėtojų, piktavališką polinkį lindėt šešėlyje, bet paties vadovaujama įstaiga ramia sąžine, pasinaudojant gyventojų buhalteriniu neišprusimu, priskaičiuoja ir surinkinėja daugiau mokesčių, nei numato įstatymai? Ir net, žinodami, kad sistema skaičiuoja ne taip, kaip reikia, neperspėja žmonių apie tai?“ – retoriškai klausė vyriškis.

DELFI jis pasakojo, kad pateikus pajamų deklaraciją „Sodra“ klientams pateikia savo skaičiavimus, kiek šiems privalu sumokėti PSD ir VSD įmokų. Retas vykdantis individualią veiklą samdo buhalterį, tad dažniausiai visiškai pasitiki skaičiavimais. Tačiau esą akivaizdu, kad visi jie galėjo būti apgauti.

„Man susidarė toks įspūdis, nes, jei paskambini, jie neslepia tarifų, pasako, koks kuriuo metu buvo. Bet jų sistema kitaip skaičiuoja, o specialistės siūlo registruoti problemą ir tada kažkas kažkada susisieks ir rankiniu būdu perskaičiuos. Bet čia tuo atveju, jei pats pamatai šią klaida ir pats kreipiesi“, – stebėjosi pašnekovas.

„Sodros“ specialistai kol kas nesugebėjo pakomentuoti, kodėl už vieną pusmetį visiems dirbantiems savarankiškai žmonėms automatiškai buvo skaičiuotas didesnis įmokų tarifas.

Taip pat neaišku, kiek asmenų taip galėjo nukentėti, kiek lėšų netyčia ar sąmoningai naudodamasi tokia klaida „Sodra“ jau surinko iš gyventojų.

Individualią veiklą vykdo, pajamas deklaruoja ir savarankiškai įmokas „Sodrai“ moka per 100 tūkst. gyventojų.

Per praėjusius metus savarankiškai dirbantys gyventojai „Sodrai“ iš viso sumokėjo 86,8 mln. Eur įmokų.

Papildyta 11:38 val.

Pasirodžius šiai publikacijai į DELFI kreipėsi ir daugiau savarankiškai dirbančių asmenų, kuriems įmokas „Sodra“ apskaičiavo klaidingai.

Viena skaitytoja informavo, kad darbuotojai neteisingai pritaikė įmokos tarifą, kita pateikė susirašinėjimą su „Sodra“, iš kurio matyti, kad veikiausiai klaidingai apskaičiuota 50 proc. draudžiamųjų bazė, nuo kurios skaičiuojamos įmokos.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė informavo, kad tikrai kai kuriems asmenims, kurie pajamų deklaracijoje nenurodo gautų pajamų pamėnesiui, „Sodra“ įmokų tarifą taiko proporcingai visoms metinėms pajamoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)