Šuns diena Lietuvos kinologų draugijos iniciatyva, nuo 2016 metų oficialiai paskelbta ir minima balandžio 24 dieną, visoje Lietuvoje. Ši graži tradicija vis labiau vienija šunų mylėtojus ir vis labiau keičia visuomenės požiūrį į šunis. Jos tikslas – atkreipti visų dėmesį, kad augintinio turėjimas- tai visų pirma atsakomybė už jį, už jo gerovę.

Ig klasės inicijuojamo projekto – akcijos „Būk mano draugas” pagrindinis tikslas – skatinti mokinių ne tik domėjimąsi gyvūnais, bet ir ugdyti jų atsakomybę, pagarbą bei meilę jiems. Suteikti žinių apie šunis, jų veisles, priežiūrą ir laikymo sąlygas. Skatinti siekti būti atsakingais ir gerais savo augintinių šeimininkais. Nuoširdžiai padėti ir prisidėti prie beglobių gyvūnų gyvenančių prieglaudoje gerovės.

Praėjusių metų žiemą, mūsų klasės vadovė D. Grevienė parodė labai jautrų filmuką, kuris ir paskatino mus imtis šios savanorystės.

Tad nieko nelaukę, ėmėme rašyti scenarijų, bei šį projektą, kurį pavadinome prieglaudos garbei. Balandžio mėnuo buvo labai įtemptas. Daug veiklų, darbų... Mokyklos direktorės pavaduotoja Rima mus be galo palaikė. Siūlė savąsias idėjas, koregavo mūsų mintis, bei planus.

Akcijos metu gimnazijoje vyko įvairūs renginiai. 5-7 klasių mokiniams vyko edukacinės pamokos apie mūsų keturkojus draugus. Dvi savaites, 1-4 ir 5-6 klasių mokiniai, dailės pamokose piešė piešinius, kurių tema buvo „Mano augintinis“. Piešinių paroda visą gegužę eksponuojama Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos trečiojo aukšto stenduose. Ig klasės vaikinai, technologijų mokytojo padedami, gamino būdą. Gimnazijos aktų salėje vyko filmų vakaras. Minint Šuns dieną, visiems gimnazistams, mokytojams buvo įsegtos simbolinės letenėlės.

Šuniukų siluetais ir balionais paruošta foto siena, kur visi norintys galėjo nusifotografuoti. Pradinių klasių mokiniams tą dieną vyko Ig klasės mokinių paruoštas edukacinis renginys „Šunų veislės“. Jame pradinukai dalyvavo viktorinoje, sužinojo apie prieglaudoje gyvenančius gyvūnus, „gyvai“ stebėjo į renginį susirinkusius šuniukus, susipažino ir sužinojo apie jų veislės, priežiūros ir auginimo ypatumus.

Patys galėjo užduoti rūpimą klausimą šuns šeimininkui, prisiliesti ir paglostyti keturkojus. Renginyje dalyvavo: Parsono Raselo terjeras, Jorkšyro Terjeras, Vokiečių Aviganis, Papiljonai, Šiurkščiaplaukis Foksterjeras, Samojedas, Rusų Trumpaplaukis Toiterjeras, Maltos Bišonas, Nykštukinis Pinčeris, Pudelis.

„Būk mano draugas“ akcijos laikotarpiu visi buvo raginami nešti maistą, reikalingus daiktus gyvūnams ir visa kitą, kas praverstų prieglaudoje gyvenantiems keturkojams. Vyko pyragų dienos, kurių metu Ig klasės mokiniai, savo iškeptus gardėsius, pardavinėjo ne tik gimnazijoje, bet ir miestelio turgelyje, taip kviesdami visus prisidėti prie akcijos ir paramos beglobiams gyvūnams. Aukojo ne tik miestelio gyventojai, bet ir įstaigų bei įmonių savininkai, darbuotojai. Už ką esame labai dėkingi.

Akcijos metu surinktos dovanos ir lėšos, trečiadienį iškeliavo beglobiams gyvūnams gyvenantiems „Būk mano draugas“ prieglaudoje, kuri įsikūrusi Klaipėdos rajone, Glaudėnų kaime. Į prieglaudą gimnazistai vyko ne tik pristatyti dovanas, bet ir padirbėti.

Įstaigos vadovė liko maloniai nustebinta ne tik mūsų visų Švėkšniškių dosnumu, bet ir nuoširdžiu mokinių darbu prieglaudos teritorijos tvarkyme. Žinoma, o kaip be bendravimo su gyvūnais, kurie taip ištroškę žmogaus meilės ir dėmesio. Vaišinome juos ne tik skanėstais, bet ir stengėmės visus paglostyti, priglausti, pabendrauti, pažaisti... O tai iššūkis, nes prieglaudoje gyvena virš 300 gyvūnų. Ne vieno iš mūsų skruostu nuriedėjo ašara, žiūrint į vienišas, pamirštas, liūdnas gyvūno akis... Bet jautėmės bent šiek tiek prisidėję, bent trupučiu ir bent trumpam.

Grįžome susimąstę, kupini įvairių minčių, galbūt geresni širdy, bet tvirtai žinodami, kad šio projekto „nepaleisime“.

„Nieko nėra gražiau už galimybę matyti vizginančią uodegytę...“

Nuoširdus ačiū visiems prisidėjusiems prie akcijos „Būk mano draugas“.