Ji prasidėjo tuomet, kai pilietinio judėjimo lyderis, Seimo narys Povilas Urbšys pareiškė, jog galimai dalyvaus 2019 metų tiesioginiuose mero rinkimuose. Tą patį planuoja daryti ir dabartinis Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas, kuris praėjusiuose rinkimuose buvo pilietinio judėjimo iškeltas kandidatas.

Išplatino pareiškimą

Kad nebūtų eskaluojama šia informacija Panevėžio miesto savivaldybės tarybos frakcija „Kartu“ šiandien išplatino pareiškimą:

„Viešojoje erdvėje paskelbta informacija apie Seimo nario Povilo Urbšio ketinimus dalyvauti būsimuosiuose savivaldos rinkimuose į mero postą miesto bendruomenėje sukėlė diskusijų. Jausdami panevėžiečių palaikymą vykdomiems darbams ir suprasdami jų svarbą, atsiribojame nuo eskaluojamos būsimų rinkimų temos. Kaip iki šiol, būdami vieninga komanda, toliau tęsiame darbus, siekdami pagrindinio tikslo – miesto atsinaujinimo.“

Nesupranta lyderio elgesio

Miesto tarybos frakcijos „Kartu“ pirmininkas Darius Viržonis naujienų portalui JP aiškino, pareiškimu bandoma atsiriboti ir nuo P. Urbšio kalbėjimo, ir nuo mero rinkimų temų.

„P. Urbšio elgesys nesuprantamas, o pasisakymų retorika parodė jo pasukimą į priešingą pusę nuo partnerystės ir bendradarbiavimo. Atsirado priešprieša į kritiką. Ji paremta kažkokiais gandais, jo paties sugalvotais dalykais. Mums, mūsų frakcijai, nesuprantama. Ir tame nenorime dalyvauti. Juolab, kad dabar dar ne rinkiminis periodas. Todėl vieši pasisakymai apie rinkimams priklausančius dalykus, trukdo darbui, trukdo susikaupti ties miestui svarbiomis problemomis. Tai blaško dėmesį“, – aiškino miesto tarybos narys ir teigė, kad atsiriboja nuo P. Urbšio kalbų.

Primesto žaidimo nežais

Pasak jo, tose kalbose frakcija nedalyvauja.

„Jeigu P. Urbšys nori žaisti šitą žaidimą, tai tegu žaidžia. Frakcija to nesupranta, ir nenorime tame žaidime dalyvauti“, – tvirtino D. Viržonis ir mano, kad pilietiniame judėjime vyksta vertybių perkainavimas, todėl vieni galimai liks tame judėjime, kiti pasitrauks.

Gandų nepatvirtino

Išgirdęs, kad miesto Tarybos frakcija „Kartu“ atsiribojo nuo jo ir nuo jo kalbų, pilietinio judėjimo „Kartu“ lyderis P. Urbšys nusijuokė.

„Džiaugiuosi, kad mano nuogąstavimai dėl galimo dalyvavimo 2019 metų mero rinkimuose, sukėlė diskusijas, bet nepatvirtino gandų, kad skils pilietinis judėjimas ir Tarybos valdančioji dauguma. Mano ketinimas nepakenks judėjimo vienybei. Manau, kad nereikia diskusijų kreipti į asmenybes, o galvoti ir diskutuoti apie idėjas. Tas pareiškimas rodo, kad pilietinio judėjimo nariai turi savo nuomonę. Nesame partija, o gyvas judėjimas. Tame pareiškime neįžvelgiu nieko blogo. Kiekvienas žmogus gali turėti savo nuomonę ir savo vertinimus“, – įtikinamai kalbėjo politikas.

Skirtingi požiūriai – nėra blogai

Anot P. Urbšio, jis tiki, kad emocijos išblės.

„Reikia nepamiršti kad mūsų rinkimų programoje svarbią vietą užima punktas sustiprinti žmonių tikėjimą savivalda, žmonių pasitikėjimą valdžia. Tas įsipareigojimas niekur nedingo – jis lieka. Turėtume diskutuoti apie tai, o ne apie vieną arba kitą asmenybę. Kita vertus, požiūriu skirtumas nėra blogai. Pilietinis judėjimas ne sušukuota partija, be kitiems atrodo, kad atsiradus diskusijai griūna dangus. Dangus negriūna, o virš Panevėžio šviečia saulė“, – kalbėjo P. Urbšys ir tvirtino, kad supranta frakcijos „Kartu“ miesto Taryboje emocijas ir nuomonę.

Išreiškė pasitikėjimą

Pilietinio judėjimo „Kartu“ lyderis P. Urbšys sakė, kad balandžio 30 dieną vykusiame visuotiniame susirinkime pasitikrino judėjimo narių pasitikėjimą.

„Šiame susirinkime vyko diskusijos ar verta svarstyti du variantus – mano ir R. M. Račkausko dalyvavimo kitąmet mero rinkimuose. Didesnė dalis judėjimo narių išreiškė pasitikėjimą manimi. Tačiau dalies judėjimo narių, kurie priklauso Tarybos frakcijai, reakcijas puikiai suprantu ir priimu, kaip jų atskirą nuomonę“, – pareiškė P. Urbšys.

Trauktis neketina

Tuo tarpu Panevėžio meras R. M. Račkauskas bandymą dėl mero kėdės rinkimuose susikauti su pilietinio judėjimo „Kartu“ lyderiu bei Seimo nariu P. Urbšiu pavadino „šūviu į nugarą.

„Aš tai vertinu kaip savotiškai neprognozuojamą elgesį judėjimo lyderio ir tam tikrą šūvį į nugarą. Nesidaro tokie dalykai, kai kažkas vyksta už nugaros, o po to vos ne paskutinis išgirsti, prieš porą savaičių viskas kitaip buvo matoma. Man buvo išsakyta tokia pozicija, žmogus nebemato Seime galimybės dirbti, jis tiesiog nutarė dezertyruoti iš Seimo, į kurį mes buvom jį delegavę, ir bandyti laimę čia mieste“, – sakė Panevėžio meras ir patvirtino kandidatuosiantis į merus kituose rinkimuose 2019 metais.

Šaltinis
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)