Kaip Eltai sakė Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja, kiekviena ugdymo įstaiga pamokų pradžios laiką gali keisti savarankiškai, pirmiausiai suderinusi su mokyklos bendruomene ir pritarus mokyklos tarybai.

Baigiantis mokslo metams dalis Vilniaus mokyklų per TAMO dienyną surengė tėvų apklausą dėl pamokų laiko pradžios. Nuomonės tradiciškai išsiskyrė. Kiek daugiau tėvų pasisakė už pamokų pradžią nuo 8 valandos, tačiau beveik pusei tai atrodo per ankstyvas metas pradėti pamokas.

Diskusijos dėl optimalaus pamokų pradžios laiko tęsiasi kelerius metus.

Kaip skelbė ELTA, 2014 metais Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą, kad gimnazijos pamokas pradėtų 9 valandą, tačiau toks sprendimas nepasiteisino ir jau kitąmet buvo atšauktas paliekant sprendimus priimti pačioms mokykloms.

Pamokų pradžios laikas buvo vėlintas Vilniaus Antakalnio, Jono Basanavičiaus, Jono Pauliaus II gimnazijoje, Karoliniškių, „Laisvės“, „Minties“, Mykolo Biržiškos, Pilaitės, Radvilų, Salomėjos Nėries, Simono Daukanto, Šv. Kristoforo, Užupio, Vytauto Didžiojo, Žemynos, Žirmūnų gimnazijose ir Vilniaus licėjuje.

Viltasi, kad pamokų pradžią perkėlus iš 8 į 9 valandą gerės mokinių savijauta, mokymosi rezultatai, taip pat išsispręs viešojo transporto perpildymo problema.

Moksleivių apklausos metu paaiškėjo, kad beveik pusė iš 45 tūkst. moksleivių į pamokas vyksta viešuoju transportu rytinio piko metu. 8 val. ryto pamokas pradeda 81 proc. visų sostinės moksleivių. Po diskusijos su tėvais ir mokyklų kolektyvais bei gavus jų pritarimą 9-12 klasių moksleiviams rekomenduota pamokas pradėti 9 val.

Tai, kad vėlesnis pamokų laikas turi teigiamos įtakos moksleivių sveikatai ir savijautai, liudija ir užsienio patirtis. Londono akademija tapo pirmoji mokykla Didžiojoje Britanijoje, pradedanti mokslą 10 val., ir jos mokiniai tapo budresni ir aktyvesni pamokose. Mineapolyje pakeitus aukštųjų mokyklų pradžios laikus iš 7.15 į 8.40 val., mokinių rezultatai pagerėjo kelis kartus.

Pamokų pradžios vėlinimo iniciatoriai teigia, kad vėliau prasidedant pamokoms sumažėja vėlavimas, pravaikštos, pagerėja pažymiai. Pasisakantys už pamokas nuo 8 valandos argumentuoja tuo, kad jiems patiems darbai prasideda 8 valandą, tad prieš darbą patogu vaikus palydėti į mokyklą. Kitas argumentas, vėliau pradėjus pamokas mažiau laiko lieka popamokinėms veikloms.