Panevėžyje tokias paslaugas teikia „Ramybės takas“, „Grauduva“, „Veliuona“, „Paskutinis sudiev“.

Neskaidrumai šioje verslo srityje atsiskleidė tuomet, kai buvo atliktas „Lietuvos laidojimo paslaugų sektoriaus skaidrumo tyrimas“. Jį atliko 2017 m. lapkričio – 2018 m. sausio mėnesiais skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“.

Kad domėsis laidojimo paslaugas teikiančiomis įstaigomis, patvirtino FNTT Šaulių ir Panevėžio apygardos valdybos Panevėžio nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininkas Mindaugas Brazdžionis.

„Tik negaliu pasakyti, kad jau tikriname šiuo metu bent vieną laidojimo įstaigą Panevėžyje. Nesakau nei taip, nei ne. Domėsimės visomis laidojimo paslaugas teikiančios įstaigomis veikiančiomis Panevėžio ir Šiaulių apygardose. Buvo atliktas tyrimas ir nustatyta, kad šiame versle klesti šešėlis. Todėl analizuosim situaciją ir tikrinsime laidojimo paslaugas teikiančias įmones, jų finansinę pusę, mokesčius, ar tinkamai deklaruojamos pajamos. Beje, tokie patikrinimai vyksta visose verslo srityse, nes mūsų pareiga žiūrėti, kad šešėlyje nenusėstų lėšos, kurios per mokesčius turi patekti į šalies biudžetą“, – aptakiai paaiškino pareigūnas, bet nesukonkretino, kurią laidojimo įstaigą Panevėžyje tikrins pirmiausiai.

Skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ atliktame tyrime nustatyta, kad beveik 14 mln. eurų – tikėtina, tiek mokesčių per metus nesurenkama į šalies biudžetą iš verslo, veikiančio laidojimo paslaugų sferoje.

Iš šešėlyje nusėdusių mokesčių pridėtinės vertės mokestis (PVM) gali sudaryti iki 9,1 mln. eurų, su darbo santykiais susiję mokesčiai – 2,96 mln. eurų, o dėl nelegalios darbo jėgos nesumokėti su darbo santykiais susiję mokesčiai – 1,72 mln. eurų.

Laidojimo paslaugas teikiančių privačių įmonių neapskaitytos pajamos gali sudaryti daugiau nei pusę gaunamų pajamų, o kasmet juodojoje buhalterijoje „prasisuka“ vidutiniškai 43,34 mln. eurų.