Jau dešimtą kartą FLL (First Lego League) organizuotame čempionate 7 kauniečiai gimnazistai rungėsi net keturiose kategorijose, o puikaus įvertinimo sulaukė už savo sukonstruotą robotą. Pasaulio čempionate tarp 104 komandų iš 48 šalių Lietuvos atstovai dalyvavo pirmą kartą, taip pat pristatė originalią ekologinio kvartalo idėją, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Kadangi šiemet sau kėlėme tikrai aukštus tikslus, pasiruošimui laiko negailėjome ir aukojome net savaitgalius. Didžiausia mūsų komandos stiprybė – roboto konstrukcijos ir programos rungtis – mums sekėsi geriausiai. Teisėjai liko sužavėti mokinių konstravimo ir programavimo įgūdžiais ir mūsų robotu, tad komandos stende skirtingos teisėjų grupės lankėsi net šešis kartus. 2-oji vieta mums yra didžiulis pasiekimas“, – komandos sėkme džiaugėsi Kauno jėzuitų gimnazijos mokytojas Albertas Juškauskas.

Pristatė ekologinio kvartalo idėją

Kiekvienais metais, pagal konkrečią temą, komandos teisėjams turi pristatyti ir inovatyvią projekto idėją. Ji turi būti ne tik gerai apgalvota, tačiau ir ištyrinėta bei pagrįsta. Šių metų tema – hidrodinamika, tad lietuvių komanda pristatė ekologinio kvartalo idėją: su pritaikytais įrenginiais, mažinančiais vandens sunaudojimą ir gerinančiais situaciją šalyse, kurioms trūksta vandens arba gresia vandens trūkumas. Šiuo projektu siūloma spręsti dvi esmines vandens ciklo problemas: netolygaus gyventojų pasiskirstymo sukeltą vandens trūkumą ir netinkamą dabartinės nuotekų sistemos principą.

Tokie sprendimai gali būti pritaikomi įvairiose žemės vietose, įskaitant ir Lietuvą. Pagal gamtines šalių sąlygas būtų renkamasi, kokius atsinaujinančios energijos šaltinius ir vandens išgavimo iš aplinkos būdus taikyti. Jei šalies ekonominė padėtis yra prasta, siūloma statyti ne privačius namus, o ekologinius daugiabučius. Tokiuose namuose įrengiamiems vandenį taupantiems prietaisams būtų pritaikyti gerai žinomi moksliniai dėsniai, kaip pirolizė arba Archimedo sraigto principas.
Moksleiviai iš Kauno nuskynė laurus robotikos čempionate JAV

Teko daug padirbėti

Čempionato dalyviai rungėsi robotų varžybose, unikalaus projekto idėjos pateikime, roboto dizaino ir programos rungtyse bei vertybių plakato pristatyme, tad norint atsakingai pasiruošti visoms rungtims kauniečiams teko daug dirbti.

„Labai džiaugėmės proga dalyvauti tokiame renginyje, nes tai išties nuostabi patirtis. Su kitų šalių atstovais dalinomės patirtimi apie robotų konstravimą, naudojamas detales, programavimo subtilybes ir, žinoma, projekto idėjas. Mums didelį įspūdį paliko vokiečių komanda, kuri visuomet demonstruoja įspūdingai sukonstruotus robotus, o taip pat Kanados moksleivių darbas apie išradingus būdus kaip panaudoti sunkvežimių išskiriamą vandenį ar JAV komandos projektas apie fermentus, kurie padeda skaidyti bakterijas ir užkirsti kelią infekcijoms. Šis čempionatas buvo vieta, kur neabejotinai išmokome daug naujo“, – sakė gimnazistas Jonas Krikščionaitis.

Pirmą kartą į tokio masto čempionatą su treneriais Albertu Juškausku ir Rugile Butkevičiūte vyko moksleiviai Dominykas Navickas, Povilas Kirna, Paulius Dovidaitis, Rokas Tarasevičius, Nojus Baliūnas ir Goda Milašiūtė.

Pasak komandos trenerio A. Juškausko, moksleivius iš Kauno labai palaikė ir globojo Detroito lietuvių bendruomenė. Išvykti į JAV ir dalyvauti tokio mąsto renginyje lietuvių moksleivių komandai galimybę suteikė verslo įmonių atstovų ir Kauno miesto savivaldybės finansinė parama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)