Tai buvo pirmasis toks jos išbandymas po praėjusiais metais patirtos nesėkmės per visuotinius pirmalaikius rinkimus, kai konservatoriai prarado daugumą parlamente.

Centro dešinės partija išsilaikė pagrindinėse Londono tarybose nepaisant opozicinės Leiboristų partijos surengtos aktyvios kampanijos.

Valdančioji partija taip pat sulaukė daug palaikymo regionuose, balsavusiuose už „Brexit“ per 2016-ųjų referendumą, tačiau proeuropietiškuose rajonuose konservatoriai prarado savo pozicijas.

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijai (UKIP), palaipsniui praradusiai britų paramą nuo 2016-ųjų referendumo dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos, vietos rinkimai buvo nesėkmingi, o proeuropietiškai nusiteikusiems liberalams demokratams pavyko iškovoti nemažai mandatų vietos tarybose.

Tuo tarpu leiboristų kairuoliškų pažiūrų lyderis Jeremy Corbynas tikėjosi pakartoti praėjusių metų visuotinių rinkimų sėkmę, kai netikėtai iškilusi jo partija atėmė iš Th. May daugumą parlamente.

Pastaroji savaitė Th. May buvo itin sudėtinga; jos ministrų kabinetą tebekausto nesutarimai dėl „Brexit“, o dėl imigracijos skandalo atsistatydino vidaus reikalų sekretorė.

„Pasirodėme geriau nei tikėjomės“, – televizijai „Sky News“ sakė Konservatorių partijos pirmininkas Brandonas Lewisas.

„Pamatėme, kad leiboristai, kurie manė viską laimėsiantys Londone, negavo nė vienos tarybos Londone“, – pridūrė jis.

„Opozicijos partijoms turi gerai sektis vidurio kadencijos konkursuose, o tai nėra (partijos), kuri sukeltų audrą kituose visuotiniuose rinkimuose, rezultatai“, – sakė politologijos ir politinių prognozių tinklalapio „Number Cruncher Politics“ atstovas Mattas Singhas.

Leiboristų tikslas nugalėti konservatorių tvirtovėse Londone, pavyzdžiui, Vondsverte ar Vestminsteryje, visuomet atrodė gana nerealus, tačiau šiose tarybose jiems vis dėlto pavyko laimėti kelis mandatus.

Visgi šios partijos nesėkmė laimėti daugumą Barnete, kur gyvena gausi žydų bendruomenė, ir kuris buvo pagrindinis leiboristų tikslas Londone, veikiausiai bus nagrinėjama partijos viduje besitęsiančio antisemitizmo ginčo kontekste.

„Manau, kad Londone yra daug rinkėjų, žydų tautybės žmonių, kurie nesijaučia patogiai balsuodami už leiboristus“, – BBC pareiškė Londono meras leiboristas Sadiqas Khanas.

Tuo tarpu J. Corbynas tvirtino, kad jo partija užsitikrino „solidžius rezultatus“.

„Leiboristai laimėjo netgi daugiau vietų tarybose nei mūsų kartelė, pasiekta 2014-aisiais; be to, (...) užsitikrinsime savo geriausius rezultatus Londone nuo 1971-ųjų“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)