Pasiūlymas atverti naują „oro eismo paslaugų“ koridorių tarp Pchenjano ir netoli Seulo esančio Pietų Korėjos Inčono miesto buvo užregisruotas vasarį ICAO regiono biure Bankoke, sakoma agentūros atsiųstame elektroniniame laiške.

ICAO, kurios būstinė yra įsikūrusi Monrealyje, nurodė informavusi apie šį pasiūlymą Pietų Korėjos civilinės aviacijos pareigūnus ir „paminėjusi ICAO pasiryžimą tarpininkauti ir remti tolesnes diskusijas“.

„Tas prašymas šiuo metu yra svarstomas“, – nurodė ICAO.

Kitą savaitę ICAO delegacija, vadovaujama jos Ramiojo vandenyno regiono padalinio direktoriaus Aruno Mishros ir Oro navigacijos biuro direktoriaus Stepheno Creamerio vyks į Šiaurės Korėją toliau diskutuoti apie minėtą pasiūlymą bei „kitais oro navigacijos ir saugumo klausimais“.

Pastaraisiais metais Šiaurės Korėja vadovaujant Kim Jong Unui sparčiai plėtojo ginklavimosi programas ir pernai susprogdino šeštąjį, iki šiol galingiausią savo branduolinį užtaisą. Be to, Pchenjanas leido tarpžemynines balistines raketas, galinčias pasiekti JAV žemyninę dalį.

Reaguodama į šiuos veiksmus, JT Saugumo Taryba griežtino sankcijas Pchenjano režimui.

Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą apsikeitė asmeniškais įžeidimais ir grasinimais imtis karinės jėgos. Vis tik Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas pasinaudojo vasarį Pietų Korėjos organizuota Pjongčango žiemos olimpiada, kad atvertų kelią dialogui, po neįprastų diplomatinių pastangų galiausiai atvedusį prie praėjusį penktadienį Demilitarizuotojoje zonoje surengto aukščiausio lygio susitikimo.

Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas sutarė siekti visiškos pusiasalio denuklearizacijos. Jie taip pat sutarė dėti pastangas, kad iki metų galo būtų pasirašyta taikos sutartis, kuri galutinai užbaigtų karą Korėjos pusiasalyje.

Su JAV prezidentu Šiaurės Korėjos lyderis turėtų susitikti artimiausiomis savaitėmis; tikslus susitikimo laikas ir vieta dar nepaskelbti.