FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas balandį sudarė 173,8 punkto.

Grūdų kainų indeksas sudarė 168,5 punkto ir buvo 1,7 proc., arba 2,8 punkto, didesnis negu kovą ir beveik 15,4 proc. didesnis negu pernai balandį. Šis indeksas kyla jau ketvirtą mėnesį iš eilės ir jo augimą, be kita ko, skatina kviečių, pašarinių grūdų bei ryžių brangimas, paaiškino organizacija.

Augalinių aliejų kainų indeksas balandį sudarė 154,6 punkto ir buvo 1,4 proc. mažesnis negu kovą. Indekso smukimą visų pirma lėmė palmių ir sojų aliejų pigimas.

Tuo tarpu pieno produktų kainų indeksas balandį kilo trečią mėnesį iš eilės. Palyginti su kovo mėnesiu, šis rodiklis padidėjo 6,7 punkto, arba 3,4 proc., o palyginti su 2017 metų balandžiu – 11 proc. iki 204,1 punkto.

„Kainų kilimo tendenciją galima paaiškinti stabilia visų rūšių pieno produktų importo paklausa, taip pat rinkos nuogąstavimais dėl galimo eksporto pasiūlos iš Naujosios Zelandijos sumažėjimo“, – pažymima ataskaitoje.

Mėsos kainų indeksas balandį sudarė 169 punktus ir buvo 1,6 punkto, arba 0,9 proc., mažesnis negu kovą ir beveik atitiko 2017 metų balandį užfiksuotą lygį. Praėjusį mėnesį šiek tiek atpigo jautiena ir kiauliena, o avienos ir paukštienos kainos beveik nepakito.

Cukraus kainų indeksas balandį sudarė 176,6 punkto ir buvo 8,9 punkto, arba 4,8 proc., mažesnis negu kovą ir net 24 proc. mažesnis negu pernai balandį.

Cukraus kainos smunka nuo 2017 metų gruodžio mėnesio ir tai visų pirma skatina rinkoje esantis pasiūlos perteklius.

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)