Klausimai – ir dėl sporto salės už 50 tūkst. eurų

Praėjusią savaitę parą areštinėje praleidęs B. Vyšniauskas nusprendė į ugnį atsakyti ugnimi – apkaltino apie jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą pranešusią žiniasklaidą bei priešus sporto institucijose.

Garsus treneris, kuris taip pat eina Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidento pareigas, karingai buvo nusiteikęs ir socialiniuose tinkluose.

Žinia apie specialisto sulaikymą pasidalinusi ir pasidžiaugusi Klaipėdos tarybos narė N. Puteikienė sulaukė „riebaus“ komentaro.

B. Vyšniauskas politikei patarė „kreiptis į nemokamus medikus dėl nemokamo orgazmo“, o paskui pasisiūlė suteikti jį pats.

Vidurnaktį palikta žinutė kitą dieną buvo ištrinta, bet neliko nepastebėta. Atsiprašymo iš jos autoriaus N. Puteikienė nesulaukė.

„Toks lygis, kad net įsižeisti sunku – labiau prajuokino, – DELFI sakė Klaipėdos tarybos narė. – Kita vertus, čia yra seksizmo požymių. Vyrams politikoje dažniausiai nespiriama žemiau juosmens, o moteriai būtinai bus įspirta, pritaikyta atitinkama retorika. Klausimas, ar žmogus, vartojantis tokią leksiką, gali dirbti pedagoginį darbą ir vadovauti federacijai. Nekalbant jau apie ikiteisminį tyrimą.“

Bronislavo Vyšniausko komentaras socialiniame tinkle prajuokino Niną Puteikienę

B. Vyšniauskas ant politikės gali griežti dantį ir dėl to, jog pastaroji Kultūros, švietimo ir sporto komitete jau ne pirmus metus kelia klausimą dėl sporto salės, už kurią biudžetinis „Viesulo“ sporto centras savo paties darbuotojui B. Vyšniauskui per metus suploja beveik 50 tūkst. eurų.

„Dešimt metų savivaldybė iš B. Vyšniausko nuomojasi be galo prastos būklės sporto salę, už kurią moka kosminius pinigus“, – teigė N. Puteikienė.

„Viesulo“ direktorius Edmundas Klimas DELFI tvirtino, jog pigesnės salės sunkiaatlečiams centras tiesiog neranda.

„Mes ne nuomojamės salę, o perkame paslaugą. Jeigu politikai nuspręstų kitaip, mes jos nepirktume. Ar kaina atitinka rinkos realijas? Jeigu rasime pigiau, ten ir pirksime. Savivaldybė pati kol kas tinkamų patalpų neturi, bet numatyta statyti naują salę. Tuomet pirkti paslaugos iš kitų nebereikėtų“, – dėstė E. Klimas.

Devynmetis grįžo su maišeliu tablečių

B. Vyšniauskas ne tik dirba „Viesulo“ treneriu, bet ir vadovauja Klaipėdos sunkiosios atletikos sporto klubui.

Praėjusią savaitę atlikus kratas pastarojo patalpose bei B. Vyšniausko ir sportininkų namuose, rasta įvairių raumenų masę didinančių, anaboliniams steroidams priskiriamų medžiagų pakuočių.

Treneriui pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo dopingo medžiagomis turint tikslą jas platinti, jam gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

„Artimiausiu metu svarstysime, – DELFI paklaustas apie tolesnį įtariamuoju tapusio specialisto darbą biudžetinėje sporto mokykloje, sakė Klaipėdos savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Saulius Paliulis. – Kol žmogus nenuteistas, nėra pagrindo imtis radikalių veiksmų, bet tas klausimas nebus paliktas, jį išspręsime.“

Sunkioji atletika – viena sporto šakų, kuriose dopingo vartojimas paplitęs labiausiai. Remiantis, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) 2016-ųjų duomenimis, tarp visų olimpinių sporto šakų sunkiaatlečiai užima ketvirtą vietą pagal teigiamų testų santykį.

Po praėjusią savaitę įsiplieskusio skandalo, Klaipėdoje kilo susirūpinimas, jog draudžiamų preparatų galėjo vartoti ne tik aukščiausio rango varžybose dalyvaujantys elito grupės sportininkai, bet ir jų jaunesnė pamaina.

Socialiniame tinkle perskaičiusi B. Vyšniausko mintis apie „nemokamą orgazmą“, neišlaikė buvusio jo auklėtinio motina. Kalbėdama su DELFI, klaipėdietė piktinosi ne tik garbingus apdovanojimus iš trijų šalies prezidentų rankų gavusio trenerio vidine kultūra, bet ir „maišais tablečių“, kuriuos į namus iš sporto salės esą parsinešdavo jos sūnus.

Vadindavo vitaminais iš Rusijos

Baimindamasi galimo keršto, DELFI pašnekovė pageidavo neviešinti jos pavardės.

Klaipėdietės sūnus sunkiosios atletikos treniruotes lankė vienuolika metų.

„Jeigu kas nors leistų atsukti laiką atgal, jokiais būdais neleisčiau ten savo vaiko. Čia jau mes, tėvai, padarėme nusikaltimą“, – graužėsi buvusio perspektyvaus sunkiaatlečio mama.

Anot jos, sūnus pirmą kartą grįžo su sauja tablečių būdamas devynerių. Tėvai manė, kad jų atžalai duodami maisto papildai, bet tikslios jų kilmės ar sudėties taip ir nesužinojo.

„Papildai buvo supilti į maišelius be jokių etikečių – nežinojome, kas ten yra. Kai paskambinau ir paklausiau trenerio, jis sakė, kad ten – vitaminai. Sakydavo, kad perka juos iš Rusijos dideliais kiekiais, kad taip pigiau. Daugiau nieko nežinojome, neturėjome ko paklausti – jis (B. Vyšniauskas – DELFI) buvo kaip Dievas, viską laikė savo rankose“, – pasakojo klaipėdietė.

Įtarimai, kad vitaminai gali būti ne tokie „nekalti“ kaip atrodė, esą kilo po jaunių varžybų užsienyje.

„Grįžęs sūnus papasakojo, kad ten apsilankė dopingo kontrolieriai. Po varžybų treneris prie jo pribėgo ir klausė, ar jam nieko nebuvo suleidęs. Išgirdęs, kad ne, leido duoti šlapimo.

Kartą po treniruočių sūnui pakilo temperatūra, ėmė karščiuoti. Dvi savaites išgulėjo ligoninėje, kur jam diagnozavo kepenų ligą. Aišku, tai gali būti susiję. O treneris ligoninėje jo taip nė karto ir neaplankė...“ – ašaras tramdė pašnekovė.

Dėl B. Vyšniausko elgesio ir bendravimo manierų sportininko mama teigė nemažai prisikentėjusi.

Neva sunkiosios atletikos veteranas necenzūrinius žodžius vartodavo ir treniruotėse, ir kalbėdamasis su tėvais.

„Vadindavo vaikus išgamomis, narkomanais, pederastais, žemino juos. Elgesys buvo baisus. Kai mano vaikas pradėjo praleidinėti pratybas, treneris skambindavo man ir labai įžūliai kalbėdavo, plūsdavosi juodais keiksmažodžiais. Be tėvų sutikimo jis buvo nuėjęs ir pas sūnaus mokyklos direktorių, kad tas paragintų lankyti treniruotes“, – prisiminė moteris.

Dėkoja už reklamą

DELFI ketvirtadienį pavyko susisiekti su B. Vyšniausku, bet kalbėti apie Klaipėdos kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą jis atsisakė.

Vis dėlto treneris trumpai pakomentavo N. Puteikienės reiškiamas abejones dėl sporto salės.

„Moteris kankinasi, viskas jai blogai: kad salė yra, kad sportuojame – viskas blogai“, – sakė B. Vyšniauskas.

Bronislavas Vyšniauskas

Paklaustas apie buvusio sportininko mamos priekaištus, jis tvirtino savo klubo auklėtiniams duodavęs tik aminorūgščių.

„Nelaikykite manęs kvailiu – nejaugi aš debilas, kad vaikams kažko duočiau. Nei vaikams, nei kam nors kitam. Yra papildai, kuriuos galima vartoti, ir jie visi tai puikiai žino. Nereikia kalbėti, ko nėra.

Jeigu reikia, atvažiuokite, pasižiūrėkite, kaip gyvename. Nenorėkite tik blogo. Nejaugi aš toks bukagalvis, kad leisčiau tokias nesąmones? Kai nori, lengva suėsti, o jūs ypatingai padedate. Norite mano kraujo? Užteks visiems, padalinsiu. Prirašote, pridedate nuotraukų – gerą reklamą padarote. Feisbuke jau turiu virš tūkstančio gerbėjų, kurie supranta mane ir palaiko. Kitą kartą jau eisiu į Seimą“, – kalbėjo B. Vyšniauskas.

Įkliuvo ir treniruotėse apsilankęs lengvaatletis

Skirtingų kartų B. Vyšniausko auklėtinius dopingo šešėlis nepaleidžia jau daugelį metų. Trenerio sūnus ir buvęs Lietuvos rinktinės lyderis Ramūnas Vyšniauskas, dabar jau pasitraukęs iš aktyvaus sporto, dėl teigiamų dopingo testų dvejiems metams buvo diskvalifikuotas dukart (1997 ir 2015 metais).

2012-aisiais įkliuvo Europos čempionato sidabru neilgai tesidžiaugęs Aurimas Didžbalis, taip pat sulaukęs dvejų metų bausmės. O praėjusį gruodį tapęs pasaulio vicečempionu jis vėl pateko į dopingo kontrolierių tinklus. 26-erių sportininko A mėginyje rasta draudžiamo preparato SARM S-22, kuris padeda didinti raumenų masę. B mėginio tyrimo rezultatų vis dar laukiama, A. Didžbaliui gresia net aštuonerių metų diskvalifikacija.

Aurimas Didžbalis ir Bronislavas Vyšniauskas

Praėjusį rudenį bausmės sulaukė dar vienas B. Vyšniausko auklėtinis – Domantas Kmieliauskas. Iš Marijampolės į Klaipėdą persikėlusio atleto organizme radus anaboliniams androgeniniams steroidams priskiriamų medžiagų, jis buvo diskvalifikuotas ketveriems metams.

B. Vyšniausko pavardė buvo nuskambėjusi ir tiriant uostamiesčio lengvaatlečio Rimanto Martišausko dopingo bylą – bet tik užkulisiuose.

2016-aisiais rutulio stūmiko mėginyje aptikta klomifeno, jis buvo diskvalifikuotas dvejiems metams.

Dukart Lietuvos čempionu praeityje tapęs klaipėdietis prieš lemtingą dopingo testą keletą mėnesių lankė B. Vyšniausko vadovaujamas sunkiaatlečių treniruotes.

„Manieže jam trūko gerų štangų, todėl nuėjo į salę pas Vyšniauską. Ten jam viskas tiko, buvo patenkintas“, – DELFI pasakojo buvęs R. Martišausko treneris Valerijus Murašovas.

Aiškinantis bylos aplinkybes lengvaatletis savo kaltę neigė, tad liko nenustatyta, iš ko jis įsigijo draudžiamo preparato.

Rimantas Martišauskas

V. Murašovas nesiryžta spręsti, ar buvusį auklėtinį sugundyti galėjo pažintis su sunkiąja atletika.

„Esu prieš tokius dalykus, jie man svetimi. Mano sąžinė rami: jokio dopingo aš Rimui nesiūliau ir duoti negalėjau. Man pačiam buvo labai nemalonu sulaukus senatvės patirti tokią gėdą. Ne kartą bandžiau jo klausti, iš kur tas preparatas, pasikalbėti kaip tėvas su sūnumi. Bet jis buvo užsidaręs, tylėjo.

Nesu orakulas: ar buvo jam duota dopingo, ar pats toks profesorius pasidarė – pasakyti gali tik jis vienas. Velnias žino. O su B. Vyšniausku šitais klausimais nesame bendravę. Bronius – kolega, susitikdavome, pasikalbėdavome. Bet šita tema treneriai nebendrauja, kiekvienas turi savo sodą“, – kalbėjo V. Murašovas.

Nors diskvalifikacija baigėsi praėjusį sausį, į sektorių R. Martišauskas negrįžo – 31-erių vyras pastaruoju metu dirba nekilnojamojo turto agentūroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)