Kaip Eltą informavo SAM, tai reiškia, kad nuo gegužės „slapti pirkėjai“ lankysis ir vaistinėse.

„Slapti pirkėjai“ vaistinėse vertins ne tik aptarnavimo kokybę, bet ir tikrins, ar vaistininkas atliko savo pareigą pasiūlyti pigiausių vaistų bei suteikti kitą aktualią informaciją pacientui.

Tokią rekomendaciją buvo pateikusi ir Valstybės kontrolė, kurios nuomone, būtų labai svarbu pradėti taikyti tokią praktiką.

Iki šiol Sveikatos apsaugos ministerija sulaukdavo nemažai žmonių skundų dėl didelių vaistų kainų, o daugeliu atveju paaiškėdavo, kad gyventojai vaistinėse net nebuvo informuoti apie galimybę įsigyti jų pigiau, kad nepateikta informacija apie juos monitoriaus ekrane, arba nepaaiškinta, kad pigūs vaistai yra taip pat veiksmingi kaip ir brangūs. Tad atstovaujant visų šalies žmonių interesams ir buvo priimtas sprendimas griežčiau tikrinti vaistinių veiklą.

„Tokio sprendimo reikėjo jau seniai, juk kitose verslo įmonėse „slapti pirkėjai“ jų veiklą vertina jau daugelį metų. Ši praktika tikrai pasiteisina - tikslas nėra tik nustatyti pažeidimus, bet ir tobulinti vaistinių veiklą, mažinti vaistų kainas, sudaryti žmonėms galimybę įsigyti pigesnius vaistus ir padėti jiems sutaupyti. Tad norint tinkamai įvertinti vaistinių veiklą, būtini pokyčiai. Šiuo atveju patikrinimus atliks ne įprasti „slapti pirkėjai“, o kontrolės įstaigų darbuotojai“, - yra sakiusi sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Sveikatos politikai sakė suprantantys verslo nuogąstavimus dėl siūlomų naujovių, tačiau užtikrino, kad nereikėtų dėl to nerimauti, nes valstybės siekis - mažinti vaistų kainas, o ne riboti vaistinių veiklą.

Atlikti kontrolinius pirkimus vaistinėse iki šiol neleido galiojantys teisės aktai, kurie nurodė, kad prieš neplaninį vaistinės patikrinimą apie tai turi būti pranešta iš anksto.

Pagal tokį reglamentavimą faktiškai nustatyti, kaip gyventojui parduodant vaistus suteikiama farmacinė paslauga, nebuvo galimybių.

Farmacinės paslaugos kokybė ir ar buvo pasiūlyti pigiausi vaistai gali būti įvertinta tik tiesioginio kontakto tarp pirkėjo ir farmacijos specialistu metu. Todėl labai svarbu, kad vaistininkas nežinotų, kad vyksta tikrinamas ir negalėtų imituoti parodomojo pardavimo.

Siekiant nepažeisti tikrinamųjų teisių, vos tik atlikus kontrolinį pirkimą, sprendimo jį atlikti kopija bus nedelsiant pateikta vaistinei.

Tokius pirkimus atlikti galės ne tik geros vaistinių praktikos inspektoriai, bet ir kiti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos darbuotojai (VVKT), įgalioti vykdyti priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)