Laukiant antradienį numatyto dar vieno balsavimo, apie kurį pranešė parlamento vadovas, trečiadienį sostinę užplūdo tūkstančiai demonstrantų.

Pateikiame ankstesnių įvykių grandinę.

Prezidentas siekia premjero posto

Balandžio 11 dieną Seržo Sargsiano valdančioji Respublikonų partija pranešė kelianti jį savo kandidatu į premjero postą, pasibaigus antrai ir paskutinei šio lyderio prezidentavimo kadencijai.

2015 metais priimtos konstitucinės pataisos, kuriomis pereita prie parlamentinio valdymo sistemos, šios neturtingos Maskvą palaikančios šalies ministrui pirmininkui suteikė gerokai daugiau įgaliojimų, o prezidentui paliko daugiau simbolinį vaidmenį.

Masinės demonstracijos

Balandžio 13 dieną keletas tūkstančių žmonių išėjo į Jerevano gatves protestuoti prieš, jų žodžiais, S. Sargsiano bandymą užgrobti valdžią.

Balandžio 16 dieną opozicijos lyderio ir parlamento nario Nikolos Pašiniano vadovaujamiems protestuotojams artėjant prie parlamento, jiems kelią užtvėrė policijos užtvara. Per kilusius protestuotojų ir policijos pareigūnų susirėmimus buvo sužeisti dešimtys žmonių.

Išrinktas S. Sargsianas

Balandžio 17 dieną Armėnijos parlamentas vyriausybės vadovu išrinko 63 metų S. Sargsianą.

Protestuodami maždaug 40 tūkst. žmonių susirinko į Jerevano Respublikos aikštę, kur skandavo „Armėnija be Seržo!“.

Protestai vyko dar kelias dienas.

Suimtas opozicijos lyderis

Balandžio 22 dieną surengtos 42 metų N. Pašiniano ir S. Sargsiano derybos tetruko vos vieną minutę. Naujasis premjeras pratrūko, kai opozicijos lyderis pareikalavo jo atsistatydinti.

Netrukus po to N. Pašinianas ir dar du opozicijos deputatai buvo suimti.

Ministras pirmininkas atsistatydino

Balandžio 23 dieną N. Pašinianas išėjo į laivę, o S. Sargsianas pasitraukė iš premjero posto, pripažindamas, kad opozicijos lyderis buvo teisus, o „aš klydau“.

Džiūgaujantis armėnai šventė premjero atsistatydinimą leisdami fejerverkus.

„Jūs laimėjote, išdidūs Armėnijos piliečiai!“, – parašė N. Pašinianas socialiniame tinkle „Facebook“.

Kitą dieną opozicijos lyderis pranešė esantis „pasiruošęs vadovauti šaliai“ ir paragino rengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Tarpininkė Rusija

Balandžio 26 dieną parlamentas pranešė, kad gegužės 1 dieną rengiamas specialusis posėdis, kuriame bus renkamas naujas premjeras.

Armėnija paprašė Rusijos tarpininkauti – aukšto rango šalies pareigūnai nuvyko derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir kitais vyriausybės nariais.

Karinę bazę Armėnijoje turinti Rusija paragino spręsti susidariusią krizę „išskirtinai teisiniu pagrindu“.

N. Pašinianas neišrinktas vyriausybės vadovu

Balandžio 27 dieną pareigūnai atsisakė derėtis su N. Pašinianu, apkaltinę jį diktuojant savo „darbotvarkę“. Tuo metu mieste vyko jo palaikymo demonstracijos.

Dešimtys tūkstančių N. Pašiniano šalininkų vėl kelias dienas mitingavo Jerevane, tikėdamiesi, kad tokia masinė parama N. Pašinianui prieš balsavimą parlamente padės jam tapti vyriausybės vadovu.

Tačiau gegužės 1 dieną N. Pašinianas – vienintelis kandidatas į ministro pirmininko postą – gavo tik 45 iš būtinų 53 palaikymo balsų, nes valdančioji partija atsisakė jį palaikyti.

Atsakydamas N. Pašinianas paragino protestuotojus blokuoti pagrindines transporto linijas ir paskelbti, jo žodžiais, „visuotinį streiką“.

Sostinė paralyžiuota

Gegužės 2-ąją dešimtys tūkstančių žmonių suplūdo į sostinę. Demonstruodami nepasitenkinimą dėl parlamento nepatvirtintos N. Pašiniano kandidatūros, jie blokavo gatves ir vyriausybės pastatus.

Trečiadienį buvo uždarytos parduotuvės, sutrikdytas priemiestinių traukinių eismas.