N. Venckienės ekstradicija sustabdyta iki kito teismo posėdžio, kuris įvyks kitą savaitę.

Žurnalistas Michaelis Tarmas savo „Twitter“ paskyroje teismo posėdžio metu skelbė, kad į teismo salę N. Venckienė buvo atvesdinta aprengta oranžinės spalvos kalinės drabužiais. Jos sūnus Karolis taip pat dalyvavo teismo posėdyje.

„Jos sūnus teisme, šypsosi. Nuotraukose ji trumpaplaukė, dabar plaukai ilgi. Ji atrodo atsipalaidavusi, sėdi ir stebi“, – rašė M. Tarmas.

Lietuvos prokurorai siekia N. Venckienės grąžinimo į Lietuvą, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų. JAV Valstybės departamentas praėjusią savaitę nurodė, kad N. Venckienė bet kada gali būti išsiųsta į Lietuvą.

Ekstradicijos sustabdymo siekė ir N. Venckienės sūnus. Jis buvo sukūręs peticiją, kurią, jei būtų buvę surinkta šimtas tūkstančių parašų, būtų svarstę JAV pareigūnai. Tačiau per mėnesį laiko buvo surinkta kiek mažiau nei 40 tūkst. parašų.

Ekstradicijos sustabdymo siekia Neringos Venckienės advokatas

Vienas iš Neringos Venckienės advokatų jos ekstradicijos klausimą svarstančiam JAV teismui nurodė neskubėti priimti sprendimą, nes Lietuvos pateikta informacija esą nėra iki galo aiški.

Rašte teismui jis dėsto argumentus, kodėl N. Venckienė neturėtų būti perkeliama į Lietuvą, kritikuoja pareigūnų sprendimus ir aiškina, kad jo klientei tėvynėje gresia mirtis.

Garliavos istorija – N. Venckienės akimis

„2018 m. vasario 21 d. šis teismas surengė posėdį, kuriame svarstė klausimą dėl N. Venckienės ekstradicijos į Lietuvą. Remiantis įrodymais, N. Venckienė, tuo metu Lietuvoje – teisėja, sukėlė Lietuvos politinių ir teisinių autoritetų įsiūtį viešai sukritikavusi, kaip jie nagrinėja įtarimus dėl galimo įtakingų asmenų seksualinio priekabiavimo prie jos dukterėčios. Vaiko globa priklausė tėčiui, N. Venckienės broliui (Drąsiui Kedžiui – DELFI). Jis ir N. Venckienė išsiaiškino, kad, kai mergaitė būdavo su mama, ji patirdavo priekabes iš asmenų, tarp kurių – ir Seimo pirmininko padėjėjas, ir Kauno apygardos teismo teisėjas“, – N. Venckienės istorijos vertinimą pateikia advokatas.

DELFI primena, kad pedofilijos byloje kaltintas Andrius Ūsas buvusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeniniu padėjėju yra dirbęs tuomet, kai jis dar nebuvo išrinktas Seimo pirmininku. Kaltinimai A. Ūsui galiausiai panaikinti. Šioje istorijoje taip pat minėta Kauno apygardos teisėjo Jono Furmanavičiaus pavardė.

Neringa Venckienė

Rašte pripažįstama, kad aptariama istorija sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo, N. Venckienė ir D. Kedys apkaltino įtakingus asmenis korupcija ir tuo, kad tyrimas buvo vykdomas aplaidžiai. „N. Venckienės manymu, buvo surinkta pakankamai įrodymų, tačiau kaltinimai mergaitės mamai nepareikšti, o tai rodo, kad teisėsaugos organai tiesiog atsisakė atlikti savo darbą. N. Venckienė parašė knygą ir tapo naujai įsikūrusios politinės partijos lydere. „Drąsos kelias“ gavo 8 proc. rinkėjų balsų ir užsitikrino 7 vietas Lietuvos Seime“, – JAV teismui rašo advokatas.

Kelia klausimą, kodėl N. Venckienės nesuėmė tuomet, kai ji trenkė pareigūnui Savo rašte jis kritikuoja sprendimą sulaikyti N. Venckienę. Keliami klausimai, ar N. Venckienė Lietuvoje gali tikėtis nešališko savo padėties įvertinimo, kodėl ji nebuvo suimta tuomet, kai neva pasipriešino policijos pareigūnui.

DELFI primena, kad aptariamu metu N. Venckienė buvo Seimo narė, tad turėjo teisinę neliečiamybę. „Vienintelis pagrindas ekstradicijai būtų kaltinimas, kad N. Venckienė trenkė pareigūnui ( ir tas elgesys, jei būtų įrodytas, prilygtų nusikaltimui, keliančiam prielaidą ekstradicijai), bet nėra jokių įrodymų, kad tai buvo, kad trenkta būtent pareigūnui, kad šis veiksmas buvo tyčinis. Tarkime, nėra liudininkų parodymų, medicininių išrašų dėl sužalojimo, incidento vaizdo įrašų“, – dėsto advokatas. Kitaip tariant, N. Venckienė esą išduota Lietuvai galėtų būti tik įrodžius, kad ji tikrai užpuolė pareigūną, ir pripažinus, kad šis veiksmas yra pagrindas ekstradicijai.

DELFI primena, kad dar 2013 m. laikinosios Seimo komisijos dėl N. Venckienės teisinės neliečiamybės pirmininkas Vytautas Saulis LRT sakė matęs prokurorų pateiktą 12 sekundžių Garliavos įvykių vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip ji priešinasi policijos pareigūnams. Aiškina, kad gyvybei gresia pavojus Maža to, rašte primenama, kad ekstradicija negali būti vykdoma, jei priežastis, dėl kurios prašoma asmenį išduoti, yra politinis nusikaltimas.

Iš tiesų, susiformavusi praktika, kad, jei valstybė nusikaltimą, dėl kurio prašoma ekstradicijos, traktuoja kaip politinį, ji gali ekstradicijos netaikyti. Advokato rašte taip pat aiškinama, kad N. Venckienė buvo tapusi politiniu „dirgikliu“, tiki esanti persekiojama dėl politinio susidorojimo. „Tačiau didesnį susirūpinimą kelia grėsmė, kas gali nutikti N. Venckienei grįžus į Lietuvą. Vien to turėtų užtekti, kad teismas sustabdytų ekstradicijos veiksmus. Partijos „Drąsos kelias“ atstovai išreiškė susirūpinimą, kad N. Venckienei gresia pavojus, jei ji bus grąžinta į Lietuvą“, – nurodo advokatas.

Po to, kai informuojama, kad jos teisinė neliečiamybė panaikinta, jai gresia būti patrauktai baudžiamojon atsakomybėn, primenama, kad N. Venckienės brolis buvo nužudytas. „Jei N. Venckienė grįš į Lietuvą, jos gyvybei kils pavojus“, – konstatuoja advokatas. Jis taip pat aiškina, kad N. Venckienė nori skųsti jai mestus kaltinimus, tačiau esą tai tikslingiau daryti esant JAV, o ne Lietuvoje.

„N. Venckienė teigia, kad visi kaltinimai yra politiniai, susiję su jos išsakyta kritika valdžios institucijoms“, – nurodo jis. Taigi advokatas reikalauja teismo atidėti ekstradicijos klausimą.

Buvusi Lietuvos teisėja ir parlamento narė Neringa Venckienė Jungtinių Valstijų žiniasklaidai pareiškė bijanti būti nužudyta, jei būtų grąžinta į Lietuvą, nes ji esą padėjo atskleisti įtakingų pedofilų tinklą.

Neringos Venckienės interviu JAV žiniasklaidai

„Nenoriu kada nors grįžti į Lietuvą,“ – ji sakė interviu tarptautinei naujienų agentūrai „The Associated Press“ iš kalėjimo. Bėglė pridūrė, kad mielai taptų JAV piliete.

N. Venckienė sakė, jog tuo atveju, jeigu būtų išduota, pedofilai į ją taikytųsi tiek dėl jų tinklo demaskavimo, tiek dėl dėtų pastangų atkreipti dėmesį į šią problemą per 2012 metų Seimo rinkimų kampaniją, kai jos partija „Drąsos kelias“ parlamente gavo septynias vietas.

„Kitų priežasčių mane susigrąžinti jie neturi – tik kad mane nužudytų“, – sakė N. Venckienė. Jei bus perduota Lietuvai, N. Venckienei gali būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

N. Venckienė kalėjime žaidžia krepšinį, lankosi mišiose ir daug skaito

Sėdėdama kalėjime „Metropolitan Correctional Center“, kuriame paprastai laikomi operacijomis su narkotikais ir ginklais įtariami asmenys, N. Venckienė kasdien po valandą praleidžia virš 26 aukštų kalėjimo pastato įrengtoje aikštelėje.

Ji žaidžia krepšinį, lankosi mišiose ir daug skaito. Pastaruoju metu ji neva perskaitė Anne Frank, nuo nacių besislapsčiusios žydų tautybės mergaitės, „Dienoraštį“. Holivudo filmuose matyti JAV kalėjimų vaizdai, kaip pati prisipažino, iš pradžių kėlė jai nerimą, tačiau ir kiti sulaikytieji, ir prižiūrėtojai su ja elgiasi tinkamai.

„Čia geriau, nei teko matyti filmuose, – sakė N. Venckienė. – Nenoriu sėdėti kalėjime už nusikaltimus, kurių nepadariau. Tačiau nėra taip blogai.“

Neringa Venckienė

Nors arešto orderį Lietuva išdavė dar 2015 metais, bet JAV teisėsauga, nepaaiškindama, kodėl, ją suėmė tik po trejų metų. Dabar N. Venckienė baiminasi, kad jei bus išsiųsta namo, į ją neišvengiamai nusitaikys ryšių politinėse sferose turintys pedofilija įtariami asmenys už tai, kad ji atskleidė jų tinklą, ir už 2012 metais vykusią kampaniją, kai jos vadovaujama partija laimėjo keletą vietų parlamente.

„Priežastis, dėl kurios siekiama mane susigrąžinti, gali būti tik viena – noras nužudyti“, – konstatavo N. Venckienė, į keletą klausimų sutikusi atsakyti el. paštu.

Neteisminių nužudymo atvejų Lietuvoje (1991 metais nuo sovietų išsilaisvinusioje valstybėje, dabar įeinančioje į NATO ir Europos Sąjungos sudėtį) anksčiau nėra buvę. Atsakydama į užklausas dėl N. Venckienės saugumo, Lietuvos Respublikos prokuratūros atstovė Rita Stundienė pareiškė, kad jos tvirtinimus turėtų įvertinti kas nors kitas.

Ekstradicijos dokumentuose nurodyti tik keli kaltinimai, įskaitant pedofilija įtariamų asmenų persekiojimą, įkūrus specialią stebėjimo grupę, ir nepaklusimą nurodymui atsisakyti dukterėčios globos. Vis dėlto N. Venckienės advokatai mano, kad ekstradicijos atveju bus pateikta begalė kaltinimų, įskaitant ir nepagarbą mirusiesiems.