Penktadienį įvykęs abiejų Korėjų lyderių susitikimas laikomas didžiuliu žingsniu mažinant įtampą neramiame pusiasalyje ir paruošiant dirvą artėjančiam Kim Jong Uno ir JAV prezidento tiesioginiam susitikimui.

Tai buvo trečiasis susitikimas tarp Korėjų lyderių. Prieš tai su Kim Jong Uno velioniu tėvu Kim Jong Ilu 2000 metais susitiko velionis Pietų Korėjos prezidentas Kim Dae-jungas, o 2007-aisiais – velionis prezidentas Roh Moo-hyunas.

Už vaidmenį pirmajame susitikime Kim Dae-jungui 2000 metais buvo skirta Nobelio taikos premija. Jo našlė pirmadienį išsiųstame sveikinimo pranešime Moon Jae-inui sakė tikinti, kad jis spalį taip pat bus šios premijos laureatas.

„Prezidentas Trumpas gali imti Nobelio taikos premiją. Viskas, ko mums reikia, yra taika“, – jai atsakė Moon Jae-inas.

Dėl JAV prezidento ir Kim Jong Uno žodžių karo pernai visame pasaulyje pasigirdo nuogąstavimų, kad Korėjos pusiasalyje, praeityje suniokotame 1950–1953 metais vykusio karo, gali įsiplieksti dar vienas konfliktas.

D. Trumpas tuomet grasino smogti branduolinės ginkluotės turinčiai Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įniršiu“ bei apsikeitė ryškiais įžeidimais su Kim Jong Unu, pavadinęs jį „mažuoju raketininku“. Šiaurės Korėjos lyderis savo ruožtu pavadino JAV prezidentą „pamišėliu“.

Nepaisant to, naujas susitaikinimo siekis, kurį paskatino dialogui su Pchenjanu pritariantis Moon Jae-inas, suteikė vilties, jog politinis dialogas gali sumažinti įtampą pusiasalyje. Vos prieš keletą mėnesių tokią galimybę mažai kas svarstė.

D. Trumpas šeštadienį Mičigane per sambūrį, panašų į priešrinkiminį mitingą, gyrėsi galintis pasiekti susitarimą dėl Pchenjano branduolinės programos. Prezidentas šiepėsi ir linkčiojo galva jo šalininkams skanduojant „Nobelis! Nobelis!“.

Moon Jae-inas, žavintis Pietų Korėjos rinkėjus savo kuklumu, norėtų tarpininkauti siekiant taikos susitarimo tarp dviejų nepastovumu pasižyminčių lyderių – izoliuoto Šiaurės Korėjos vadovo ir svarbios Seulo sąjungininkės JAV prezidento.

Viena didžiausių JK lažybų bendrovių „Coral“ laiko Kim Jong Uną ir Moon Jae-iną Nobelio taikos premijos favoritais, kiek mažesnį šansą turi D. Trumpas ir JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras.