Terorizmo bylas nagrinėjančio Irako centrinio baudžiamojo teismo pirmininkas pareiškė, kad moterys buvo pripažintos kaltomis už „prisijungimą prie „Islamo valstybės“ ir jos palaikymą“, nurodė posėdyje dalyvavęs agentūros AFP žurnalistas.

Taip pat laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę dėl tų pačių kaltinimų buvo nuteistos šešios moterys iš Azerbaidžano ir keturios moterys iš Tadžikistano.

Moterys dar turi teisę apskųsti nuosprendį. Į teismą juodas skaras ryšėjusios ir rožines palaidines vilkėjusios moterys įėjo viena po kitos, lydimos savo vaikų. Teisme joms susikalbėti padėjo jų ambasados pasamdytas vertėjas, rusų kalbos profesorius iš Bagdado universiteto.

„Mes susisieksime su jų tėvais, kad informuotume apie nuosprendį“, – po teismo posėdžio agentūrai AFP sakė Rusijos diplomatas.

„Islamo valstybė“ buvo perėmusi beveik trečdalio Irako teritorijos kontrolę ir net buvo užėmusi antrą pagal dydį šalyje Mosulo miestą. Gruodį Bagdadas pranešė apie pergalę prieš džihadistus. Valdžia taip pat paskelbė sulaikiusi mažiausiai 560 moterų ir 600 vaikų, siejamų su džihadistais.

Dauguma sekmadienį nuteistų moterų sakė, kad buvo apgaulę atviliotos į Iraką. „Nežinojau, kad esame Irake, – sakė viena kaltinamoji. – Aš vykau su savo vyru ir vaikais gyventi į Turkiją ir staiga sužinojau, kad iš tiesų esu Irake.“

Ekspertai skaičiuoja, kad Irako kalėjimuose yra laikoma 20 tūkst. žmonių dėl įtariamo priklausymo „Islamo valstybei“. Tokių oficialių duomenų nėra.

Irako teismai daugiau nei 300 žmonių, įskaitant dešimtis užsieniečių, yra nuteisę mirties bausme už priklausymą „Islamo valstybei“.