Balandžio 1 dieną įsigaliojus Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisoms, „Sodra“ buvo įpareigota viešai skelbti daugiau kaip 20 darbuotojų turinčių įmonių atlyginimų medianą, standartinį nuokrypį, 25 proc. ir 75 proc. kvantilius.

Iki šiol buvo skelbiami tik daugiau nei 3 darbuotojus turinčių įmonių atlyginimų vidurkiai.

Kaip DELFI paaiškino „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis, tai tiesiog aritmetinis atlyginimų vidurkis, sudėjus visus ir padalijus iš darbuotojų skaičiaus.

„Įmonės atlyginimų mediana nustatoma išrikiuojant atlyginimus didėjančia ar mažėjančia (tai neturi reikšmės) tvarka ir imama vidurinė reikšmė. Jei atlyginimo reikšmių skaičius yra lyginis, mediana yra dviejų vidurinių skaičių vidurkis“, – sakė jis.

„Sodros“ atstovas pateikė kelis pavyzdžius. Tarkim, tokie atlyginimai: 1. 500 eurų, 2. 480 eurų, 3. 475 eurai, 4. ..., 5. 465 eurai, 6. ..., 7. …, 8. 423 eurai, 9. 415 eurų; mediana yra 5 atlyginimas, t. y. 465 eurai.

Jei atlyginimai tokie: 1. 500 eurų; 2. 480 eurų; 3. 475 eurai; 4. 470 eurų; 5. 465 eurai; 6. ..., 7. …, 8. 423 eurai, mediana yra 4 ir 5 atlyginimų vidurkis – 467,5 euro.

S. Jarmalis taip pat aiškino, kad kvartilis – tai imtis, gaunama atlyginimų reikšmių aibę padalijus į keturias dalis.

„Šis dydis reikalingas, kad, pavyzdžiui, vertinant atlyginimus būtų galima atmesti didžiausius 25 proc. arba mažiausius 25 proc. atlyginimus gaunančiuosius“, – sakė jis.

Kvantilis – labai panaši į kvartilį imtis, tik aibė dalijama iš tiek dalių, iš kiek reikia duomenų analizei atlikti.

„Pavyzdžiui, įmonėje vidutinis atlyginimas yra 500 eurų, mediana – 400 eurų, bet 15 proc. įmonės darbuotojų dirba, sakykim, po 3 val. per mėnesį. Norint, kad šie darbuotojai neiškreiptų bendros atlyginimų statistikos, gali būti pasitelkiamas kvantilis“, – sakė S. Jarmalis.

„Sodra“ taip pat skelbs nuokrypio rodiklius. „Sodros“ atstovo aiškinimu, jis parodys, kaip atlyginimų reikšmės pasiskirsčiusios vidutinio atlyginimo atžvilgiu (parodo jų sklaidą apie vidutinį atlyginimą).

„Kuo mažesnis nuokrypis, tuo atlyginimai yra išsidėstę arčiau vidutinio atlyginimo“, – sakė jis.

Įsigaliojusią įstatymo pataisą registravusių Seimo narių Aušros Maldeikienės ir Ingridos Šimonytės aiškinamajame rašte buvo teigiama, kad pakeitimai bus naudingi darbuotojams.

„Įgyvendinus šį projektą būsimi darbuotojai ir ieškantys darbo asmenys galėtų remtis šia informacija rinkdamiesi darbo vietą. Viešai prieinami tikslesni duomenys paskatintų didesnę konkurenciją darbo rinkoje dėl darbuotojų ir leistų darbo rinkai lanksčiau reaguoti į atlyginimo dydžio pasikeitimus“, – tvirtinama dokumente.

Atlyginimų vidurkius „Sodra“ pradėjo skelbti 2017 metų žiemą. Informaciją apie darbdavių mokamus atlyginimus galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)