Žalgiriečiai lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse iš vienos geriausių Eurolygos gynybų paliko šlapią vietą ir pirmą kartą šiame sezone pasiekė peržengė 100 taškų ribą – pergalė 101:91 nutiesė jiems raudoną kilimą į Belgradą, kur po trijų savaičių vyks Finalo ketvertas.

Paskutinį ir vienintelį kartą iki šiol „Žalgiris“ taip toli nužygiavęs buvo dar Jono Didžiojo laikais, kai 1999 metais, vadovaujamas J. Kazlausko, pusfinalyje nuskriaudė tą patį Pirėjo „Olympiakos“, o finale išpakavo ir Bolonijos „Kinder“ siurprizą bei triumfavo Miunchene.

Tai – kol kas vienintelis tokio masto „Žalgirio“ laimėjimas per visą istoriją.

Šarūnas Jasikevičius pakėlė ekonomiką ir, jei šiandien vyktų rinkimai, jis būtų prezidentas.
Alfredas Vainauskas

Iki to, kad žaliai baltiems ir šiemet pavyktų pakartoti kažką panašaus, betrūksta tik dviejų pergalių.

Kaip jas pasiekti, turbūt geriausiai žino ne kas kitas, o dabartinis „Žalgirio“ vedlys Šarūnas Jasikevičius, galintis pasigirti keturiais Eurolygos čempiono titulais.

Šaras, būdamas žaidėju, laimėjo visas keturias atkrintamųjų serijas. Ką tik pirmą tokią pergalingai jis užbaigė ir tapęs treneriu.

„Šarūnas po šio sezono tikrai turės ne vieną pasiūlymą. Bet tas jo vakarykštis pasakymas, kad „prisiminkite šį momentą, kai po metų prašysite, kad šitą kvailį išmestų lauk“, gal ir duoda suprasti, jog jis žada likti. Tai būtų labai šaunu. Šarūnas Kaune yra mylimas ir gerbiamas. Jis pakėlė ekonomiką ir, jei šiandien vyktų rinkimai, jis būtų prezidentas.

Kita vertus, imant žmogiškąjį faktorių, jis turi teisę spręsti savo šeimos klausimus taip, kaip jis galvoja. Žingsnis aukščiau ir piniginis klausimas visą laiką gyvenime šį tą lemia“, – atsargiai Š. Jasikevičiaus ateitį vertino DELFI TV konferencijoje apsilankęs buvęs krepšininkas, o dabar treneris Alfredas Vainauskas.

„Aš labai abejoju, kad pavyks išlaikyti Keviną Pangosą. Čia jau mano nuomonė – vienareikšmiška. Jis jau šaus tenai, kur yra dar didesni pinigai“, – svarstė strategas.

Labai panašias mintis penktadienį pasirodžiusiame interviu išdėstė ir „Žalgirio“ klubo direktorius Paulius Motiejūnas.

Savo ruožtu A. Vainauskas ypač gyrė „Žalgirio“ organizaciją ir trenerius už tai, kad su vienu mažiausiu biudžetų visoje Eurolygoje kauniečiai sugebėjo sukelti tiek triukšmo, kad įsiveržė net į stipriausių ketvertą. Ir tai, beje, padarė pirmieji.

„Pinigų trūkumas Kaune visada bus. Puikiai suprantame, kad „Žalgiris“ pagal finansus šiemet buvo antras nuo galo – kiek daugiau nei aštuoni milijonai eurų. Palaukite, mes su tokiais pinigais jau nuėjome kažkur ir dar, duok Dieve, galime kažką padaryti. Tai yra didelis įdirbis ir paties P. Motiejūno, ir visų rėmėjų – tų, kas sukūrė dabartinę komandą. Na, ir aišku – fantastinių žiūrovų“, – stebėjosi įspūdingais žalgiriečių rezultatais konferencijos svečias.

Palyginimui, Maskvos CSKA šį sezoną Eurolygos viršūnę bando šturmuoti su... 45 milijonais eurų. Biudžetu, kokio iki pastarųjų metų nebuvo turėjęs joks kitas Europos klubas. Savo biudžetu „armiečiai“ Kauno komandą lenkia daugiau nei penkis kartus.

Tuo metu mažiausią biudžetą Eurolygoje šį sezoną turėjusi Belgrado „Crvena Zvezda“ kitą sezoną elitiniame turnyre apskritai nebedalyvaus. Tiesa, tai lėmė ne prastas pasirodymas Eurolygoje, o nesėkmė Adrijos lygos finale – Belgrado komandos vietą Eurolygoje paveržė Podgoricos „Budučnost“.

A. Vainauskas atkreipė dėmesį į tai, kad prieš lemiamą turnyro etapą žalgiriečiai pasiekė pačią geriausią sportinę formą.

„Žalgiris“ į šią sėkmę ėjo žingsnis po žingsnio. Visi svajojome, kad jie patektų į aštuntuką. Po to visi laukėme, gal įvyks stebuklas ir jie papuls į ketvertuką. Ir jie išėjo ant tikrai geros bangos, labai gerai fiziškai pasirengę, su visa mintimi, taktika, branda. Todėl šiandien matome tai, ką matome – Finalo ketvertą“, – pabrėžė krepšinio specialistas.

A. Vainauskas pareiškė, kad „Žalgiris“ dar gali nustebinti ir Belgrade, kuriame jo išvysti nesitikėjo 99 procentai krepšinio gerbėjų.

„Man susidarė įspūdis, kad „Žalgiris“ šiemet gali žaisti su bet kuo – pradedant CSKA ir baigiant nesvarbu kuria kita komanda: „Fenerbahče“ ar dar kuo nors. Paprasčiausiai vienerios rungtynės bus didelis laimės faktorius – kokia komanda, kokiai dienai bus pasiruošusi ir kaip jai seksis.

Čia atvažiavai ir, kaip Dievulis duos tą dieną. Jei „Žalgiriui“ pakris taip, kaip paskutinėse rungtynėse, per kurias įmetė 101 tašką, aš galvoju, kad turkams bus labai sunku. Ypač, jei pasitaisysime gynyboje, kaip treneris ir minėjo. Taigi visko gali būti, kad mes ir švęsime pergalę“, – teigė jis.

„Viską lems detalės. Iš jų susideda gyvenimas. Aš labai linkėčiau, kad „Žalgiris“ žaistų finale su CSKA ir lemiamas metimas priklausytų Aaronui White'ui. Jis šioje situacijoje būna labai ramus“, – viltingai į Belgradą dairėsi A. Vainauskas.

Primename, kad Eurolygos finalo ketvertas vyks jau po trijų savaičių – gegužės 18-20 dienomis Belgrado „Štark“ arenoje.

Serbijos sostinėje „Žalgiris“ lygiai prieš 20 metų jau yra iškovojęs garbingą trofėjų, kai 1998-aisiais įspūdingai laimėjo Europos taurę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)