Tokius skaičius patvirtino 2016 metais Didžiojoje Britanijoje atlikta leidinio „Santuokos ir šeimos terapija“ („Marital and Family Therapy“) apklausa.

Britų leidinio apklausa taip pat parodė, kad dažniausiai santuokiniai „į kairę“ žengia per pirmuosius dvejus santuokos metus. Vyrai tai daro kur kas dažniau nei moterys.

Porų psichologas Mykolas Truncė teigia, kad pilnatvės šeimoje nerandantis vyras ima dairytis į vienišas moteris, kurios ir pačios nevengia pažvilgčioti į vedusio vyro pusę: „Vis dažniau darbe užtrunkančio vyro kakle, kairėje pusėje, pradeda traukti raumenį ir galva sukasi „į kairę“. Kairėje pusėje pamatęs kitą moterį, kuri juo žavisi, dievina, klausosi ir palaiko, vyras žengia žingsnį „į kairę“.

Nuo kokių moterų saugoti savo vedusius vyrus?

M. Truncės teigimu, nėra tyrimų, kuriais remiantis būtų galima tiksliai nupiešti moters, kurią traukia vedę vyrai, portretą, tačiau pasidalijo įžvalgomis.

„Nupieščiau tokį portretą: apie 22-27 metų, pradedanti profesinės karjeros kelią, dirbanti ir gyvenanti ne savo gimtajame mieste, besinuomojanti gyvenamąsias patalpas, nelabai aktyvi, tačiau dalyvaujanti įvairiuose renginiuose ir ilgesingai žvilgčiojanti į vyrus“, – šyptelėjo psichologas.

Kodėl vienišas moteris traukia vedę vyrai?

Anot psichologo, vedusiais vyrais vienišos moterys žavisi ne be reikalo. „Nuo seno moteris „išteka už vyro“. Tai ne šiaip sau pasakymas. Jame slypi moters siekis turėti stiprų vyrą, už kurio jaučiasi „kaip už mūro“. O koks „mūras“ gali būti aštuoniolikmetis? Sakyčiau, „plonas“. Solidus, mokantis elgtis su moterimis, profesinėje veikloje įsitvirtinęs ir finansiškai stiprus vyras yra patrauklus moteriai, kuriai svarbus saugumas“, – kalbėjo M. Truncė, piešdamas moters, kurią traukia vedę vyrai, portretą.

Psichologo teigimu, apie 40 proc. vedusių vyrų yra neištikimi, o jų meilužėmis dažniausiai tampa jaunesnės moterys.

„Dalis vyrų žengia „į kairę“ todėl, kad šeimoje negali realizuoti savo seksualinio poreikio. Tai viena iš rimtesnių problemų sutuoktinių gyvenime, – įvardijo psichologas. – 45-55 metų vyro hormono kiekis dar yra aukštas, o tokių metų moters – jau žemas. Dėl to moterys natūraliai nori mažiau mylėtis nei vyrai.“

M. Truncė taip pat vardija, kad dažnai žengimo „į kairę“ priežastimi tampa negebėjimas bendrauti kaip lygiaverčiams partneriams.

Ko moterys tikisi iš vedusių vyrų?

„Moteris pradeda santykius su vedusiu vyru todėl, kad dažnai tas vedęs vyras pradeda jai guostis, kad jo žmona labai blogai su juo elgiasi, ignoruoja, nesiskaito ir panašiai. Taip vyras siekia sukelti moters gailestį ir pašalinti kliūtis moteriai jam atsiduoti, – pasakojo psichologas. – Moteris gailisi tokio vyro, kuris jai atrodo labai patrauklus. Nesąmoningai ji tikisi, kad jis ateityje bus jos, kad šis vyras galės ja pasirūpinti, apginti, užtikrinti jos saugumą.“

M. Truncė teigia, kad tokios moterys tikisi sukurti rimtus ir tvirtus santykius, tačiau, anot psichologo, dažniausiai pasitvirtina posakis, kad „ant sugriauto namo griuvėsių savo šeimos laimės nepastatysi“.

Kodėl vedę vyrai dairosi į vienišas moteris?

Santuoka nepatenkinti vyrai santykiuose su vienišomis moterimis ieško to, ko neturi darbe, teigia psichologas.

„Seksualinio poreikio su žmona negalintys realizuoti vyrai, kęsdami žmonų priekaištus, bet dar nenorintys skirtis, ieško šios situacijos sprendimo. Pradžioje jie užtrunka darbe, o kai jie užtrunka darbe, ima vykti keisti dalykai. Jo kakle, kairėje pusėje, pradeda traukti raumenį ir galva sukasi „į kairę“. Kairėje pusėje pamatęs kitą moterį, kuri juo žavisi, klausosi ir palaiko, vyras žengia žingsnį „į kairę“ ir prasideda romanas“, – teigė M. Truncė.

Jo teigimu, santykių pradžioje vyras tiesiog tenkina trūkstamų potyrių trūkumą. „Jam yra gerai, meilužė tenkina jo seksualinius poreikius, jį palaiko, dievina. Laikui bėgant tokie santykiai gali peraugti į rimtą draugystę, jei prie to prisideda ir žmona“, – kalbėjo santykių psichologas.