Iš kitos pusės – jeigu spaudžia laikas ir norisi pamatyti tik svarbiausius Jeruzalės simbolius, per pusdienį laisvai galima aplankyti Raudų sieną ir Kristaus kapo bažnyčią (neabejotinai du labiausiai lankomi objektai senajame mieste), šiek tiek pasivaikščioti siauromis senamiesčio gatvelėmis ar užsukti į turgų.


Optimalus variantas – Jeruzalei skirti dvi dienas. Per tiek laiko tikrai galima pamatyti pakankamai, ir ne tik pačiame senamiestyje, bet ir už jo ribų. Planuojant kelionę, labai svarbu pasirinkti tinkamą laiką: nemažai objektų būna uždaryti penktadienio popietę ir šeštadienį, o kai kurie ir sekmadienį.
Štai keletas pasiūlymų, ką pamatyti ir nuveikti Jeruzalėje per dvi dienas.


1 diena. Jeruzalės senamiestis


9:00 val.: Alyvų kalnas


Nuo Alyvų kalno atsiveria visas Jeruzalės senamiestis, kuris ankstyvą rytą būna gražiai nušviestas saulės spindulių. Pats kalnas yra svarbi vieta tiek krikščionių piligrimams, tiek žydams. Čia įvyko daugybė Biblijoje minimų įvykių, kuriuos šiandien žymi pastatytos bažnyčios. Taip pat Alyvų kalno papėdėje rasite milžiniškas žydų kapines – manoma, kad tai seniausios nuolat naudojamos kapinės pasaulyje.

Į Alyvų kalną galima įkopti pėstute arba nuvykti viešuoju transportu (autobusai kursuoja nuo Damasko vartų). Tačiau patogiausias ir greičiausias būdas – su taksi. Juos galima pasigauti prie Liūtų vartų (Lion‘s Gate) ar pačioje Alyvų kalno papėdėje (prie Getsemanės sodo). Tuomet nuo viršaus jau galima leistis pėstute, pakeliui aplankant įvairius objektus.

Prisikėlimo koplyčia. Pačiame Alyvų kalno viršuje stovi nedidelė koplytėlė, kurioje rasite Prisikėlimo akmenį – krikščionys tiki, kad būtent nuo šios vietos Kristus žengė į dangų, o akmenyje netgi galima įžiūrėti jo dešinės pėdos antspaudą!


Koplyčia veikia kasdien 8:00 – 17:00. Įėjimo mokestis 5 NIS (1,25 Eur).

Darbo laikas: 8:00 – 12:00 ir 14:00 – 17:00, uždaryta sekmadieniais. Įėjimo mokestis 10 NIS (2,5 Eur).

Leidžiantis nuo Alyvų kalno žemyn, galima užsukti į dar keletą bažnyčių. Viena iš jų – Dominus Flevit, nuo kurios taip pat atsiveria labai gražus Jeruzalės vaizdas, o pačioje Alyvų kalno apačioje – Tautų bazilika.


Getsemanės sodas.
Tautų bazilika buvo pastatyta šalia senovinio Getsemanės sodo, labai svarbaus krikščionių piligrimams. Pagal krikščionišką tradiciją, čia Jėzus meldėsi po paskutinės vakarienės, o netrukus ir buvo suimtas. Getsemanės sodą puošia be galo seni alyvmedžiai: kai kurių iš jų šaknys – kelių tūkstančių metų senumo.


Getsemanės sodas ir Tautų bazilika veikia 8:00 – 17:00 val. Įėjimas nemokamas.



Marijos kapo bažnyčia. Netoli Getsemanės sodo stovi nedidelė Rytų ortodoksų bažnyčia, žinoma kaip Mergelės Marijos kapo vieta. Bažnyčia yra prižiūrima graikų ir armėnų ortodoksų, o jos viduje galima rasti Marijos kapą. Jis yra tuščias, kadangi pagal krikščionišką tradiciją, Marija po mirties prisikėlė į Dangų.

Bažnyčia veikia 5:00 – 12:00 ir 14:30 – 17:00. Įėjimas nemokamas.


11:00 val.: Via Dolorosa

Nuo Alyvų kalno – visai netoli ir Jeruzalės senamiestis. Įėjus pro Liūtų vartus (Lion‘s gate), prasideda Via Dolorosa – sena Jeruzalės senamiesčio gatvelė, dar vadinama Kryžiaus arba Kančių keliu.

Maždaug 800 metrų ilgio Via Dolorosą sudaro 14 stotelių: kiekviena jų žymi vis kitą įvykį ar istoriją – nuo Kristaus suėmimo iki prisikėlimo (paskutinė stotelė yra jau pačioje Kristaus kapo bažnyčioje).


Kai kurios stotelės yra lengvai randamos, kai kurios – šiek tiek labiau pasislėpusios. Daugelis turistų čia vaikšto su piligrimų grupėmis, kitu atveju reiktų patiems pasidomėti, ką kiekviena stotelė reiškia, kur ji randasi ir t.t. Via Dolorosa nėra kažkoks tikslus istorinis kelias, o tiesiog tikėjimą stiprinantis dalykas, kuris tikintiesiems leidžia prisiminti Kristaus gyvenimą ir mirtį.


Didžioji dalis Via Dolorosa eina per musulmonų kvartalą, kur veikia nepertraukiamas suvenyrų turgus. Šalia IV stotelės, pačioje musulmonų kvartalo širdyje, galima rasti gal kiek netikėtą objektą – piligrimams skirtus svečių namus Austrian Hospice. Pačiame pastato viršuje, terasoje, veikia kavinė su austriška kava, alumi ir nacionaliniais austrų patiekalais. Čia galima užlipti ir pašaliniams – tikrai puiki ir rami vieta pailsėti ir pabėgti nuo senamiesčio šurmulio, be to – nuo čia matosi gražūs saulėlydžiai.


12:00 val.: Pietūs Lina restorane

Via Dolorosai einant į pabaigą, bet dar nepriėjus Kristaus kapo bažnyčios, galima rasti nedidelį šeimyninį restoranėlį, pavadinimu Lina Restaurant. Už tikrai prieinamą kainą čia galima paragauti įvairių vietinių patiekalų: humuso, falafelių, baba ghanouj (baklažano su tahinio padažu), Tabouleh („bulgur“ kruopų ir žalumynų salotos) bei visokių kitokių skanumynų.

Lina restoranas yra šiokia tokia legenda Jeruzalėje – net vietiniai sako, kad čia geriausias humusas. Nepaisant to, kiek man teko lankytis, vietos restorane visada atsirasdavo.


13:00 val.: Kristaus kapo bažnyčia ir Paskutinės vakarienės menė


Kristaus kapo bažnyčia. Po pietų toliau einant Via Dolorosa keliu, pasieksite svarbiausią krikščionių piligrimams vietą: Kristaus kapo bažnyčią. Katalikai ir stačiatikiai tiki, kad bažnyčia yra pastatyta Golgotos vietoje: čia buvo nukryžiuotas ir palaidotas Jėzus Kristus. Bažnyčios viduje galima rasti Paskutinio patepimo akmenį ir patį Kristaus kapą.


Kristaus kapo bažnyčia pastatyta krikščionių kvartalo širdyje, o aplinkui įsikūrę daugybė suvenyrų parduotuvėlių. Vis dėlto norint kažką pirkti, patartina nuo pačios bažnyčios bent truputį toliau paeiti: kainos bus mažesnės.


Darbo laikas: 5:00 – 21:00 val. Įėjimas nemokamas.



Paskutinės vakarienės menė. Nuo Kristaus kapo bažnyčios galima judėti link Paskutinės vakarienės menės. Pakeliui pasivaikščiosite siauromis krikščionių ir armėnų kvartalo gatvelėmis, kur taip pat daug suvenyrų parduotuvėlių.

Paskutinės vakarienės menė yra Dovydo kapo komplekse ant Siono kalno, jau už Senojo miesto sienos. Krikščionys tiki, kad čia Jėzus paskutinį kartą vakarieniavo su savo mokiniais prieš tai, kai buvo išduotas ir suimtas jau minėtame Getsemanės sode. Apsilankius menėje, galima pakilti į apžvalgos aikštelę.


Darbo laikas: 8:00 – 18:00 val. Įėjimas nemokamas.

16:00 val.: Raudų siena


Nuo Paskutinės vakarienės menės pasivaikštant po žydų kvartalą galima pasiekti vieną ikoniškiausių Jeruzalės vietų – Raudų sieną, kuri yra švenčiausia religinė vieta judėjams. Raudų arba Vakarinė siena – tai kažkada šioje vietoje stovėjusios Antrosios šventyklos likučiai. Ne tik žydai, bet ir turistai iš viso pasaulio čia palieka raštelius su prašymais Dievui. Kelis kartus per metus visi laiškai išimami ir palaidojami Alyvų kalne.


Raudų sieną galima lankyti bet kuriuo metu, yra atskiros zonos vyrams ir moterims. Atkreipkite dėmesį į žydiškų švenčių kalendorių, kuomet čia susirenka labai daug žmonių (bet tą pamatyti irgi savotiškai įdomu).

9:00 val.: Šventyklos kalnas


Antros dienos rytą siūlau pradėti nuo Šventyklos kalno. Ant Šventyklos kalno stovi musulmonų šventyklos: VII amžiuje statyta al Aksos mečetė ir kita šventykla, vadinama Uolos kupolu. Musulmonams tai švenčiausia vieta po Mekos ir Medinos: jie tiki, kad būtent nuo Šventyklos kalno pranašas Mahometas pakilo į dangų.


Šventyklos kalnas turistams atvertas tik tam tikru metu, tad čia dažniausiai susirado laukiančiųjų eilė. Prieš įeinant laukia patikra – patartina su savimi turėti pasą, taip pat labai svarbi santūri apranga.


Šventyklos kalnas turistams atvertas nuo pirmadienio iki ketvirtadienio. Darbo laikas vasaros metu 8:30 – 11:30 ir 13:30 – 14:30, žiemą – 7:30 – 10:30 ir 12:30 – 13:30. Įėjimas nekainuoja.

11:00 val.: Yad Vashem (Jad Vašem) muziejus

Yad Vashem – Holokausto aukų atminimo muziejus, pastatytas ant Herzlio kalno šiek tiek toliau nuo miesto centro. Šiam muziejui laisvai galima skirti visą dieną, ar bent jau pusdienį. Iki jo patogu nuvykti su Jeruzalės miesto tramvajumi.

Muziejus pasakoja Holokausto istoriją įvairiose pasaulio šalyse. Šalia muziejaus – sodas, skirtas Pasaulio tautų teisuoliams (įvairių tautybių žmonėms, kurie gelbėjo žydus), taip pat veikia atskiras memorialas atminti 1,5 mln. per Holokaustą žuvusiems vaikams.

Muziejuje veikia ir kavinė bei restoranas, kur galima papietauti ar išgerti kavos.


Įėjimas į Yad Vashem nekainuoja, tačiau labai verta už 25 NIS (apie 6 Eur) pasiimti audiogidą – jie būna įvairiomis kalbomis, įskaitant anglų ar rusų. Muziejus veikia 8:30 – 17:00 nuo sekmadienio iki ketvirtadienio, 8:30 – 14:00 penktadieniais, šeštadieniais ir per žydiškas šventes – uždaryta.


16:00 val.: Mahane Yehuda turgus

Popietę ir vakarą galite praleisti Mahane Yehuda turguje. Čia rasite įvairiausių skanumynų: vaisių ir daržovių, mėsos ir žuvies, prieskonių, kavos ir saldumynų. Siūlau užsukti į The Chalva Kingdom – tai viena garsiausių chalvos parduotuvių, arba Marzipan – tai puiki kepykla, ypač garsėjanti rugelach – mažyčius kruasanus primenančiais kepiniais su šokoladu.

Tiek pačiame turguje, tiek aplink jį rasite daug įvairių restoranų, kavinių ir barų – jie veikia ir vakare, kai pats turgus jau užsidaro. Viena geriausių ir žymiausių vietinį maistą siūlančių vietų vadinasi Ha‘Agas 1, puikaus gruziniško maisto galima paragauti Hachapuria Mahane Yehuda Market, o įvairaus alaus – Beer Bazaar.

Mahane Yehuda parduotuvės nuo sekmadienio iki ketvirtadienio dirba 8:00 – 19:00 (tačiau kai kurios pradeda užsidarinėti jau nuo 17:00 val.), penktadieniais iki 15:00 val., o šeštadieniais nedirba. Vakarais turguje veikia restoranai ir barai, kai kurie lieka atidaryti ir per šabą.

Ką dar galima nuveikti Jeruzalėje?

Turint daugiau nei dvi dienas laiko arba jeigu norite šiek tiek pakeisti mano siūlomą dviejų dienų maršrutą, štai dar keletas vietų, kurias galite aplankyti Jeruzalėje (ar aplink).

Betliejus. Daugeliui žinomas kaip Jėzaus gimimo vieta, Betliejus yra įsikūręs vos 10 km nuo Jeruzalės. Patogiausias būdas nuvykti – su autobusu nr. 21, kuris kursuoja nuo rytinės stoties, esančios prie Damasko vartų (kaina 5 NIS). Vykstant į Betliejų būtina turėti pasą, mat šis miestas yra Palestinos teritorijoje.

Yemin Moshe. XIX a. pab. pradėtas statyti rajonas buvo pirmoji žydų gyvenvietė už senojo miesto sienų. Šiandien Yemin Moshe garsėja romantiškomis alėjomis, kur net jaunavedžiai atvyksta fotografuotis – taip ten gražu.

Mea Shearim – visai šalia Jeruzalės centro įsikūręs žydų ultra-ortodoksų rajonas. Lankantis čia reikia laikytis tam tikrų taisyklių: turistams nevaikščioti didelėmis grupėmis ir svarbiausia – būti labai padoriai apsirengus.

Raudų sienos tuneliai. Šiandien išlikusi Raudų siena yra tik maža dalis kažkada toje vietoje stovėjusios Antrosios šventyklos. Dar beveik 500 metrų ilgio siena yra nematoma – ją pamatyti galima pasivaikščiojus Raudų sienos tuneliais.

Dovydo miestas – tai seniausia Jeruzalės miesto dalis, siekianti daugiau nei 3000 metų istoriją. Čia taip pat galima pasivaikščioti požeminiais tuneliais, kurie atskleidžia tūkstantmetę Jeruzalės istoriją.