Pasak mokslininko artimųjų, jį partrenkė automobilis. Šią informaciją asmeninėje „Facebook“ paskyroje išplatino leidinio „The Bell“ žurnalistė Natalija Gevorkjan.

„Gavau laišką iš chemiko Vladimiro Uglevo, vieno iš „Novičiok“ kūrėjų, pirmą interviu davusio man ir Svetai Reiter, o vėliau ir daugeliui kitų, žmonos. Ji rašo, kad [V. Uglevą] šiandien partrenkė automobilis ir dabar jis ligoninėje“, – nurodoma balandžio 24 dienos įraše.

Kitame, jau balandžio 25 d. paskelbtame pranešime N. Gevorkjan informuoja, kad pasikalbėjo su V. Uglevu.

„Kalbėjo jis ramiai ir logiškai. Jaučiasi gana neblogai“, – rašo žurnalistė.

Kur būtent įvyko incidentas, N. Gevorkjan pranešime nenurodoma.

Remiantis portalo „The Bell“ publikacija, tai nutiko netoli Anapos miesto Rusijoje.

Antradienį, balandžio 24 d., V. Uglevas, esą, norėdamas pereiti į kitą kelio pusę ėjo netoli savo namų esančia pėsčiųjų perėja.

Mokslininkas sako tada pastebėjęs važiuojantį ir greičio nemažinantį automobilį. Jis ėmė bėgti ir buvo jau beveik pasiekęs šaligatvį, kai automobilis visgi jį „pasivijo“. Kad nepakliūtų po ratais, V. Uglevas užšoko ant kapoto. Trenkdamasis galva jis sudaužė priekinį automobilio stiklą.

„Interfax“ informuotas šaltinis sakė, kad V. Uglevo gyvybei pavojus negresia.

„Vakar vienoje Anapos gyvenviečių garbaus amžiaus gyventojas nespėjo sustabdyti savo automobilio priešais V. Uglevą, kai šis ėjo per kelią, ir jį partrenkė“, – sakė šaltinis.

Pasak jo, mokslininkas buvo paguldytas į ligoninę dėl kojos ir galvos traumų, bet gydytojai nurodo, kad jo sužeidimai lengvi.

Įvykis oficialiai užregistruotas ir įformintas. Sprendžiama, ar patraukti administracinėn atsakomybėn automobilio vairuotoją, pridūrė šaltinis.

„Interfax“ neturi oficialių šaltinių informacijos apie įvykį.

Tačiau apie incidentą informuota rusų žurnalistė ir rašytoja Natalija Gevorkian agentūrai sakė, kad V. Uglevas „šiandien ketina išeiti iš ligoninės ir situacijos nedramatizuoja“.

Buvęs Rusijos Valstybinio organinės chemijos ir technologijos mokslinių tyrimų instituto (GOSNIIOChT) Volsko filialo mokslinis bendradarbis, vienas naujų nuodingų medžiagų kūrėjų V. Uglevas pastaruoju metu dažnai kalbėdavosi su žurnalistais apie įvykį Solsberyje, kuris sukėlė didelį rezonansą visame pasaulyje.

Kaip teigia britų ekspertai, 66 metų buvęs rusų dvigubas agentas S. Skripalis ir jo 33 metų dukra kovo 4 dieną buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

Jie buvo paguldyti į Solsberio ligoninę kritinės būklės.

Maskva kategoriškai neigia jai metamus kaltinimus ir pažymi, kad visus savo cheminius ginklus Rusija sunaikino 2017 metais, kontroliuojant Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai.

V. Uglevas interviu britų transliuotojui BBC sakė, kad vargu ar įmanoma įrodyti Rusijos kaltę dėl šio nusikaltimo.

„Jūs niekada neįrodysite Rusijos kaltės. Tai galima padaryti tik jei rasite konkrečią talpą, kurioje buvo konkreti nuodinga medžiaga“, – sakė jis.

Tuo pačiu jis neatmetė tikimybės, kad apnuodijant Skripalius galėjo būti panaudoti pavyzdžiai būtent tokios medžiagos, su kuria jis pats kažkada dirbo.

„Sprendžiant pagal didelį pavyzdžių grynumą jie galėtų būti iš tos partijos, kurią pagaminau asmeniškai aš. Tai medžiaga, kurią galima ilgai saugoti, ji neturi galiojimo termino“, – sakė chemikas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl Skripaliams pavyko išgyventi po kontakto su tokia itin toksiška medžiaga, jis pareiškė, kad Solsberyje tikriausiai buvo panaudota „maža dozė – artima slenkstiniam lygiui“.

DELFI primena, kad Didžioji Britanija tvirtina, kad Rusija panaudojo kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“ („Naujokas“) pasikėsindama į Skripalius, tebeliekančius kritinės būklės. Maskva šiuos kaltinimus kategoriškai atmeta.

Rusija teigė neturinti motyvo nužudyti Skripalį, nuteistą už šnipinėjimą Britanijai, bet paleistą per 2010 metų apsikeitimą šnipais. Maskva taip pat tvirtina pernai visiškai sunaikinusi savo cheminių ginklų arsenalą stebint tarptautiniams inspektoriams.

Tuo metu prie „Novičiok“ kūrimo prisidėjęs V. Uglevas sakė, kad laboratoriniai tyrimai leistų tiksliai nustatyti medžiagos kilmę.

Kovo 20 d. V. Uglevas naujienų portalui „The Bell“ sakė, kad Vakaruose paplitusio šios medžiagos pavadinimo „Novičiok“ sovietų kūrėjai nevartojo. Inerviu mokslininkas teigė, kad SSRS sukūrė daug panašių medžiagos variantų 1972–1988 metais.

Anot V. Uglevo, Didžiosios Britanijos cheminių ginklų ekspertai taip pat galėjo sukurti tokių medžiagų versijų. Jis pažymėjo, kad kraujo mėginiai galėtų nurodyti, kas pagamino aukų pareikalavusią nuodingąją medžiagą.