„Kartu su socialdemokratais baigiame derinti tekstą. Šiandien gavome tekstą iš FNTT, jis tuoj bus išplatintas. Jame labai aiškiai konstatuojama, kad kiek suprantame nuomos dokumentai niekada nebuvo pateikti ir niekas nėra matęs“, – sakė konservatorius Andrius Kubilius.

Pasak jo, FNTT taip pat konstatuoja, kad galimai yra padaryti deklaravimo tvarkos pažeidimai, dėl to, kad „tokių dokumentų nerasta“.

„Ir taip pat yra aiškinama, kad už tokius nusižengimus baudžiamoji atsakomybė pagal Lietuvos teisės aktus nėra taikoma. Bet nusižengimai mano akimis yra visiškai akivaizdūs. Tai – papildomi argumentai, kurie bus panaudoti interpeliacijoje“, – sakė A. Kubilius.

Pasak parlamentaro, po FNTT tyrimo ministras galėtų pats trauktis.

„Mano įsitikinimu, ministras po šito FNTT atlikto tyrimo galėtų mūsų ir nebevarginti tuo interpeliacijos procesu“, – sakė A. Kubilius.

FNTT paaiškino, kodėl išvadą perdavė konservatoriams

FNTT aiškinimu, šios tarnybos informacija opoziciniams konservatoriams buvo perduota dėl to, kad FNTT Generalinės prokuratūros pavedimu pagal kompetenciją nagrinėjo prokurorams pateiktą TS-LKD kreipimąsi.

Balandžio 11-ąją konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis bei Andrius Kubilius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydami įvertinti informaciją ir spręsti dėl tyrimo, paaiškėjus faktams apie žemės ūkio ministro B. Markausko šeimos ūkininkavimo aplinkybes, pirmiausiai apie tai, kad politiko motina Sofija Markauskienė naudojasi jai nepriklausančiais sklypais galbūt pažeisdama įstatymus.

TS-LKD kreipimesi į Generalinę prokurtūrą, pasirašytame G. Landsbergio, buvo prašoma: „Vertinant tai, jog B. Markausko mama, galbūt su ministro žinia, vykdė galimai nusikalstamą veiklą, prašau ginti viešąjį interesą ir spręsti, ar pradėti tyrimą dėl dokumentų klastojimo (BK 300 straipsnis), svetimo turto pasisavinimo (BK 183 straipsnis), taip pat galimo neteisėto ES lėšų pasisavinimo“.

FNTT informavo konservatorius, kad dėl pareiškime nurodytų aplinkybių pradėti tyrimą yra atsisakoma.

Tuo pačiu FNTT konstatavo: „Ūkininkės Sofijos Markauskienės ar jos įgalioto atstovo Broniaus Markausko veikloje nors ir nėra nustatyti nusikalstamos veiklos požymiai, tačiau susipažinus su pareiškimo tikslinimo metu gautais dokumentais bei duomenimis, nustatyta, kad galimai buvo pažeistos Administravimo taisyklių nuostatos, t. y., buvo nustatytas neteisingas deklaravimo atvejis. Šią informaciją tikslinga perduoti Nacionalinei mokėjimų agentūrai“.

B. Markausko šeima, kaip teigiama, kelerius metus naudojosi svetima žeme be jokių tai įteisinančių dokumentų, o už žemės dirbimą ėmė ES išmokas.

Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis, tuo metu žadėjęs įvertinti žemės ūkio ministro situaciją, paskelbė, kad B. Markauskas lieka poste, kol sprendimą dėl jo paskelbs tyrimą pradėję teisėsaugininkai.

Premjeras sakė, kad sprendimui dėl B. Markausko reikia sulaukti FNTT ir Generalinės prokuratūros pradėto tyrimo išvadų. Tuo metu S. Skvernelis kalbėjo, kad išvadų galima tikėtis po maždaug dešimties dienų.

Ministras apie liudininkus nemelavo

Kaip nurodoma FNTT pateiktoje informacijoje, tikslinant konservatorių pareiškimą buvo nustatyta, kad ministro motinos dirbamas laukas, už kurį gaunamos tiesioginės išmokos, yra sudarytas iš keturių sklypų. Vienas iš jų priklauso pretenzijas B. Markauskui viešai pareiškusiam Ramučiui Lėliui.

Bronius Markauskas

Tarnybos išvadoje pateikiami duomenys apie S. Markauskienės gautą paramą už žemės ūkio naudmenis ir kitus plotus. Didžiausia suma ministro motinai, pagal šią informaciją, buvo išmokėta 2012 metais – 691,81 euro. 2016 metais išmokos siekė 348,55 euro, pernai – 364 eurus.
FNTT skelbia: “Remiantis Registrų centro pateiktais dokumentais ir duomenimis bei liudytojų apklausos metu gautais parodymais, nustatyta, kad ūkininkė S. Markauskienė dėl žemės sklypų nebuvo sudariusi ir įregistravusi nuomos ar panaudos sutarčių“.

Tačiau čia pat konstatuojama, kad trys liudininkai – tai pat ūkininkės naudojamų sklypų savininkai Milda Jablonskienė, Edmindas Daubaris bei Janina Stonkuvienė apklausų metu patvirtino, jog žinojo, kad buvo žodinis visų liudytojų sutikimas dirbti jų žemę.

Buvus žodinį susitarimą patvirtino ir bendrovės „gargždų projektas“ geodezininkas Alvydas Kuligauskas, kuris šių metų balandžio 17-ąją apklausos metu parodė, kad visi keturi sklypų savininkai, įskaitant ir R. Lėlių, dar 2014 metais kreipėsi į jį, prašydami atlikti sklypų kadastrinius matavimus. Sklypuose tuo metu buvo pievos.

Atlikęs darbą, jis sukvietė visus sklypų savininkus. Pradėjus pasirašinėti dokumentus – planus, kuriuose nurodyti sklypų duomenys, liudininko teigimu, prie jų priėjo B. Markaukas.

„Kai priėjo B. Markauskas (kuris geodezininkui buvo pažįstamas iš matymo – DELFI), jis paklausė, ką jie čia veikia. Alvydas Kuligauskas paaiškino, kad matuoja sklypus. Tada B. Markauskas paklausė, ar būtų galima pievas arti, visi sklypų savininkai sutiko, niekas nepriekištavo, o jis dar B. Markauskui papildomai pasakė, kad saugotų riboženklius ir neužartų, neišvartytų, kol planai nepriduoti Klaipėdos tajono savivaldybės Žemėtvarkos skyriui“, - toks liudininko pasakojamas viešinamas FNTT.

Liudininkas A. Kuligauskas taip pat tvirtino matęs, kaip dabartinis ministras pasikalbėjo su R. Lėliu, tačiau negirdėjo, apie ką kalbėta.

FNTT skelbiamoje išvadoje yra ir liudijimas apie tai, kad Nacionalinė mokėjimų agentūra vis dėlto atliko patikras ministro motinos valdomame sklype tiek 2015 metais, tiek pernai.

Nurodoma, kad 2015 metais „patikra nebuvo pozityvi“. Pamatavus pareiškėjos deklaruotus laukus, paaiškėjo, kad dalies laukų deklaruotas plotas yra didesnis, nei tinkamas paramai plotas. Po to plotai buvo pakoreguoti pagal natūralias ribas.

Praėjusiais metais patikros metu laukai matuojami nebuvo, tikrinta jų agrarinė būklė it įsipareigojimai kompleksinės paramos valdymo reikalavimams. Šios patikros metu pažeidimų nustatyta nebuvo.