Maskva ir Pekinas pakylėjo savo išpuolius prieš žodžio laisvę į naujus, absurdiškus lygius“, – mano straipsnio autoriai.

Balandžio 10 d. Kinijoje valstybinė radijo ir televizijos priežiūros tarnyba nurodė visam laikui uždaryti mobiliąją aplikaciją „Neihan Duanzi“, kurios vartotojai dalindavosi pokštais ir videoklipais su potekste, – praneša „The Washington Post“. Praėjusios vasaros pabaigoje aplikaciją turėjo 21,7 mln. vartotojų – daugiausia jaunų žmonių, kurie vadino save draugais pokštininkais.“

Valdžios teigimu, draudimas įvestas dėl „Neihan Duanzi“ „nešvankios pakraipos ir vulgaraus stiliaus“.

„Kompanijos, kuriai priklauso aplikacija, vadovas atsiprašė, kad turinys „neatitinka esminių socialinių vertybių“.

Kitaip tariant, ši juokelių kultūra nelinksmino svarbių asmenų iš Kinijos Komunistų partijos.

„Draugai pokštininkai buvo glaudi bendruomenė, veikiausiai grėsmės, kad jie (nariai) gali veikti išvien, pakako valdžios monopoliją turinčiai partijai išgąsdinti“, – rašoma straipsnyje.

O Rusijoje balandžio 16 d. Rusijos ryšių rinkos priežiūros agentūra „Roskomnadzor“ nurodė užblokuoti susirašinėjimo programėlę „Telegram“, nes jos kūrėjai nesutiko duoti Federaliniam saugumo biurui prieigos prie šifravimo, kas būtų suteikę specialiajai tarnybai galimybę skaityti pranešimus.

Bandydama uždaryti „Telegram“ Rusijos valdžia užblokavo didelius IP adresų paketus, todėl Rusijos internete kilo chaosas.

„Telegram“ pavyko ir toliau funkcionuoti.

Aktyvistė iš muzikinės grupės „Pussy Riot“ Marija Aliochina prie FSB biuro surengė protesto akciją, kurios metu buvo leidžiami popieriniai lėktuvėliai.

„Ją sulaikė ir skyrė 100 valandų privalomųjų visuomeninių darbų už įstatymo dėl viešų susirinkimų pažeidimą“, – informuoja leidinys.

„Ką mums apie Rusijos ir Kinijos lyderius sako faktas, kad jie laiko grėsme pokštus, videoklipus ir popierinius lėktuvėlius“, – retoriškai klausia „The Washington Post“.