Korepetitorių paslaugų veikla penkerius metus užsiimantis P. Serva sako pastebintis, kad paslaugų paklausa tikrai didėja.

„Šiemet būtų galima išskirti pastebimą aštuntos klasės moksleivių ir jų tėvų susidomėjimą paslaugomis dėl pasirengimo stojamiesiems egzaminams į gimnazijas. Vis dažniau korepetitorių paslaugomis naudojasi pradinių klasių moksleiviai“, – pažymi pašnekovas.

Tuo metu „Pasimokome.lt“ istorijos korepetitorius A. Skaržinskas sako nejuntantis pernelyg kintančios korepetitorių paslaugų paklausos, tačiau pažymi, kad kaip tik dabar – tokių paslaugų poreikio padidėjimas.

Papildomai daugiausia mokosi matematikos

LRT.lt pašnekovai pastebi, kad matematikos korepetitorių poreikis išsiskiria labiausiai iš visų, tuo metu kitos disciplinos sulaukia daugiau ar mažiau panašios paklausos.

„Mūsų mokykloje daugiau nei 50 proc. mokinių lanko matematikos pamokas, antra pagal populiarumą – lietuvių kalba. Kai kurie moksleiviai papildomai mokosi keleto disciplinų“, – pažymi A. Skaržinskas.

A. Skaržinskas bei P. Serva sako, kad dažniausiai į korepetitorius kreipiamasi dėl mokymosi spragų, tačiau papildomai pasimokyti ateina ir labai gabūs mokiniai, kurie nori mokėti daugiau, nei mokoma mokyklose, siekia dalyvauti olimpiadose.

„Mūsų korepetitoriai ne tik taiso mokymosi spragas, jie taip pat rengia moksleivius olimpiadoms, tarptautiniams egzaminams, kuriems formalaus švietimo įstaigose jie nėra rengiami.

Tie moksleiviai, kurie turi aukštesnių tikslų, retai kada naudojasi paslaugomis tik keletą mėnesių, dažniausiai jie mokosi bent jau pusmetį“, – sako P. Serva.

Spragų turintys moksleiviai, pašnekovo teigimu, dažniausiai kreipiasi tik tuomet, kai spragos būna įsisenėjusios, joms ištaisyti prireikia nemažai laiko.

„Besirengiantys stojamiesiems egzaminams į gimnazijas dažniausiai mokosi pusantro ar du mėnesius, į kuriuos stengiasi sutalpinti kuo daugiau valandų ir disciplinų.

Abiturientai dažniausiai atkeliauja nuo 11 klasės vidurio arba 12 klasės pradžioje. Kai kurie kreipiasi ir likus mėnesiui ar porai bei mėgina per trumpą laiką lankyti kuo daugiau pamokų. Dažniausiai abiturientai renkasi keletą disciplinų – tą, kurios egzaminas stojant į aukštąją mokyklą jiems bus svarbiausias, bei lietuvių kalbą“, – apie tai, kiek laiko dažniausiai lankomos korepetitorių pamokos kalba P. Serva.

Tuo metu A. Skaržinskas pažymi, kad įmonė, kurioje dirba jis, veikia ir vasarą, atsiranda ir per vasarą besimokančių moksleivių.

Korepetitorių prisireikia ir pradinukams

Pasak P. Servos, anksčiau į korepetitorius pradinukų tėvai kreipdavosi dėl jiems taikomų standartizuotų testų, tačiau pastaruoju metu pasirengti šiems testams neskiria tiek dėmesio.

„Matyt, mokyklose yra kiek pasikeitęs ir mokytojų požiūris į šiuos testus – jie nesiekia pačių aukščiausių savo klasės moksleivių balų.

Pradinių klasių mokinių tėvai neretai kreipiasi, nes suvokia, jog geriausia laiką su šeima leisti užsiimant laisvalaikio pramogomis, o ne sėdint su vaikais prie namų darbų“, – kalba pašnekovas.

Tuo metu A. Skaržinskas tikina, kad tai, jog pradinių ar kiek vyresnių klasių mokinių tėvai kreipiasi į korepetitorius, nebūtinai reiškia nekokybišką mokymą mokyklose, švietimo spragas.

„Atsiranda vis daugiau hiperaktyvių moksleivių, kurie sunkiai gali dirbti klasėje“, – aiškina A. Skaržinskas.

Spragos kainuoja tūkstančius

LRT.lt peržvelgė korepetitorių paslaugų kainas didžiuosiuose Lietuvos miestuose, kurios, galima pastebėti, beveik visiškai nesiskiria. Pigiau patobulinti žinias moksleiviams pavyks nebent su korepetitoriaus paslaugas teikiančių studentų pagalba.

Skelbimų portaluose bei korepetitorių paslaugas teikiančių įmonių svetainėse nurodoma, kad paklausiausių – matematikos korepetitorių individualaus darbo su moksleiviu valanda (arba akademinė valanda) atsieis 13–22 eurus, kiek pigiau – apie 8 eurus – kainuos pamokos grupelėse.

Panašiai moksleivių tėveliams kainuos ir lietuvių, anglų kalbos pamokos. Galima surasti skelbimų, kuriuose chemijos ar fizikos korepetitorius individualiai pamokys už 8–10 eurų.

Tačiau vidutinė įvairių disciplinų valandos kaina yra apie 15 eurų. Dažniausiai tokias paslaugas teikiančios įmonės bei savarankiškai dirbantys korepetitoriai siūlo dviejų valandų pamoką per dieną. Taigi, jei per visus mokslo metus po kartą į savaitę norima papildomai mokytis matematikos, tėvams tai kainuos kiek daugiau nei 1 tūkst. eurų. Tačiau neapsiribojus viena disciplina ar pamoka kartą į savaitę, teks piniginę patuštinti kur kas labiau.